Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 10/09/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Ο Προϋπολογισμός και οι ιδιωτικοποιήσεις, στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, που ξεκινούν σήμερα. Στο μικροσκόπιο των δανειστών μπαίνουν από σήμερα η εκτέλεση του Προϋπολογισμού και η πρόοδος των προαπαιτούμενων που έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του έτους.

Στην πρώτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση - που δεν θα πραγματοποιηθεί στο «Hilton», εφόσον γίνει αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για λόγους σημειολογίας, αλλά στο Γενικό Λογιστήριο - το βάρος θα πέσει στην εξέταση των εσόδων και των δαπανών, ώστε να αποφανθούν οι επικεφαλής, εάν είναι βιώσιμοι οι στόχοι του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2019, που θα κατατεθεί στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου.

-Από τον ερχόμενο μήνα και ως το τέλος του χρόνου, θα έχουν επιστραφεί τα αναδρομικά των στρατιωτικών, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη. Το συνολικό ποσόν, αγγίζει το 1 δισ. ευρώ και παρότι βρίσκεται διαθέσιμο στα ταμεία του Κράτους, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να επιστραφεί τμηματικά και όχι εφάπαξ.

Τα ποσά, ανάλογα με τον βαθμό, κυμαίνονται από 1.400 ευρώ ως 10.000 ευρώ για τους εν ενεργεία και από 850 ευρώ ως 6.800 ευρώ για τους αποστράτους.

-Περίπου 1 εκατομμύριο οχήματα που κυκλοφορούν, δηλ. το 20% των οχημάτων, δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και οι ιδιοκτήτες τους κινδυνεύουν με το επιπλέον πρόστιμο των 150 ευρώ, αν δεν σπεύσουν να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητά τους.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών καθώς από 1η Οκτωβρίου ενεργοποιείται ο νόμος 4530/2018 ο οποίος προβλέπει τα πρόστιμα, ενώ απλοποιεί και τη διαδικασία εντοπισμού, όσων δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

-Μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, η λίστα των οφειλετών που βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και εισοδημάτων τους.

Γι' αυτό και όσοι δεν έχουν δηλώσει στο Taxisnet τον ακατάσχετο λογαριασμό, θα πρέπει να το πράξουν άμεσα. Αρχικά, θα πρέπει να μπουν στην ειδική εφαρμογή του Taxisnet χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους. Αναλυτικά τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, στη Χρήσιμη Ενημέρωση του Β.Ε.Α.

-Το ερχόμενο καλοκαίρι του 2019, αναμένεται να πετάξουν τα υδροπλάνα, δίνοντας ένα ακόμα πλεονέκτημα στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Έπειτα από σχεδόν 15 χρόνια, τα υδροπλάνα ετοιμάζονται να πετάξουν από τον Μάιο κατ' αρχάς στο Ιόνιο, καθώς, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το πρώτο δίκτυο υδροπλάνων θα δημιουργηθεί στο Ιόνιο Πέλαγος και τη Δυτική Ελλάδα, έχοντας ως βάση την Κέρκυρα.


Πολιτικές εξελίξεις

-Ανοιχτή για το κοινό είναι η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η μεγαλύτερη της τελευταίας εικοσαετίας, με περισσότερους από 1.500 εκθέτες, τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ και 20 επίσημες κρατικές συμμετοχές.

Τις πύλες της έκθεσης αναμένεται να περάσουν μέχρι τη λήξη της, στις 16 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 260.000 επισκέπτες.

Τα επίσημα εγκαίνια της 83ης ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε στο ανακαινισμένο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» στις 7 μ.μ., από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης κυριαρχεί το περίπτερο 13, όπου φιλοξενείται η συμμετοχή των ΗΠΑ, με 60 εταιρείες και φορείς.

-Η ασάφεια για τον χρόνο των εκλογών ήταν το στοιχείο που «έβγαλε» η καθιερωμένη, στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ, συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση και δείχνοντας ότι επιλέγει με προσοχή τις λέξεις, ο Αλέξης Τσίπρας είπε, εν ολίγοις, ότι η πρόθεσή του είναι η εξάντληση της τετραετίας, ωστόσο για την τελική απόφαση θα συνεκτιμηθεί «η πορεία των πραγμάτων».

Οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ

1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ ως 50% για σχεδόν 1,2 εκατ. χαμηλές ιδιοκτησίες και 30% μεσοσταθμικά σε δυο φάσεις, το ’19 και το ’20. Το μέτρο θα νομοθετηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός και ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία με μεγαλύτερη επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

2) Μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών με εισόδημα από 7.000 ευρώ και πάνω έως 35% από 1/1/19. Παράλληλα, μειώνονται οι εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή 64,5 ευρώ/μήνα.

3) Μείωση κατά 4% της φορολογίας επιχειρήσεων από 29% στο 25%, σταδιακά μέχρι την 1/1/22, αρχής γενομένης από 1/1/19.

4) Επιδότηση ενοικίου με ποσά από 70 έως και 200ευρώ /μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες, από 1/1/19.

5) Καταβολή όλων των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς συνολικού ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ εντός του 2018.

6) Ενίσχυση και μονιμοποίηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» για ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ, με άμεσες προσλήψεις 3.000 μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού. Υλοποίηση εντός του 2019.

7) Ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα δημόσια σχολεία με 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού.

8) Κατάργηση του Φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς- ΚΟΙΝΣΕΠ καθώς και για ανενεργές επιχειρήσεις, από 1/1/19.

9) Επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς ως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα, σε ορίζοντα διετίας, 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.

10) Αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ με μείωση κατά δυο μονάδων του μεγάλου, από 24% σε 22% και κατά μια του μικρού, από 13% σε 12%, από 1/1/21.

11) Εκκίνηση των διαδικασιών για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου στις αρχές του 2019.


Χρήσιμη Ενημέρωση

-Την άμεση έναρξη της λειτουργίας για το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) προβλέπει, με απόφασή του, το ΥΠΕΚΑ, σε συμμόρφωση με την Κ.Υ.Α. αριθμ. οικ. 30651/23.6.2014.  Αναλυτικότερα στην ιστοσελίδα του Β.Ε.Α – Σημαντικά:  

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team