Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 07/11/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Σχέδιο για περιορισμό των συναλλαγών με μετρητά μετά και την άρση των capital controls στις αναλήψεις μετρητών, κάνουν στο υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι, να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να περιοριστούν οι μαύρες συναλλαγές στην αγορά. Η πρόταση που εξετάζεται, προβλέπει τη μείωση του ορίου χρήσης των μετρητών από τα 500 ευρώ ημερησίως ανά συναλλαγή, που ανέρχεται σήμερα, στα 300 ευρώ. Συναλλαγές άνω των 300 ευρώ, δεν θα γίνονται με μετρητά αλλά μόνο με κάρτα.

-Σε μάχη η οποία θα κριθεί περί το τέλος του 2018, έχει επιδοθεί η πολιτεία, η οποία θα επιχειρήσει να θεσπίσει ένα νέο ισχυρό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς ολοκληρώνεται η δυνατότητα των πολιτών να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη, μετά το τέλος του έτους.

Οι θεσμοί δεν θέλουν προστασία στο επίπεδο που αυτή υπάρχει σήμερα, καθώς η εκτίμησή τους είναι, πως το θεσμικό πλαίσιο δεν βοηθά τις τράπεζες να εξυγιανθούν, ενώ αντιθέτως, προστατεύουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ο νέος νόμος αναμένεται να παρέχει προστασία, μόνο σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.

-Τον Δεκέμβριο θα συνεχισθούν οι επαφές πιστωτών κυβέρνησης για τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Προς το παρόν, οι διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ανέργους, μπλοκάκια και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, έχουν παγώσει , καθώς δεν πέρασε από τα τεχνικά κλιμάκια n σχετική πρόταση.

Τα τεχνικά κλιμάκια διεμήνυσαν- σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- στην κυβέρνηση, ότι στην παρούσα φάση δεν προκύπτει ανάγκη θέσπισης νέας έκτακτης ρύθμισης, τη στιγμή μάλιστα που n ροή των εσόδων προς τα ταμεία παρουσιάζει ση μαντική βελτίωση σε σχέση με το παρελθόν όπως επίσης και στην εφορία.

-Στην διαπίστωση ότι οι Έλληνες συνεχίζουν να υποφέρουν από τις επιπτώσεις των διεθνών προγραμμάτων διάσωσης και των επιβληθεισών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην οικονομία της χώρας, κατέληξε η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση οι τομείς των υπηρεσιών φροντίδας για μητέρες και παιδιά από το 2009 έως το 2012 υπέστησαν περικοπές 73%, ενώ το χρονικό διάστημα μεταξύ 2010 και 2015 αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες κατά 40%. Οι κακές υγειονομικές συνθήκες που επικρατούσαν στα νοσοκομεία λόγω της έλλειψης προϊόντων καθαρισμού, κατέληξαν στον θάνατο περίπου 3.000 ασθενών από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

-Το δρόμο για τη διεκδίκηση των αναδρομικών ποσών που περικόπηκαν από τις επικουρικές συντάξεις που ελάμβαναν πριν από την εφαρμογή των νόμων 4051/2012 και 4093/2012 από την ημερομηνία έκδοσής της, ανοίγει για τους συνταξιούχους του πρώην ΗΣΑΠ η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών.

Με την απόφαση αυτή, ορίζεται η πληρωμή των αναδρομικών ποσών σε τέσσερις συνταξιούχους, που είχαν κάνει προσφυγή. Βάσει της απόφασης του δικαστηρίου για τους τρεις ενάγοντες, οι οποίοι βρίσκονται εν ζωή, δεδομένου ότι ο τέταρτος απεβίωσε, το Επικουρικό Ταμείο ΕΤΕΑΕΠ υποχρεώνεται να καταβάλει τα ποσά που τους αναλογούν για το διάστημα από 1/1/2012 έως και 31/3/2014 και μάλιστα με τον προβλεπόμενο τόκο 6%. Συγκεκριμένα, επιδικάζει ποσό ύψους 4.585,75 ευρώ στον πρώτο, 6.000 ευρώ στον δεύτερο και 4.776,50 ευρώ στον τέταρτο συνταξιούχο μέχρι την εξόφληση.

-Σε μια έμμεση παραδοχή ότι η κυβέρνηση προχώρησε με την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου σε μια θεσμικό και πολιτικό αναμόρφωση του ασφαλιστικού, όχι όμως και στην απόλυτη συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), προχώρησε χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου. Παράλληλα μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι με δεδομένη την απόφαση - πιλότο του ΣτΕ και τη θεσμική αναμόρφωση του 2016, δεν είναι πολύ πιθανό να ευδοκιμήσει η απόφαση του πρωτοδικείου και στους επόμενους βαθμούς .

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team