Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 12/09/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Ρήξη στο εσωτερικό των δανειστών προκαλεί το θέμα της μείωσης των συντάξεων, καθώς έχουν δημιουργηθεί δύο μέτωπα με διαφορετική ατζέντα, όπως προκύπτει από τις συναντήσεις που είχαν στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με εκπροσώπους των κομμάτων.

Από τη μία πλευρά είναι η Κομισιόν, που εμφανίζεται να ενστερνίζεται τις κυβερνητικές επιδιώξεις και να συμφωνεί με την αναβολή της εφαρμογής του μέτρου της περικοπής της προσωπικής διαφοράς από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Απέναντί της, είναι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που έχουν ενιαία θέση, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναβολής, αφού η περικοπή των συντάξεων είναι ένα διαθρωτικό και όχι δημοσιονομικό μέτρο.

-Ξεκινούν σήμερα οι επαφές των κυβερνητικών στελεχών, με τους επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα ενημερώσουν την τρόικα και θα "ανταλλάξουν απόψεις"- όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δίνοντας τον τόνο ότι οι διαπραγματεύσεις των χρόνων των μνημονίων έχουν περάσει- για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι προβλέψεις για την επόμενη χρονιά, ενόψει της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2019, στην κορυφή δε, θα βρεθεί και το θέμα των συντάξεων, αν και αποφάσεις δεν αναμένονται πριν από τον Οκτώβριο- Νοέμβριο.

-Σε τρεις άξονες θα κινηθεί η σημερινή συζήτηση, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ τραπεζών και θεσμών, σε διμερή συνάντηση που θα λάβει χώρα στις 16.00 στο Hilton.

* Τα «κόκκινα» δάνεια θα αποτελέσουν κορυφαίο θέμα της συνάντησης, με δεδομένο μάλιστα πως οι τράπεζες θα πρέπει να αναθεωρήσουν τους στόχους τους για μέχρι το 2021 ως το τέλος του Σεπτεμβρίου.

* Θέματα μεταρρυθμίσεων και νομοθετικών προσαρμογών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής περιόδου, θα αποτελέσουν τη δεύτερη ενότητα της συνάντησης.

* Κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα μετά τον προβληματισμό που δημιούργησαν σε κάποια σημεία τους τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου των τραπεζών, θα είναι το τρίτο θέμα συζήτησης στο διατραπεζικό πάνελ που θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τους εκπροσώπους του μεταμνημονιακού κουαρτέτου.

-Στην αναμονή ως τρία χρόνια βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι, για να πάρουν το "ψαλιδισμένο" εφάπαξ. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται σήμερα, 40.000 αιτήσεις για τη λήψη εφάπαξ από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Κατά μέσο όρο η εφάπαξ παροχή διαμορφώνεται σε περίπου 12.900 ευρώ, σημαντικά μειωμένη έως 25% σε σύγκριση με αυτή που προβλεπόταν πριν από την ψήφιση του Νόμου Κατρούγκαλου.

-Διψήφια είναι η αύξηση στην οικοδομική δραστηριότητα τον Ιούνιο. Καταγράφεται αύξηση κατά 15,7% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 18,8% στην επιφάνεια και κατά 22,5% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

 

Χρήσιμη Ενημέρωση

-Σε λειτουργία βρίσκεται πλέον η νέα έκδοση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων για την υπαγωγή των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων στον εξωδικαστικό μηχανισμό (ν. 4469/2017).

Η νέα έκδοση, δίνει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης προς ρύθμιση και των οφειλών που έχουν βεβαιωθεί ή γεννηθεί εντός του 2017, ενώ καθιστά την ολοκλήρωση της αίτησης σαφώς πιο εύκολη, καθώς 11 δικαιολογητικά που έπρεπε να υποβληθούν από τον οφειλέτη χειροκίνητα, πλέον μπορούν να ανακτηθούν απευθείας από το σύστημα.

Με τη νέα έκδοση, στόχος του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας υπαγωγής στον νόμο, αλλά και η ελάφρυνση των οφειλετών από γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες μπορούν να διευθετηθούν με τη χρήση της τεχνολογίας. Ποια στοιχεία ανακτώνται αυτόματα αναλυτικά στη Χρήσιμη Ενημέρωση του Β.Ε.Α.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team