Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 09/05/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Ξεκίνησε η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ. Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να δουν αναλυτικά τα ποσά που προκύπτουν από την εκκαθάριση. Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ είχε ανακοινώσει από τις 23 Απριλίου, ότι η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2017 για τους Μη Μισθωτούς ασφαλισμένους, ήταν σε εξέλιξη και αναμενόταν η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων εκκαθάρισης.

-Νέα ρύθμιση για 95.000 στεγαστικά δάνεια επιδοτούμενου επιτοκίου που πήραν οι δικαιούχοι του ΟΕΚ μέσω τραπεζών, ανακοινώνει με απόφασή του το υπουργείο Εργασίας. Στους εν λόγω δανειολήπτες, είχε δοθεί μια πρώτη ευκαιρία να ρυθμίσουν τα δάνεια που πήραν, παρατείνοντας τη διάρκεια αποπληρωμής τους ως και 25 ή και 30 έτη, σύμφωνα με απόφαση που είχε υπογραφεί το 2014.

Η ρύθμιση κάλυπτε όσους είχαν απλήρωτες δόσεις 6 μηνών, αφήνοντας εκτός, όσους είχαν υπερβεί το εξάμηνο.

Πολλοί έκαναν νέες συμβάσεις, επιμηκύνοντας το χρόνο αποπληρωμής αλλά τα δύο τελευταία χρόνια το πρόβλημα επανέκαμψε και μάλιστα όσοι είχαν μείνει εκτός ρύθμισης βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με καταγγελμένα τα δάνειά τους και με τον κίνδυνο λήψης αναγκαστικών μέτρων εις βάρος τους, ζώντας με το φόβο ακόμη και κατασχέσεων.

Τώρα, όπως αναφέρει σχετική απόφαση της Ε. Αχτσιόγλου, τα 95.000 στεγαστικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον πρώην ΟΕΚ – ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με τις τράπεζες, επανεξετάζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη επιλογή που είναι στο τραπέζι, αφορά την αύξηση του χρόνου υπερημερίας, από τους 6 μήνες, πιθανότατα στους 12 μήνες, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δανειολήπτες που έχουν υπερβεί το 6μηνο και κυρίως όσων το δάνειο έχει καταγγελθεί.

Εξετάζεται επίσης, η αυτόματη αναστολή των αναγκαστικών μέτρων στην περίπτωση που οι δανειολήπτες αξιοποιήσουν στους όρους της νέα ρύθμισης ενώ το κύριο ζητούμενο είναι αν και σε τι ποσοστό θα γίνει «κούρεμα» σε τόκους ή και σε άληκτο κεφάλαιο.

-Την υψηλότερη επίδοση των 17 τελευταίων ετών δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για τον μήνα Απρίλιο, κατέγραψε το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, καθώς τον προηγούμενο μήνα, προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 100.246 θέσεις εργασίας. Αξίζει να επισημανθεί ότι από τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο, οι περισσότερες, δηλαδή το 55,60% είναι για πλήρη απασχόληση και το 44,40% για μερική απασχόληση και για εκ περιτροπής εργασία.

-Αμετάβλητες διατηρεί τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία και εμφανίζεται πιο αισιόδοξη σε σχέση με τον ΟΟΣΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παράλληλα αναθεωρεί προς τα επάνω τις εκτιμήσεις της για αρκετές οικονομίες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, όπως και για την περιοχή της Ασίας, κάνοντας λόγο για συνέχεια στην ευρεία ανάκαμψη. Προειδοποιεί πάντως ότι δεν λείπουν οι κίνδυνοι, με κυριότερους το αυξανόμενο εταιρικό χρέος, τις υψηλές αποτιμήσεις στις αγορές και τον λαϊκισμό. 

 

Πολιτικές εξελίξεις

-Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με εντολή του Αλέξη Τσίπρα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος, έστειλε επιστολή στους υπουργούς που εμπλέκονται στην 4η αξιολόγηση, με την οποία τους καλεί να επισπεύσουν τις διαδικασίες υλοποίησης των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης. Πρόκειται, μάλιστα, για τη δεύτερη επιστολή σχετική με την 4η αξιολόγηση που στέλνει ο κύριος Λιάκος στους υπουργούς.

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team