Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 07/02/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Νέο οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για τη ρύθμιση οφειλών έως 50.000 ευρώ προς το Δημόσιο σε έως 120 δόσεις, δημοσιοποίησε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Πάντως το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο τα πρώτα εικοσιτετράωρα λειτουργίας της πλατφόρμας.

Η πλατφόρμα, άνοιξε τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου και δέχθηκε 501 αιτήσεις ενώ τη χθεσινή ημέρα κατατέθηκαν 900 αιτήσεις με αποτέλεσμα σε δύο ημέρες να φθάνουν τις 1.401 αιτήσεις. Περισσότερες πληροφορίες στη Χρήσιμη Ενημέρωση του Β.Ε.A.

-Σε πληρωμή φόρων κατευθύνθηκε το 58% των κερδών των επιχειρήσεων της τελευταία τριετία, σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton μεταξύ 8.000 επιχειρήσεων από 92 κλάδους.

Η υψηλή φορολόγηση πλήττει το πιο δυναμικό κομμάτι της οικονομίας, αφού ένα ποσοστό μόλις 10% των εταιρειών καταβάλλει το 84% των συνολικών φόρων. Τα στοιχεία εξηγούν σε ένα βαθμό την στασιμότητα που υπάρχει στις επενδύσεις, αφού παρά τα σημάδια ανάκαμψης που παρατηρήθηκαν το 2016 σε σύγκριση με το 2015, η περιουσία των υπό εξέταση εταιρειών αυξήθηκε μόλις κατά 1,3%.

Το ίδιο διάστημα οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2% και τα κέρδη πριν από φόρους κατά 63%. Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη εικόνα των επιχειρήσεων μία στις δύο έχει χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό δανεισμό.

-Μειώσεις φέρνει στις συντάξεις χηρείας η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για τον υπολογισμό των ποσών και ποσοστών που δικαιούνται σύζυγοι και τέκνα θανόντων από 13/5/2016 και μετά.

Τα νέα ποσά και ποσοστά από τη σύνταξη του θανόντος που δικαιούνται τα μέλη της οικογένειάς του, όπως και οι τυχόν διαζευγμένοι σύζυγοι, πέφτουν στο 50% της σύνταξης του θανόντος για την πρώτη τριετία και στο 25% αν μετά την πρώτη τριετία συνταξιοδότησης ο χήρος ή η χήρα εργάζεται ή παίρνει δική της σύνταξη.

Για την πρώτη τριετία, η σύνταξη χηρείας καταβάλλεται ανεξαρτήτως ηλικίας, όμως αν στη λήξη της τριετίας δεν έχει κλείσει τα 55 τότε η σύνταξη διακόπτεται οριστικά. Αν είναι ήδη 55 ετών κατά την υποβολή της αίτησης τότε και μόνον τότε η σύνταξη λόγω θανάτου καταβάλλεται για μια τριετία στο 50% και συνεχίζει στο ίδιο ποσοστό και μετά την τριετία εκτός αν ο/η σύζυγος βρει δουλειά ή παίρνει ήδη δική του σύνταξη, οπότε η σύνταξη θανάτου περιορίζεται για πάντα στο 25%.

-Ως ύποπτη για ξέπλυμα χρήματος θα θεωρείται από τις τράπεζες κάθε περιστασιακή, μη τακτικά επαναλαμβανόμενη, μεταφορά χρηματικού ποσού άνω των 1.000 ευρώ, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες το οποίο αναρτήθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών για δημόσια διαβούλευση στον διαδικτυακό τόπο www.opengov.gr.

Ξεπερνούν τις 500.000 εκείνοι που οφείλουν μέχρι 20.000 ευρώ και πάνω από 125.000 οι αγρότες οι οποίοι οφείλουν μέχρι 3.000 ευρώ" ανέφερε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

-Εικοσιτέσσερις συνολικά πλειστηριασμοί έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να πραγματοποιηθούν σήμερα. Κάποιοι πλειστηριασμοί, όπως αυτός του “Αίολος Κεντέρης” βγαίνει στην πλατφόρμα για τρίτη φορά ενώ οι περισσότεροι αφορούν ακίνητα.

-Σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετεξελίσσεται ο ΟΓΑ. Ο ΟΠΕΚΑ θα χορηγεί και θα διαχειρίζεται :

  • το Επίδομα Παιδιού που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα με το πολυνομοσχέδιο της Γ αξιολόγησης.
  • το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανασφάλιστους υπερήλικες που θεσμοθετήθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου.
  • τα προνοιακά επιδόματα που δίδονται σήμερα σε άτομα με αναπηρία (π.χ. κίνησης σε παραπληγικούς, διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία, ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση, κωφών, ατόμων με αναπηρία όρασης κ.α.).
  • προνοιακές παροχές, εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την ενίσχυση ειδικών και ευπαθών ομάδων (όπως επίδομα στεγαστικής συνδρομής σε ανασφάλιστους υπερήλικες, εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών Ορεινών Μειονεκτικών Περιοχών, κάρτα μετακίνησης Πολυτέκνων, Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης κ.α.).
  • τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας και τα έξοδα κηδείας (έως 800€) σε περίπτωση θανάτου στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
  • τις παροχές και υπηρεσίες του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας.

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team