Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 11/10/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Διαδοχικές συναντήσεις με τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν και τη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, θα έχει αύριο, Παρασκευή, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι συναντήσεις έρχονται στον απόηχο της έκθεσης του ΔΝΤ, στην οποία αναθεωρούνται επί τα βελτίω οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2019, αλλά χαμηλώνει αισθητά ο πήχης για το 2023.

-Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με επίσημη έκθεσή του, έχει αναγνωρίσει ότι υποτίμησε τον αντίκτυπο της σκληρής λιτότητας στο ελληνικό ΑΕΠ, με την οικονομία να βυθίζεται σε βαθιά ύφεση, κατά το πρώτο πρόγραμμα στήριξης. Η Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, έρχεται να επαναλάβει σήμερα το mea culpa, αλλά δεν παραλείπει να προβεί σε κριτική, για τα όσα δεν έκαναν οι ελληνικές αρχές. 

-Περισσότεροι από 4.000.000 μισθωτοί, συνταξιούχοι, κατ’ επάγγελμα αγρότες, περιστασιακά απασχολούμενοι, άνεργοι, εργαζόμενοι φοιτητές και άλλοι πολίτες, οι οποίοι φορολογούνται σαν να ήταν μισθωτοί, οφείλουν, έως τις 31-12-2018, να έχουν καλύψει με δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών, ποσά που αντιστοιχούν σε ποσοστά 10%-18,75% των ετησίων εισοδημάτων τους για το τρέχον έτος, προκειμένου να κατοχυρώσουν το δικαίωμα ετήσιας έκπτωσης φόρου εισοδήματος 1.900-2.100 ευρώ κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν το 2019. 

Οι περισσότεροι από τους φορολογούμενους αυτούς, είναι υποχρεωμένοι να έχουν εξοφλήσει τις δαπάνες για την κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου, μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών, ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), ή με άλλες ηλεκτρονικές μεθόδους πληρωμής, ενώ για πολύ λιγότερους, οι δαπάνες θα αναγνωρίζονται ακόμη κι αν έχουν εξοφληθεί με μετρητά, αρκεί να έχουν εκδοθεί και διαφυλαχθεί οι σχετικές αποδείξεις λιανικών συναλλαγών.

Για την εξασφάλιση έκπτωσης φόρου 1.900-2.100 ευρώ, η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.636-9.545 ευρώ, απομένουν πλέον 81 μέρες στους συγκεκριμένους φορολογούμενους. 

-Η λεγόμενη «χρυσή βίζα», δηλαδή τα προγράμματα που εφαρμόζουν 13 κράτη-μέλη της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, προσφέροντας άδειες διαμονής ή και υπηκοότητα σε αλλοδαπούς προερχόμενους από τρίτες χώρες, εγκυμονούν κινδύνους «ξεπλύματος» χρήματος, αλλά και για την ασφάλεια της Ευρώπης, υποστηρίζουν οργανώσεις ακτιβιστών, ενώ η Κομισιόν πρόκειται να λάβει μέτρα μέχρι το τέλος του έτους.

-Περαιτέρω αποκλιμάκωση εμφάνισε το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, καθώς διαμορφώθηκε στο 19% έναντι 20,9% τον Ιούλιο του 2017 και 19,1% τον Ιούνιο του 2018. Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι απασχολούμενοι διαμορφώθηκαν σε 3,8 εκατ. άτομα, οι άνεργοι ανήλθαν σε 897.861 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθωρισμός αρίθμησε σε 3,2 εκατ. άτομα.

-Μικρή αύξηση εμφάνισε τον Σεπτέμβριο του 2018 ο ετήσιος πληθωρισμός στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 1,1% έναντι 1% τον Σεπτέμβριο του 2017. Σε μηνιαίο επίπεδο, παράλληλα, ο πληθωρισμός ανήλθε στο 2% έναντι 1,9% τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

-Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου που θα περιέχει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στους μη μισθωτούς, όπως δήλωσε στους εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Το σχέδιο νόμου θα αφορά τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων μεταξύ των οποίων και οι άμισθοι δικηγόροι, καθώς και των αγροτών και θα προβλέπει από 1η Ιανουαρίου 2019 μείωση των εισφορών κύριας ασφάλισης, από 20% σε 13,33%.

-Σαφάρι ελέγχων για τον εντοπισμό ιδιοκτητών που αποκτούν εισόδημα από τη μίσθωση των ακινήτων τους, τύπου Airbnb και δεν θα δηλώσουν το ακίνητό τους εντός της προκαθορισμένης προθεσμίας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Οικονομικών,  σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

 Ήδη, οι πρώτοι έλεγχοι, δρομολογούνται για τις αρχές Δεκεμβρίου και οι υπόχρεοι που θα εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα, που φτάνουν ακόμα και τα 5.000 ευρώ. Παρά το γεγονός ότι n σχετική προθεσμία για να δηλωθούν τα ακίνητα λήγει στις 30 Νοεμβρίου, τα μηνύματα που λαμβάνει ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν είναι ενθαρρυντικά και για τον λόγο αυτό, προετοιμάζεται για άμεση δράση.

 

Κλαδική ενημέρωση

-Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των ενδιάμεσων φθινοπωρινών εκπτώσεων 2018. Οι έμποροι περιμένουν για να πάρουν "ανάσες" και οι καταναλωτές καθώς έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν προϊόντα σε χαμηλές τιμές. Σε περίπου τρεις εβδομάδες, στις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η εκπτωτική περίοδος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι την Κυριακή 4 Νοεμβρίου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά.

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team