Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 07/09/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Τους αυτόματους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, που εκκρεμούν προς πληρωμή από πέρυσι και φέτος, με τα ποσά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), τα οποία οφείλουν να καταβάλουν στο Δημόσιο οι δικαιούχοι των επιστροφών, ξεκίνησε από αυτή την εβδομάδα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Οι συμψηφισμοί θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου για περίπου 600.000 φορολογούμενους δικαιούχους περσινών και φετινών επιστροφών φόρου εισοδήματος.

-Εφόδους σε γραφεία, καταστήματα ακόμη και σε σπίτια που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική έδρα πραγματοποιούν κλιμάκια της Εφορίας και «μοιράζουν» πρόστιμα 1.500 ευρώ σε όσους δεν διαθέτουν μηχανήματα υποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών, τα λεγόμενα POS. Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει σε κεντρικά σημεία μεγάλων αστικών κέντρων και σύντομα θα επεκταθούν και στις συνοικίες.

Τα κλιμάκια των ελεγκτών της Εφορίας βάζουν στο στόχαστρό τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς θεωρούν ότι αυτοί είναι πιο πιθανό να μην έχουν προμηθευτεί μηχάνημα POS, παρότι η σχετική προθεσμία έχει λήξει στις 27 Ιουλίου. Οι έλεγχοι γίνονται ανά πολυκατοικία και ειδικά όπου υπάρχουν πολλές επιγραφές από δικηγορικά γραφεία, ιατρεία, τεχνικές ή άλλες εταιρείες.

-Αυξήθηκαν τα στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση, παρά τις ικανοποιητικές επιδόσεις των τραπεζών στη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά το δεύτερο τρίμηνο. Είναι ενδεικτικό, ότι σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τρία στα δέκα στεγαστικά δάνεια που έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται, βρίσκονται σε διαδικασία αίτησης για υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη.

-Τα πρωτεία σε ολόκληρη την Ευρώπη διατηρεί η Ελλάδα όσον αφορά την αναλογία των αυτοαπασχολουμένων στο σύνολο των απασχολουμένων της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, η αναλογία στη χώρα μας είναι 29% για το 2016, με τη δεύτερη στη σχετική κατάταξη που είναι η Ιταλία να ακολουθεί με ποσοστό της τάξεως του 21%.

-Στις αρχές Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύστασης και λειτουργίας της νέας ελεγκτικής δομής, που θα εποπτεύεται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, θα απαρτίζεται από 135 ελεγκτές και θα έχει την αρμοδιότητα να ερευνά εξονυχιστικά μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και άλλων οικονομικών εγκλημάτων ποινικού χαρακτήρα.

Η νέα αυτή υπηρεσία, η οποία θα λειτουργεί υπό τη μορφή ενός νέου, μικρού και ευέλικτου, «ΣΔΟΕ», θα μπορεί να συλλαμβάνει και να ανακρίνει υπόπτους για την τέλεση ποινικών φορολογικών αδικημάτων, αλλά δεν θα έχει δικαίωμα να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα στους ελεγχόμενους.

-Νέα πτώση κατέγραψε ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα, καθώς τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 21,2% έναντι 21,5% τον Μάιο του 2017 και 23,5% τον Ιούνιο του 2016. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το σύνολο των απασχολούμενων ανήλθε σε 3.775.939 άτομα, ενώ οι άνεργοι διαμορφώθηκαν σε 1.017.127 άτομα. Συνολικά, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ορίστηκε σε 3.220.317 άτομα.

 

Πολιτικές εξελίξεις

-Μεγάλες είναι οι προσδοκίες της Αθήνας από τη διήμερη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη χώρα μας, που ξεκινά σήμερα, καθώς είναι σαφές ότι η παρουσία του Εμανουέλ Μακρόν, οι δημόσιες παρεμβάσεις του αλλά και η πολυπληθής ομάδα επιχειρηματιών που θα τον συνοδεύουν, θα στείλουν σαφές μήνυμα στην Ευρώπη, ότι η Γαλλία δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team