Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 07/08/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Την πέμπτη και τελευταία δόση προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής, εκταμίευσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Η δόση είναι συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ, 9,5 από τα οποία προορίζονται για την ενίσχυση του ταμειακού αποθέματος και 5,5 για την  εξυπηρέτηση του χρέους.

Με την εκταμίευση, το ταμειακό απόθεμα της χώρας, θα φτάσει περίπου τα 24 δισ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι αρκεί για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για 22 μήνες, από τις 20 Αυγούστου όταν και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.

Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλνγκ, επεσήμανε ότι η εκταμίευση της δόσης και η επιτυχής ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης, στέλνουν ένα θετικό μήνυμα, πως η Ελλάδα έχει διανύσει έναν μακρύ δρόμο προς τα εμπρός, κατά τη διάρκεια του τριετούς προγράμματος.

-Η εφορία, μπορεί να μπει μέσα στο κατάστημα και να κατάσχει χρήματα απευθείας από την ταμειακή μηχανή, εάν ο ιδιοκτήτης του καταστήματος δεν μπορεί να αποπληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη του προς αυτήν. Επισημαίνεται ότι, το ελάχιστο ποσόν οφειλής προς το δημόσιο, για το οποίο δεν λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης είναι τα 500 ευρώ, με την εξαίρεση, όμως, των κατασχέσεων στα χέρια τρίτων, για το οποίο δεν υπάρχει όριο.

Η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς την εφορία, εφόσον υπερβαίνουν τα 500 ευρώ, μπορεί να ενεργοποιήσει και την κατάσχεση είτε μετρητών, είτε επιταγών που θα βρεθούν στο ταμείο του φορολογούμενου κατά τη διάρκεια διενέργειας του φορολογικού ελέγχου.

-Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου στοχευμένων ελέγχων σε τουριστικούς προορισμούς και νησιά, Επιθεωρητές και Ειδικοί Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποίησαν για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2.319 ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Επιβλήθηκαν 525 πρόστιμα συνολικού ύψους 2.282.312,61 ευρώ, ενώ σε άλλες 86 περιπτώσεις η διαδικασία επιβολής κυρώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη.

-Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο κατασχέσεων σε μισθούς, συντάξεις, λοιπά εισοδήματά τους και τραπεζικές καταθέσεις τους, βρίσκονται 556.807 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Όσοι μάλιστα από αυτούς χρωστούν στις Δ.Ο.Υ ποσά μεγαλύτερα των 500 ευρώ, κινδυνεύουν επιπλέον και με κατασχέσεις σε κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους. Η ίδια η ισχύουσα νομοθεσία ωστόσο, δίδει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να αμυνθούν με 5 διαφορετικούς εναλλακτικούς τρόπους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν προληπτικό χαρακτήρα, θα πρέπει δηλαδή να εξετασθούν και να επιλεγούν, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της κατάσχεσης.

-Τρία πακέτα μέτρων, με στόχο να επιστρέψει η ατζέντα στον τομέα της οικονομίας, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα πακέτα αυτά αναμένεται να περιγραφούν από τον πρωθυπουργό, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αν και υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να λείψουν από την ομιλία του οι λεπτομέρειες. Και αυτό, διότι μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, δεν θα υπάρχει πλήρης εικόνα, ούτε για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού, ούτε για την πορεία των συζητήσεων με τους θεσμούς, οι οποίες θα επεκταθούν και στο ενδεχόμενο αναβολής ή ματαίωσης της μείωσης των συντάξεων.

Το πρώτο «πακέτο» θα είναι της τάξεως των 500 έως 900 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το πρωτογενές «υπερ-πλεόνασμα» της φετινής χρονιάς. Στο οικονομικό επιτελείο, ελπίζουν το πρωτογενές πλεόνασμα και του 2018 να προσεγγίσει το 4%, δηλαδή μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον συμφωνηθέντα στόχο του 3,5%.

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team