Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 09/04/2019
Επικαιρότητα

Οικονομικά

-Τις προϋποθέσεις καταβολής της κρατικής επιδότησης σε όσους ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας καθορίζει η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Εργασίας και Οικονομικών. Η συνεισφορά του Δημοσίου, θα είναι μηνιαία και το ύψος της επιδότησης μπορεί να κυμαίνεται από το 20% έως και το 50% της δόσης. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ορίζεται διαφορετικό ύψος επιδότησης ανά δάνειο, δηλαδή το ποσοστό ανά κατηγορία δανειολήπτη είναι διαφορετικό στην περίπτωση που υπάρχει επιχειρηματικό, ή άλλου τύπου δάνειο. Ολόκληρη η ΚΥΑ στη Χρήσιμη Ενημέρωση του Β.Ε.Α

-Οριακή επιδείνωση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Μάρτιο, καθώς διαμορφώθηκε στις 103,8 (από 104,1) μονάδες, επίδοση ωστόσο ελαφρά υψηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή (102,6 μον.).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οικονομικής συγκυρίας στον τομέα της βιομηχανίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στη γενικότερη στάση αναμονής της βιομηχανίας απέναντι στις εγχώριες εξελίξεις, αλλά στη σχετική επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου.

-Αύξηση κατά 42% συγκριτικά με το 2017, σημείωσαν πέρυσι οι μεταβιβάσεις ακινήτων, όπως προκύπτει από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου, το 2018 σημειώθηκαν περισσότερες από 26.700 αγοραπωλησίες ακινήτων, έναντι 18.800 το προηγούμενο έτος. Κατά τα ίδια στοιχεία, οι εισπράξεις φόρων από τις αγοραπωλησίες ακινήτων, αυξήθηκαν κατά 41% το 2018, με αποτέλεσμα τα έσοδα αυτά να φθάσουν 232,25 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 164,62 εκατ. ευρώ το 2017.

-Τη στήριξη επενδυτικών προγραμμάτων και έργων με περιβαλλοντικές και αναπτυξιακές διαστάσεις, με στρατηγικό στόχο την προώθηση πολιτικών κυκλικής οικονομίας, προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακή Τράπεζα, που κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Οικονομίας.

 Η τράπεζα, που θα λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, θα έχει παραρτήματα σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, ενώ θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και τα κονδύλια θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ, το τραπεζικό σύστημα, αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Δεν θα παρέχει απ’ ευθείας χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις, αλλά μέσω του τραπεζικού συστήματος, ή επενδυτικών κεφαλαίων, ενώ θα παρέχει και συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις.

-Οι άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης: Η σύνταξη του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής που θα καλύπτει την περίοδο μέχρι και το 2023, η άμεση προώθηση των ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, η ψήφιση του νομοσχεδίου που θα προβλέπει τη δημιουργία του «μηχανισμού προστασίας ενεργητικού» (Asset Protection Scheme) για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών, η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων.  

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στην Αθήνα για την έναρξη των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης μετά το Πάσχα και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup της 16ης Μαΐου. Η προοπτική είναι, μέσα στον Ιούνιο να εκδοθεί η επόμενη έκθεση αξιολόγησης, όπως προκύπτει και από το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup.

-Φοροαπαλλαγές και σταθερό φορολογικό καθεστώς, καθώς και ευνοϊκή φορολόγηση ξένων στελεχών που απασχολούνται σε μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα, εισάγει ως κίνητρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για τις στρατηγικές επενδύσεις, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Προκειμένου δε να ξεπερασθούν εμπόδια που προκύπτουν ανάμεσα στους επενδυτές και την πολιτεία, προβλέπεται ρητώς η δυνατότητα προσφυγής στον θεσμό της διαιτησίας, ενώ θεσπίζεται μηχανισμός παρακολούθησης υλοποίησης της επένδυσης και κυρώσεις εν είδει χρηματικών ρητρών.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team