Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 05/06/2019
Επικαιρότητα

Πολιτικές εξελίξεις

«Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου» είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός λαμβάνει το μήνυμα μετά από ευρωπαϊκές εκλογές και επισπεύδει την κάλπη. Κι αυτό, είναι κάτι» δήλωσε.

Ο κ. Τσίπρας έκανε γνωστό, πως τη Δευτέρα 10 Ιουνίου θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για να ξεκινήσει, όπως προβλέπεται, η εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η κυβέρνηση δεν παραιτήθηκε. Αποφασίσαμε να οδηγήσουμε τη χώρα πρόωρα, αλλά συντεταγμένα, στις κάλπες».

«Φέρνουμε τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου και, αφού λέει ότι συμφωνεί, τον καλώ να' ρθει και να το ψηφίσει» είπε ο κ. Τσίπρας.


Οικονομικά

Η τρίτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, που θα δημοσιοποιήσει σήμερα η Κομισιόν, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, σίγουρα δεν θα είναι καλύτερη από τις δύο προηγούμενες, όσο κι αν οι εκλογές υποχρεώνουν τους επιτρόπους να «στρογγυλέψουν» τη γενικότερη εικόνα της οικονομίας.

Το ότι δεν θα είναι καλύτερη, προκύπτει σαφέστατα τόσο από τις δηλώσεις που είχε κάνει στις 16 Μαΐου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup, ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ, όσο και από το σχέδιο της έκθεσης που προετοίμασαν οι επικεφαλής των θεσμών και η αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν.

Ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ, το 1ο τρίμηνο 2019 (+1,3%), επιβεβαιώνει ότι συνεχίζεται η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας για 9ο συνεχόμενο τρίμηνο, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.

Όπως αναφέρει το ΥΠ.ΟΙΚ. «η μεγέθυνση του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο 2019, είναι ευρείας βάσης και προέρχεται από την ενίσχυση των κυριότερων συνιστωσών του: Καταναλωτική δαπάνη νοικοκυριών (+0,8%), επενδύσεις (+7,9%) και εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (+4%)».

Αδιάθετα παραμένουν ως αυτήν τη στιγμή, κονδύλια ύψους 915 εκατ. ευρώ, που προορίζονται για τη δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το χρηματοδοτικό εργαλείο «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση», που έχει συσταθεί με κεφάλαια των τραπεζών και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), το οποίο, αν και έχει «βγει στον αέρα» από τις 15 Μαρτίου 2019, και παρότι το 40% του δανείου είναι άτοκο, το ενδιαφέρον των δικαιούχων, δηλαδή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι υποτονικό.

Την ικανοποίησή του για την πορεία της ρύθμισης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις, εξέφρασε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, είπε πως σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, έχουν γίνει 250.000 επισκέψεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, υποβλήθηκαν 43.000 αιτήσεις και πάνω από 17.000 έχουν ήδη ενταχθεί. Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, σε καθεστώς ρύθμισης έχουν υπαχθεί 378 εκατ. ευρώ κι έχουν εισπραχθεί 10 εκατ. ευρώ εφάπαξ.

Ο υφυπουργός, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο παράδειγμα ασφαλισμένου, με χρέος 78.000 ευρώ, ο οποίος, λόγω χρεών, αδυνατούσε να βγει στη σύνταξη. Ο κ. Πετρόπουλος εξήγησε ότι, με την ένταξή του στη ρύθμιση, το χρέος του ασφαλισμένου, θα μειωθεί στις 17.000 ευρώ, θα λάβει σύνταξη 600 ευρώ και η δόση για την εξόφληση του χρέους του θα είναι της τάξης των 160 ευρώ τον μήνα.

Το ράλι των ευρωπαϊκών ομολόγων συνεχίστηκε για άλλη μία συνεδρίαση, με την υποχώρηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο στο 1,2% από 1,7% τον προηγούμενο μήνα, έστρεψε τους επενδυτές στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, χωρίς όμως να γυρίσουν την πλάτη τους στις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες και κατέγραψαν κέρδη.

Η ελληνική αγορά ομολόγων δεν ακολούθησε τη γενικότερη τάση που επικράτησε στην Ευρώπη, με τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους χρέους να κάνουν ένα διάλειμμα από το πρόσφατο ράλι και τις αποδόσεις τους να καταγράφουν ήπια άνοδο.

Στα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και στην κεφαλαιακή διάρθρωση των ελληνικών τραπεζών, εκτιμάται πως εστιάζουν μεταξύ άλλων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ό,τι αφορά τις μεταμνημονιακές παρατηρήσεις για τις τράπεζες. Τα ζητήματα αυτά -γνωστά, αλλά και επισημασμένα πολλές φορές από την Κομισιόν- αναμένεται να αποτελέσουν για άλλη μια φορά, τμήμα της ανάλυσής της για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας, στο βαθμό που η Επιτροπή αναφέρεται σε αυτά, μέσα στις μεταμνημονιακές επισημάνσεις της.

Αρχίζει στις 12 Ιουλίου, ο νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον" με τον οδηγό εφαρμογής που θα περιλαμβάνει τα κριτήρια και τα δικαιολογητικά υπαγωγής των νοικοκυριών να δημοσιεύεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως κάνει γνωστό στα "ΝΕΑ" ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος, "οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα, θα μπορούν να υποβληθούν από τις 12 Ιουλίου με την πλατφόρμα που λειτούργησε και στον πρώτο κύκλο να ανοίγει τις πύλες της σταδιακά ανά ομάδα Περιφερειών της χώρας". Ο ίδιος αναγγέλλει και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων νοικοκυριών.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team