Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 07/02/2019
Επικαιρότητα

Οικονομικά

-Τα πρώτα στοιχεία του νέου νόμου για τα κόκκινα δάνεια παρουσίασε στη Βουλή ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εστιάζοντας στην προστασία της α' κατοικίας και στις μικρότερες δόσεις για τους δανειολήπτες. Παρουσιάζοντας τα πρώτα σημεία του νέου νόμου ο κ. Δραγασάκης είπε ότι:

-θα υπάρξει προστασία της α΄ κατοικίας

-επιδιώκουμε η δόση που θα πληρώνουν οι δανειολήπτες να είναι δραστικά μικρότερη, ώστε να διευκολύνεται η εξυπηρέτηση των δανείων

- επιδιώκουμε να επεκταθεί η προστασία, σε κατηγορίες δανειοληπτών, που σήμερα δεν περιλαμβάνονται όπως μικρέμποροι

"Θα έχουμε ένα σύστημα, με αρκετά θετικά στοιχεία που θα οδηγεί σε ουσιαστικές λύσεις γρήγορα" είπε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

-Συγκρουσιακή δείχνει να είναι η κατάσταση μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, προμηνύοντας ένα δύσκολο δεκαήμερο διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών, με την εμπλοκή και των Θεσμών. Το κλίμα πυροδότησε η πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει μονομερώς το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αγνοώντας τις θέσεις των τραπεζών, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες , αν και από την πλευρά των τραπεζών δεν επιβεβαιώνεται ότι υπέβαλαν σχετικό κείμενο θέσεων.

-Έως και τις 31 Μαρτίου 2019 θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αιτήσεις για την υπαγωγή των επενδυτικών τους στο καθεστώς - πρόγραμμα του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016 «Συνέργειες και Δικτυώσεις», καθώς με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, δόθηκε δίμηνη παράταση (σ.σ. η αρχική προθεσμία έληξε στις 31 Ιανουαρίου).

Στόχος του καθεστώτος, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ, είναι η δημιουργία clusters μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η ενίσχυση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να αναβαθμίσουν τα παραγόμενα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους με την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών, να απευθυνθούν στις διεθνείς αγορές και να επιτύχουν οικονομίες κλίμακας.

-Ρύθμιση 120 δόσεων και αύξηση των δόσεων στην πάγια ρύθμιση, προοδευτικός ακατάσχετος λογαριασμός και αύξηση της χρήσης πλαστικού χρήματος, ως μέσου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι οι σημαντικότερες διατάξεις που θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στις αρχές Μαρτίου στη Βουλή. Στόχος της κυβέρνησης είναι να καταθέσει το προσεχές διάστημα σειρά ευνοϊκών διατάξεων για τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις που αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

-Μόνο σε συμβάσεις που υπογράφονται μετά την 1η/2/2019 μεταξύ εργαζόμενου που αμείβεται με απόδειξη δαπάνης και εργοδότη / αντισυμβαλλόμενου θα έχουν ισχύ οι ρυθμίσεις για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών 20,28% στον ΕΦΚΑ για τους αμειβόμενους με παραστατικά παρεχόμενων υπηρεσιών (τίτλος κτήσης - πρώην απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης).  Αυτό είναι το νέο δεδομένο που υπάρχει στην εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπ. Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Πετρόπουλος για όσους αμείβονται με απόδειξη δαπάνης. Υπενθυμίζεται ότι με προηγούμενη εγκύκλιο η ημερομηνία ασφάλισης οριζόταν για την 1η/1/2019.

-Το σύνολο των οφειλών, έως και το 2018 θα μπορούν να ενταχθούν στην πολυαναμενόμενη ρύθμιση οφειλών για χρέη ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και επιστημόνων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Νομοσχέδιο σκούπα που προετοιμάζεται στην Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του Φεβρουαρίου, προκειμένου η νέα ευνοϊκή ρύθμιση να ισχύσει εντός του Μαρτίου. Η διάρκειά της, θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες περιορισμένη, πιθανότατα 3 μηνών, ενώ δεν αποκλείεται η επέκτασή της έως και ένα 6μηνο.

-Αυτοτελώς, με συντελεστές κλιμακούμενους από 15% έως και 45%, θα φορολογηθούν και φέτος τα εισοδήματα από ακίνητη περιουσία τα οποία απέκτησαν το 2018 πάνω από 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Επιπλέον, τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθούν και με Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης 2,2% έως 10%, εφόσον οι φορολογούμενοι που τα απέκτησαν δηλώσουν για το 2018 συνολικά ποσά εισοδημάτων άνω των 12.000 ευρώ.


Θέματα αγοράς

-Από την 1η Φεβρουαρίου ισχύει ο νέος κατώτατος μισθός, δήλωσε ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Παναγιώτης Κορφιάτης, ενώ υπενθύμισε ότι οι εργοδότες έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου να δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τις νέες αποδοχές.

Ο ίδιος τόνισε ότι θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους εργοδότες δεν εφαρμόζουν την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τον κ. Κορφιάτη, οι κυρώσεις μπορούν να ξεκινήσουν από 6.000 ευρώ και, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης και μία σειρά από άλλους παράγοντες, να κλιμακωθούν. 

-Την πρόθεση τους να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με στόχο να αποκλείσουν το Σάββατο τις σήραγγες στα Τέμπη, στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν. Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι υπάρχει απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επέρριψε την ευθύνη στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει συνάντηση με τους αγρότες.

-Τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την πλήρη άρση των capital controls αναμένεται να συζητηθούν αύριο Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχει ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών. Στη συνάντηση θα συζητηθούν τα εμπόδια που υπάρχουν ακόμα από τους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων και θα εξεταστούν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την άρση και των τελευταίων περιορισμών.

-Σε έξι μήνες θα αποφασιστούν τελικά οι αλλαγές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχε χθες η ΑΔΕΔΥ με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

 

Πολιτικές εξελίξεις

-Κατατέθηκε την Τετάρτη, στη διαρκή επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση του πρωτοκόλλου στη συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Η συζήτηση του σχεδίου νόμου θα ξεκινήσει αύριο στις δύο μεσημέρι στην επιτροπή και θα ολοκληρωθεί στην Ολομέλεια την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου, με την ψήφισή του. Το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ υπέγραψαν το πρωί της Τετάρτης τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη της χώρας ως 30ό μέλος.

 

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team