Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 08/03/2019
Eπικαιρότητα

Οικονομικά 

-Με μπόνους αλλά και με κόφτες, γράφονται οι δύο ρυθμίσεις των 120 δόσεων. Η μία που αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή εντός του Μαρτίου. Αργότερα, θα έρθει και η δεύτερη για τα χρέη που έχουν αφήσει στην εφορία μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και αγρότες. Και οι δύο ρυθμίσεις θα είναι έκτακτες και θα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής.

Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις, οι οφειλέτες είτε της εφορίας είτε των Ταμείων, θα έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες για να αποφασίσουν εάν θα υπαχθούν ή όχι σε μια από τις δύο ή ενδεχομένως και στις δύο ρυθμίσεις. Όσοι δεν το πράξουν, θα χάσουν την ευκαιρία να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με το Δημόσιο και θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς.

-«Οι ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία θα εφαρμοστούν γιατί θα έχουν άμεσο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο» δηλώνει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ναυτεμπορική» ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος. Ο ίδιος, τάσσεται υπέρ της άμεσης έναρξης μιας «ειλικρινούς διακομματικής συζήτησης για το ξεκαθάρισμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο».

-Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να αποφασίσει το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας (11/3) την εκταμίευση την εκταμίευση του 1 δις. ευρώ από τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, βάσει της έκθεσης της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας, σύμφωνα με ανώτερο κοινοτικό αξιωματούχο, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος δήλωσε: "Σε σχέση με τη Λεττονία, υπάρχει μια καινούρια κυβέρνηση, ο προϋπολογισμός ωστόσο έχει πάρει το ΟΚ της Κομισιόν και δεν αναμένω πυροτεχνήματα σε αυτή τη συζήτηση, όμως δεν μπορώ να πω το ίδιο για το τρίτο θέμα της ατζέντας, για την Ελλάδα".

Ο κοινοτικός αξιωματούχος σημείωσε ότι "η έκθεση της Κομισιόν δείχνει ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα, υπάρχουν μερικές μέρες ακόμα, θα δούμε τη Δευτέρα πού θα έχουμε φτάσει".

-Στην ανάγκη ολοκλήρωσης των προαπαιτουμένων, στάθηκε ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή, που είναι αρμόδια για τον έλεγχο της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο κ. Κουτεντάκης αναφέρθηκε στο επικείμενο Eurogroup και τη σημασία της απόφασης για την επιστροφή από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων, που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη.

-Αμετάβλητα διατήρησε τα βασικά επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ ανακοίνωσε, ότι θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδά τους, τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, αντί έως το καλοκαίρι που ήταν η προηγούμενη απόφασή της.

Θέματα αγοράς 

-Στο 18% μειώθηκε περαιτέρω το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο, έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 20,8% τον Δεκέμβριο 2017 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 18,3% τον Νοέμβριο 2018, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα της ανεργίας από τον Ιούλιο του 2011.

-Αρχίζει σήμερα 8 Μαρτίου, στις 12:00 και θα διαρκέσει μέχρι τις 18 Μαρτίου (12:00), η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για την κάλυψη 8.933 θέσεων πλήρους απασχόλησης για οκτώ μήνες από εγγεγραμμένους ανέργους στο μητρώο του ΟΑΕΔ. Η πρόσκληση, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «προώθηση της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης, σε 56 δήμους και 37 υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών».

-Τη συντριπτική υπεροχή των ελληνικών πολύ μικρών επιχειρήσεων στον τομέα της απασχόλησης, καταδεικνύουν τα στοιχεία της Small Business Act (SBA) για την Ελλάδα, όπου το 2017, με βάση τις εκτιμήσεις, «κατείχαν» σχεδόν έξι στις δέκα θέσεις εργασίας (57,1%), υπερβαίνοντας τον μέσο όρο των τριών στις δέκα θέσεις εργασίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας αυξήσει το ποσοστό απασχόλησής τους κατά 18,2%. Στην εξαιρετική αυτή απόδοση των πολύ μικρών επιχειρήσεων, ως προς τη δημιουργία θέσεων εργασίας, οφείλεται και η συνολικά ανοδική τάση που παρουσίασαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τομέα της απασχόλησης, σημειώνοντας για την περίοδο 2015-2017 αύξηση της τάξης του 10,7%.
© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team