Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 05/10/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Επιδότηση ύψους από 15.000 έως και 112.500 ευρώ θα μπορούν να λάβουν χιλιάδες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, μέσω του νέου προγράμματος του ΕΣΠΑ που επονομάζεται «Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων». Το ύψος των επενδυτικών σχεδίων που θα υποβληθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πρέπει να κυμαίνεται από 30.000 έως 150.000 ευρώ και ο βασικός στόχος των κινήτρων είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος (δημόσια δαπάνη) που αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως έως τα τέλη Οκτωβρίου και να ενεργοποιηθεί στα μέσα Νοεμβρίου, ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι μέσω αυτού θα ενισχυθούν περίπου 7.000 επιχειρήσεις (σ.σ. υπολογίζεται η μέση επιδότηση στις 55.000 - 60.000 ευρώ), προκειμένου να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να στραφούν στις διεθνείς αγορές.

Άλλωστε για τον λόγο αυτό οι εξαγωγικές επιχειρήσεις λαμβάνουν μπόνους ενίσχυσης, καθώς το ποσοστό επιδότησης μπορεί να ανέλθει έως και το 75% του επιλέξιμου επενδυτικού σχεδίου.

-Πυκνώνουν οι επαφές με τους θεσμούς και η κυβέρνηση επιβεβαιώνει πως υπάρχει σχέδιο να δοθούν εγγυήσεις για κάποιο κομμάτι των «κόκκινων» δανείων ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να απαλλαγούν από τον κίνδυνο και να βελτιώσουν τους δείκτες τους. Το σχέδιο εξυφαίνεται σε δύο παράλληλους πυλώνες: Να αντιμετωπιστούν τα «κόκκινα» δάνεια και οι τράπεζες να προχωρήσουν σε χορηγήσεις, καθώς χωρίς αυτές δεν έχουν εργασίες, δεν έχουν κέρδη και κατατρώγουν τα κεφάλαιά τους.

Το κρατικά ελεγχόμενο ΤΧΣ, που είναι μέτοχος και στις τέσσερις τράπεζες, είναι σε συζητήσεις με την Κομισιόν ώστε να αντιμετωπίσει πιθανά θέματα «κρατικής βοήθειας», όπως και με τον SSM, ανέφεραν οι πηγές. Τα οχήματα αυτά μπορεί να απαλλάξουν τις τράπεζες από 15 δισ. «κόκκινα» δάνεια.

-Στη διάθεση του Τειρεσία θα βρίσκονται πολύ σύντομα οι διευθύνσεις κατοικίας των δανειοληπτών προκειμένου να μπορούν να εντοπιστούν ευκολότερα από τις τράπεζες. Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Με την παροχή της σχετικής πληροφορίας στις τράπεζες θα μπορούν οι τελευταίες να προχωρούν γρηγορότερα και πιο αξιόπιστα τις διαδικασίες για την ταχύτερη είσπραξη των οφειλόμενων ποσών από κόκκινα δάνεια ενώ παράλληλα θα μπορούν να διαπιστώνουν αν ο δανειολήπτης είναι "συνεργαζόμενος", δηλ. αν έχει δηλώσει την πραγματική διεύθυνση κατοικίας του.

-Η μείωση της κρατικής δαπάνης για τις συντάξεις αποτελεί δέσμευση της Ελλάδας, η υλοποίηση της οποίας «είναι αντικείμενο κυρίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την Ευρωζώνη», τονίζουν πηγές της γερμανικής καγκελαρίας, διατηρώντας επί της ουσίας ανοιχτά όλα τα σενάρια.

-Νέα ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αναζητεί το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τους θεσμούς, μετά την εκτόξευση σε πάνω από 200 χιλιάδες των οφειλετών που απώλεσαν τα τελευταία χρόνια τις διάφορες ρυθμίσεις στις οποίες είχαν ενταχθεί. Μάλιστα το συνολικό ποσό των χρεών των συγκεκριμένων οφειλετών ανέρχεται στα 7,7 δισ. Το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο καλείται να δώσει απάντηση το οικονομικό επιτελείο είναι η διαμόρφωση μιας νέας νομοθετικής πρότασης, η οποία θα εντάξει στο σύστημα εξόφλησης των ασφαλιστικών οφειλών δεκάδες χιλιάδες κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες, αποκλείοντας ταυτόχρονα τη δημιουργία μιας νέας «γενιάς συστηματικών κακοπληρωτών». 

 

Χρήσιμη Ενημέρωση

-Με στόχο την ανάσχεση και την αναστροφή του φαινομένου που ονομάζεται brain drain και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τη μακροπρόθεσμη ανάκαμψη και βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στον σχεδιασμό 5 προγραμμάτων που απευθύνονται σε νέους, άνεργους αλλά και εργαζόμενους στο εξωτερικό, υψηλής πανεπιστημιακής εξειδίκευσης. Συνολικά, έως το πρώτο τρίμηνο του 2019 εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν 11 νέα προγράμματα για 88.500 άνεργους, προϋπολογισμού 632,5 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων θα ενεργοποιηθεί πρόγραμμα επιδότησης νέων θέσεων εργασίας για 10.000 επιστήμονες υψηλής κατάρτισης σε δυναμικούς παραγωγικούς κλάδους. Η έναρξή του τοποθετείται εντός του Οκτωβρίου, με προϋπολογισμό 112 εκατ. ευρώ. 

Με την εγγραφή τους λοιπόν στον ΟΑΕΔ, θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, που θα έχει διάρκεια 12 μηνών και θα καλύπτει μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος έως του ορίου του 50%. Η επιδότηση θα φτάνει έως τα 800 ευρώ για κατόχους διδακτορικού τίτλου (μισθός 1,600 ευρώ), έως 700 ευρώ για κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου (μισθός 1.400 ευρώ), έως 600 ευρώ για κατόχους πτυχίου (μισθός 1.200 ευρώ). Οι κλάδοι στους οποίους θα μπορούν να απασχοληθούν οι επιστήμονες είναι αυτοί της μεταποίησης, της βιομηχανίας και της αγροδιατροφής. Οριζόντια το πρόγραμμα θα μπορεί να εντάξει και επιστήμονες με ειδικότητα την πληροφορική.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team