Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 11/09/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση 

-Καθυστερήσεις, ενστάσεις και ανησυχίες στο δρόμο για την τρίτη αξιολόγηση, αναμένεται να αναδείξουν από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, τα οποία πιάνουν δουλειά στην Αθήνα.

Η αρχή αναμένεται να γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Εργασίας να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος, με συλλογή στοιχείων και αξιολόγησή τους αναφορικά με τον προϋπολογισμό, την πορεία εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, το ρυθμό μείωσης των κόκκινων δανείων, αλλά και τις πρόσφατες διατάξεις νόμου για την αδήλωτη και την απλήρωτη εργασία, οι οποίες πυροδότησαν κάποιες πρώτες ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών.

-Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαπίστωσαν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ ότι ο φόρος δεν υπολογίστηκε σωστά, λόγω παραλείψεων ή λαθών για τα οποία ευθύνονται οι ίδιοι, θα έχουν την ευκαιρία να τα διορθώσουν προκειμένου να γίνει νέα εκκαθάριση του φόρου. Η διόρθωση του Ε9 γίνεται μέσω της εφαρμογής του Περιουσιολογίου (www.aade.gr).

-Από 500 ευρώ ή 1.000 ευρώ θα ξεκινά το κόστος εκτελωνισμού στα παλιά εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, κυρίως 15ετίας, αντί 50 ή 80 ευρώ που κυμαίνεται σήμερα.

Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει να αυξήσει το κόστος εκτελωνισμού σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις αθρόες εισαγωγές παλαιών, ρυπογόνων οχημάτων τα οποία καταγράφουν αύξηση σε ποσοστό άνω του 50% αλλά και να τονώσει τα κρατικά έσοδα.

-Η Eldorado Gold Corporation ανακοίνωσε σήμερα, σχέδιο για την αναστολή των επενδύσεών της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει χαρακτηριστικά πως: "Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Eldorado και της ελληνικής θυγατρικής της, Ελληνικός Χρυσός, για εποικοδομητική συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Υπουργείο) και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, Β. Ελλάδα, συνεχίζονται.

Oι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση, επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των έργων της Eldorado και τελικά εμπόδισαν την ικανότητα της Εταιρείας να προωθήσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των μεταλλευτικών έργων".


Πολιτικές εξελίξεις

-Στην άμεση σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, με την 3η αξιολόγηση να κυριαρχεί στην ατζέντα, προχωρά ο πρωθυπουργός, όπως έκανε χθες γνωστό κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Με αυτό τον τρόπο, ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να δώσει τον τόνο ότι η κυβέρνηση «είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα στις αναγκαίες παρεμβάσεις για να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

-«Κοινωνικό μέρισμα» και για το 2017, προανήγγειλε από την ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ενώ σε ό,τι αφορά τις αδικίες που έχουν δημιουργηθεί από την τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή της οικονομίας, παρέπεμψε στα ήδη ψηφισμένα αντίμετρα από το 2019.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι όπως το 2016 έτσι και το 2017, αν υπάρξει υπεραπόδοση στους στόχους του προγράμματος τότε από το πλεόνασμα του πλεονάσματος θα δοθεί μέρισμα στους κοινωνικά ασθενέστερους. Διευκρίνισε πάντως, ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τι και σε ποιούς θα δοθεί. Τόνισε πάντως, ότι κάθε τέτοια κίνηση θα γίνει με συμφωνία των δανειστών.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική ελάφρυνσης των φορολογικών συντελεστών παρέπεμψε στα φορολογικά αντίμετρα του 2020, που περιλαμβάνουν μείωση των συντελεστών φορολογίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team