Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 07/03/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Περίπου 74.000 οφειλέτες του Δημοσίου, απώλεσαν τη ρύθμιση του ν. 4321/2015 για την τμηματική εξόφληση χρεών προς το Δημόσιο, έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν εμπρόθεσμα νέες οφειλές που εν τω μεταξύ βεβαιώθηκαν στα ονόματά τους.

Το στοιχείο αυτό, προκύπτει από έγγραφο της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, για να απαντηθεί ερώτηση του βουλευτή Β. Κεγκέρογλου, για το πόσοι πολίτες έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων από την αντικειμενική αδυναμία εξόφλησης τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων.

Ο συνολικός αριθμός των οφειλετών που έχασαν την ρύθμιση των 100 δόσεων για διάφορους λόγους και όχι μόνο λόγω αδυναμίας πληρωμής νέων οφειλών, υπερβαίνει τους 300.000.

-Το δρόμο των συναινετικών λύσεων με τους δανειολήπτες, πρόκειται να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα οι τράπεζες, επιταχύνοντας τους ρυθμούς τους με στόχο την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων. Η εφαρμογή τους έχει ήδη ξεκινήσει και θα εξελιχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μεταξύ των λύσεων περιλαμβάνονται η οικειοθελής πώληση του ακινήτου για κάλυψη της οφειλής, η ανταλλαγή με άλλο μικρότερης αξίας, ακόμη και παραχώρησή του στην τράπεζα και η εκμίσθωσή του στη συνέχεια στον δανειολήπτη.

-Επιπλέον 58 κλάδοι υποχρεούνται από τις 11 Μαρτίου να αποδέχονται πληρωμές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών με τη χρήση τερματικού αποδοχής καρτών (POS), σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 133473/2017, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 11 Δεκεμβρίου 2017. Αναλυτικά οι κλάδοι στη Χρήσιμη Ενημέρωση του Β.Ε.Α

-H μείωση της δημόσιας δαπάνης, προκειμένου να προκύψουν τα υπερ-πλεονάσματα αλλά και το «πάγωμα» της κατανάλωσης των νοικοκυριών στα ίδια επίπεδα με το 2016, παρά τις έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις του Δεκεμβρίου που ξεπέρασαν το 1 δισ. Ευρώ, είχαν ως αποτέλεσμα να «χαθεί» ο στόχος της ανάπτυξης για το 2017.

Με τον επίσημο στόχο όπως έχει καταγραφεί τόσο στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού, όσο και στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο +1,6%, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ανακοίνωσε χθες ότι το ποσοστό ανάπτυξης για την περσινή χρονιά διαμορφώνεται στο +1,4%. Πρόκειται για την πρώτη εκτίμηση της πορείας του ΑΕΠ για την περσινή χρονιά, ενώ θα ακολουθήσει και η δεύτερη τον Οκτώβριο.

-Την επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες τις οποίες αχρεωστήτως έχουν καταβάλει στον ΕΦΚΑ ή έχουν συνεισπραχθεί από τον ΕΦΚΑ για λογαριασμό τρίτων φορέων (επικουρικό - ΕΤΕΑΕΠ, υγεία - ΕΟΠΥΥ, ανεργία - ΟΑΕΔ κ.λπ.), προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος. Η απόφαση, σκιαγραφεί τη διαδικασία με την οποία θα επιστρέφονται ή θα συμψηφίζονται με οφειλές, οι εισφορές που πληρώθηκαν π.χ. εκ παραδρομής, για κλάδους ή για χρόνους για τους οποίους δεν προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης κλπ. Αναλυτικά η Υπουργική Απόφαση στη Χρήσιμη Ενημέρωση του Β.Ε.Α.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team