Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 04/02/2019
Επικαιρότητα

Οικονομικά

-Πρεμιέρα κάνει σήμερα, η νέα πλατφόρμα του Κτηματολογίου, μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δηλώνουν την περιουσία τους. Στη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή, η πρόσβαση γίνεται μέσω των κωδικών του Taxisnet. Στους χρήστες παρέχονται online οδηγίες, διευκρινίσεις και επεξηγήσεις για τη συμπλήρωση της δήλωσης.

Η εφαρμογή αποτελείται από πέντε βήματα, ενώ τυχόν λάθη επισημαίνονται με εύληπτο τρόπο σε κάθε καρτέλα που πρέπει να συμπληρωθεί. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες, να εντοπίσουν το ακίνητό τους:

-μέσω πληκτρολόγησης της διεύθυνσης, του τοπωνυμίου ή άλλων χαρακτηριστικών της γειτονιάς

-μέσω του αριθμού αγροτεμαχίου διανομής/ αναδασμού ή μέσω στοιχείων δήλωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

-μέσω φόρτωσης αρχείου συντεταγμένων ή σχεδιαστικού αρχείου

-μέσω φόρτωσης αρχείου από εφαρμογή εντοπισμού κινητού τηλεφώνου.

-Η απλοποίηση της ηλεκτρονικής διαδικασίας μέσα από την πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) της ρύθμισης των ασφαλιστικών χρεών σε έως και 120 δόσεις, αποτελεί βασικό στόχο της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Επιδίωξη είναι, η νέα ρύθμιση να συγκεντρώσει τον μέγιστο αριθμό οφειλετών, ώστε να εξυπηρετηθούν δύο βασικοί στόχοι: Η διευκόλυνση δεκάδων χιλιάδων οφειλετών που σήμερα είναι αποκομμένοι από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις και ταυτόχρονα να εισρεύσουν νέα έσοδα στα ταμεία του ΕΦΚΑ.

-Στους εργοδότες περνάει η πρωτοβουλία των κινήσεων, όσον αφορά την εφαρμογή της απόφασης, για την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και την κατάργηση του υποκατώτατου. Μέχρι το τέλος του μήνα, θα αποτυπωθεί στις καταστάσεις που θα σταλούν στον ΕΦΚΑ, το κατά πόσον η αύξηση θα «περάσει» στους εργαζόμενους ή αν θα επιβεβαιωθούν (και σε ποιο βαθμό) οι ανησυχίες περί πιθανού κύματος απολύσεων ή μετατροπής συμβάσεων από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.

-Μεταξύ 2010 και 2018 το συνολικό ποσό που επενδύθηκε (ετησίως) σε ελληνικές startups μεγάλωσε 11 φορές, από 48 εκατ. δολάρια σε 540 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με μελέτη του Marathon Venture Capital (εκ των επενδυτικών κεφαλαίων του equifund), 301 ελληνικές startups έχουν λάβει συνολική χρηματοδότηση ύψους 2,4 δισ. δολαρίων σε 500 γύρους επένδυσης από 268 venture capital funds μεταξύ 2010 και 2018.


Θέματα αγοράς

-Παρατείνεται από τις 16/02/2019 στις 28/02/2019 η προθεσμία για τη δήλωση από τους εργοδότες στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» των μεταβολών στις αποδοχές των εργαζομένων, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, έως τις 28/02/2019 οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν υποβάλει το έντυπο Ε4 (Πίνακας Προσωπικού), συμπληρωμένο μόνο με τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών που προκύπτει από την αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

-Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου παρατείνεται η προθεσμία για τη δήλωση στο Taxisnet του επαγγελματικού λογαριασμού από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό, προβλέπεται σε κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών.

-Την ερχόμενη Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου θα γίνει η πίστωση του επιδόματος θέρμανσης, σε όσους δικαιούχους είχαν υποβάλει αιτήσεις μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες.

Όσοι δεν πρόλαβαν και οι αιτήσεις τους γίνουν με ημερομηνία από 16 Ιανουαρίου ως το τέλος Μαΐου, θα δουν το επίδομα στους λογαριασμούς τους μέχρι τις 28 Ιουνίου.

-Το μηνιαίο εισόδημα των 643 ευρώ μικτά από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) μαζί με κάθε άλλο επίδομα που λαμβάνει ένας συνταξιούχος είναι το βασικό εισοδηματικό κριτήριο για τη χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος του ΕΚΑΣ που φέτος είναι 12 ευρώ τον μήνα. Αυτό επισημαίνεται μεταξύ άλλων στη σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ που αφορά τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, καθώς και τα αντισταθμιστικά μέτρα κοινωνικής πολιτικής που λαμβάνουν όσοι έχασαν το επίδομα για το 2019.

-Ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τις πληροφορίες περί επικείμενης αύξησης του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, εξέδωσε το γραφείο υφυπουργού Οικονομικών.

-Ηχηρό καμπανάκι για την κατάσταση της βιομηχανίας στη Βόρεια Ελλάδα -που καθιστά αναγκαία την άσκηση βιομηχανικής πολιτικής από τις ελληνικές κυβερνήσεις- κρούουν τα στοιχεία της μελέτης για τη μεταποίηση στο βορειοελλαδικό τόξο, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΒΒΕ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, σε δυσχέρεια βρίσκονται περίπου οι μισές Α.Ε. και ΕΠΕ (47%) του κλάδου της μεταποίησης από τις 746 οι οποίες συνολικά εξετάστηκαν στις τέσσερις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που διήρκεσε περίπου ενάμιση χρόνο και τιτλοφορείται «Η μεταποίηση της Β. Ελλάδας προς το 2020», 58 εταιρείες χαρακτηρίζονται με χρηματοοικονομικούς όρους ως «ζωντανές-νεκρές», 79 εκτιμάται ότι μόλις και μετά βίας καταφέρνουν να επιβιώνουν, 78 καταγράφονται ως μέτριου ρίσκου και 139 ως υψηλού. Επιπλέον, 25 κατατάσσονται στην κατηγορία της «ευκαιριακής», 40 της «μέτριας» και οι 89 της «μονοδιάστατης/αντιφατικής» ανταγωνιστικότητας.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team