Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 07/08/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση


-Πολλαπλασιάζονται τα λουκέτα των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, απειλώντας τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.  Την ίδια στιγμή που η χώρα αδυνατεί να αξιοποιήσει κονδύλια δισεκατομμυρίων που διαθέτουν γι' αυτόν τον σκοπό τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", από το 2012 έως και τον Ιούλιο φέτος, περισσότερες από 196.118 επιχειρήσεις έχουν διαγραφεί από τα μητρώα του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) αποτελώντας πλέον τον μακρύ -και ακόμη ανοιχτό- κατάλογο των θυμάτων της κρίσης αλλά και των ακολουθουμένων οικονομικών πολιτικών.

Το δε θετικό ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών νέων επιχειρήσεων που προκύπτει από τα στοιχεία του ΓΕΜΗ αποτελεί "μαγική εικόνα", αφού τα στοιχεία στρεβλώνουν οι χιλιάδες μετατροπές των λεγόμενων μπλοκ σε Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) εξαιτίας των βαρύτατων ασφαλιστικών εισφορών που επιβλήθηκαν στους ελεύθερους επαγγελματίες και άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Προσωπικές, δηλαδή, στην ουσία επιχειρήσεις που δεν έχουν ούτε υπαλλήλους για να τονώσουν την απασχόληση ούτε πραγματοποιούν επενδύσεις που θα μπορούσαν να κινήσουν την οικονομική δραστηριότητα. Είναι απλώς απέλπιδες προσπάθειες εργαζομένων να επιβιώσουν και να μην έχουν την τύχη των δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έκλεισαν.

-Απώλεια εθνικού εισοδήματος 61,6 δισ. ευρώ ή κατά 26%, άλμα του δημοσίου χρέους κατά 52,3 μονάδες του ΑΕΠ (από 126,7% σε 179% του ΑΕΠ), περικοπές 19,13 δισ. ευρώ στους μισθούς του Δημοσίου, τις συντάξεις και τις κοινωνικές παροχές και απώλειες εσόδων 5 δισ. ευρώ με μοναδικό αντίτιμο την εξαφάνιση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

-Σε επιθετικές και ουσιαστικές ως προς το αποτέλεσμα ρυθμίσεις «κόκκινων» καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, προχωρούν η μία μετά την άλλη οι ελληνικές τράπεζες, με στόχο αφενός να μειώσουν το βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφετέρου να δώσουν οριστικές λύσεις στους δανειολήπτες, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα. Κι όλα αυτά, υπό το φόβο της ανάγκης νέων κεφαλαίων, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι συμφωνημένοι με τους επόπτες στόχοι μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το χορό της νέας γενιάς ρυθμίσεων, που περιέχουν κούρεμα οφειλών έως και 80% στα καταναλωτικά δάνεια και έως και 50% στα στεγαστικά -υπό όρους και προϋποθέσεις- έχουν ανοίξει η Εθνική και η Πειραιώς, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν η Alpha Bank και η Eurobank. 

-«Βόμβα» για τα Τέλη Κυκλοφορίας σε πάνω από 800.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων αναμένεται να αποτελέσει η εφαρμογή του νέου μοντέλου μέτρησης εκπομπών CΟ2 που επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Μάλιστα αύξηση των τιμών εκπομπών CO2 σε όλα τα αυτοκίνητα οδηγούν αυτομάτως σε αύξηση των Τελών Κυκλοφορίας σε ποσοστό από 15% έως και πάνω από 235%!

-Δυναμική είναι η Ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη Ρουμανία. Ο αριθμός των εταιρειών με ελληνική συμμετοχή και τα επενδεδυμένα ελληνικά κεφάλαια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Μητρώου, από 4.102 εταιρείες στις 31 Δεκεμβρίου 2007 έφτασε στο τέλος του 2016 τις 6.578 εταιρείες, ενώ το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι, εκτιμά ότι η αξία των ελληνικών επενδύσεων στη Ρουμανία -εάν σε αυτές συνυπολογισθούν και οι επενδύσεις των θυγατρικών των ελληνικών οίκων που εδρεύουν σε τρίτες χώρες (πχ. στην Κύπρο, Ολλανδία και αλλού)- αγγίζει και ενδεχομένως υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας τη χώρα μας στην 5η ή 6η θέση μεταξύ των ξένων επενδυτών.

-Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταφέρει να καλύψει μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2017, μια σειρά από υποχρεώσεις μεταξύ των οποίων η καταβολή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των εκκρεμών συντάξεων ώστε να κινηθεί έστω και στον ελάχιστο δυνατό βαθμό η αγορά.

Στα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών είναι να καταφέρει εντός του Σεπτεμβρίου να αποπληρώσει υποχρεώσεις συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν πλέον φτάσει τα 5 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, ο απαράβατος όρος που έχουν θέσει οι δανειστές για να εκταμιεύσουν την υπόδεση των 800 εκατομμυρίων για την αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες και προμηθευτές, προκαλεί πονοκέφαλο στο Μαξίμου.

-Από το Σεπτέμβριο αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώνουν απευθείας μέσω του Taxisnet, τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, με τη χρεωστική ή την πιστωτική τους κάρτα.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), είχε τεθεί στόχος η «υλοποίηση πληρωμών με κάρτες μέσω Taxisnet» να είναι έτοιμη έως τις 31 Ιουλίου 2017. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή είναι ήδη έτοιμη, αλλά προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα τεστ, κρίθηκε σκόπιμο να καθυστερήσει λίγο ακόμα να «ανέβει». Έτσι, η νέα εφαρμογή, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το Σεπτέμβριο όταν οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλλουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team