Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 15/06/2017
Επικαιρότητα

Χρήσιμη ενημέρωση

-Τις λεπτομέρειες για την είσπραξη αναλογικών τελών κυκλοφορίας, περιλαμβάνει εγκύκλιος του Γιώργου Πιτσιλή. Όπως σημειώνεται, δίνεται η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους κατόχους ΙΧ οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, οι οποίοι τα έχουν θέσει σε ακινησία και εξαιρετικά για το έτος 2017, να άρουν την ακινησία για τα εν λόγω οχήματα, καταβάλλοντας για τον σκοπό αυτό τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τη διάρκεια κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα: α) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

β) για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

γ) για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού (31.12.2017), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Για την αποφυγή λαθών και την ορθή εφαρμογή επισημαίνονται τα εξής:

i. η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν έγγραφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος, το οποίο τηρείται στο αρχείο της Δ.Ο.Υ.

ii. προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της άρσης, εάν δηλαδή αυτή γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα.

Οικονομική ενημέρωση

-Σε βραχνά για πάνω από 900.000 φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις φορολογικές αρχές εξελίσσονται πλέον οι κατασχέσεις σε εισοδήματα και περιουσιακά τους στοιχεία.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στην προσπάθειά της να αυξήσει τις εισπράξεις ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, έχει εξαπολύσει τους τελευταίους μήνες μπαράζ κατασχέσεων σε μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, επιδόματα, εισοδηματικές παροχές, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία ακόμη και μικροοφειλετών.

Οι τράπεζες λαμβάνουν καθημερινά πάνω από 1.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια για να δεσμεύσουν και να αποδώσουν στις Δ.Ο.Υ και τα Ελεγκτικά Κέντρα, τα ποσά που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι δεν έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους.

Ταυτόχρονα, όσοι πολίτες χρωστάνε στο Δημόσιο μεγάλα ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών, βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις ακινήτων περιουσιακών τους στοιχείων. 

-Στην τελική έγκριση για την πρόσληψη 3.494 ανέργων σε νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, μέσω του ΟΑΕΔ, έδωσε, με απόφασή του, το υπουργείο Οικονομίας. 
Πρόκειται για πρόγραμμα οκτάμηνης διάρκειας, το οποίο στοχεύει από τη μια πλευρά στο να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και από την άλλη στο να καλυφθούν ανάγκες σε προσωπικό 17 δήμων της χώρας που παρουσιάζουν ταυτόχρονα και υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Δήμους: Περάματος, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Άργους - Μυκηνών, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Αρτας, Παύλου Μελά, Σαλαμίνας, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Φυλής, Παιονίας, Ασπροπύργου, Κορδελιού - Εύοσμου, Σιντικής, Αγρινίου, Κορίνθου και Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

-Τα 70 ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο, θέτει ο ΟΑΕΔ με εγκύκλιο του ως ανώτατο όριο περιστασιακής απασχόλησης για την διατήρηση της ιδιότητας του ανέργου και κατά συνέπεια του επιδόματος ανεργίας.

Η εγκύκλιος εκδόθηκε προκειμένου να δοθούν οι απαιτούμενες διευκρινήσεις ως προς την διακοπή και την επανέκδοση του επιδόματος ανεργίας καθώς η ψήφιση του πρόσφατου νόμου 4461/2017 δημιούργησε έντονη ανησυχία σε χιλιάδες άνεργους. Και επισημαίνει ότι το επίδομα ανεργίας διακόπτεται όταν ο άνεργος εργαστεί περιστασιακά έστω και για μία ημέρα. Επαναχορηγείται όμως, με τη λύση της εργασιακής σχέσης, αρκεί να έχει κάνει έως 70 ημερομίσθια. Σημειώνεται ότι η διάταξη ισχύει από τις 28 Μαρτίου 2017 και μετά και αφορά όλους τους άνεργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, είτε είναι επιδοτούμενοι είτε όχι.

Πολιτικές εξελίξεις

-Αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας σε σχέση με την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Εurogroup επικρατούσε χθες στις Βρυξέλλες, παρά το γεγονός ότι στην Αθήνα η κυβέρνηση διέρρεε ένα λιγότερο θετικό κλίμα. Οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα αναζητήσουν σήμερα πολιτική διατύπωση που θα διατηρήσει ζωντανή την προσδοκία ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

-Ένα ακόμη βήμα προς τη διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, αποτελεί η 3η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής των τριών χωρών που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Ισραηλινού ομολόγού του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team