Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 12/10/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Στην τελική τους φάση, βρίσκονται οι διαδικασίες για την προκήρυξη του νέου "Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον" (Εξοικονομώ ΙΙ). Σύμφωνα με στελέχη του ΕΤΕΑΝ, έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις συνεργασίας, με τις 10 εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες, που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ έως τα τέλη του μήνα, θα έχει διαμορφωθεί ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος και θα έχει "στηθεί" η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν τις αιτήσεις τους.

Συνεπώς, βάσει του χρονοδιαγράμματος, το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, το πρόγραμμα θα είναι διαθέσιμο για την υποδοχή των αιτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι στο νέο πρόγραμμα, ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του σχεδίου αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης της κατοικίας, μπορεί να ανέλθει στις 25.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης είναι δυνατόν να διαμορφωθεί στο 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού (σ.σ. λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά κριτήρια), τότε το μέγιστο ύψος της επιδότησης, θα μπορούσε να ανέλθει στις 17.500 ευρώ. Το επιπλέον ποσό (έως τις 25.000 ευρώ) καλύπτεται είτε από ίδια συμμετοχή ή από τραπεζικό δανεισμό.

-Νέα βάρη ύψους 4,5 δισ. ευρώ από τα συνήθη … «υποζύγια», δηλαδή τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες, ζητά το ΔΝΤ για το 2019, επιμένοντας ότι η Ελλάδα θα έχει απόκλιση 2,4 δισ. ευρώ (1,3% του ΑΕΠ) από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Ουσιαστικά το Ταμείο προδιαγράφει την εφαρμογή και της μείωσης της προσωπικής διαφοράς των παλιών συντάξεων με καθαρή δημοσιονομική απόδοση περίπου 2,5 δισ. ευρώ, μαζί με την περικοπή της έκπτωσης φόρου (που δημιουργεί ένα έμμεσο αφορολόγητο) κατά 650 ευρώ με στόχο να συγκεντρωθούν πρόσθετα έσοδα 1,94 δισ. ευρώ, παρότι το δεύτερο μέτρο ήταν προγραμματισμένο για το 2020.

Παράλληλα, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του Ταμείου, «διαγράφονται» στην ουσία τα αντίμετρα συνολικού ύψους 2% του ΑΕΠ που αντιστοιχούν σε δαπάνες 3,8 δισ. ευρώ για την διετία 2019-2020.

-Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για το 2017 θα έχουν οι φορολογούμενοι τις προσεχείς ημέρες, ώστε να μειώσουν τις υπέρογκες υπερχρεώσεις στα εκκαθαριστικά που έχουν λάβει.

Ωστόσο κατά την υποβολή των διορθωτικών δηλώσεων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα τις πραγματοποιήσουν, θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα χρεωθούν με πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής ύψους 100 ευρώ. Η υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» στο Taxisnet.

-Στους πέντε μήνες από τον ένα μήνα επεκτείνεται ο ασφαλιστικά καλυπτόμενος χρόνος (για παροχές και σύνταξη) για όσους ασκούν το δικαίωμα επίσχεσης εργασίας.

Με απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσου Πετρόπουλου, η οποία κάνει δεκτή σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, θεσπίζεται αυτοτελές δικαίωμα στα όργανα του ΕΦΚΑ, να αποφαίνονται περί του κύρους της επίσχεσης, δίχως να αναμένουν τελεσίδικη κρίση των πολιτικών δικαστηρίων, όπως ίσχυε από το 1983 αλλά και να δέχονται αυτόματα το 5μηνο της ασφαλιστικής κάλυψης.

-Αύξηση των δόσεων από 80 σε 100 για την εξόφληση των προστίμων αλλά και αλλαγές για όσους πολίτες είχαν δηλώσει αυθαίρετα στις προηγούμενες ρυθμίσεις και τα μεταφέρουν στη νέα, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας χθες στη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σταθάκης κατά την ομιλία του, είπε πως όσοι «μεταφέρουν» το ακίνητό τους από τις παλαιές ρυθμίσεις στη νέα μέσα στο πρώτο εξάμηνο ισχύος της, θα τύχουν έκπτωσης 20%. Ακόμη, η υποχρέωση εκπόνησης μελέτης στατικής επάρκειας, περιορίζεται μόνο στα ακίνητα εκείνα που είχαν χαρακτηριστεί ως «υψηλής προτεραιότητας» (μέσω του δελτίου δομικής τρωτότητας).

-Συμφωνία επιτεύχθηκε ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή με τις τράπεζες ώστε να μην βγαίνει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό κανένα σπίτι αξίας έως 300.000 ευρώ.
Ενόψει της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι διοικήσεις των τραπεζών συμφώνησαν με τον κ. Κοντονή να εξαιρεθούν από την πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι πρώτες κατοικίες, οι εξοχικές κατοικίες και κάθε άλλου είδους ακίνητα με αξία μέχρι του ύψους των 300.000 ευρώ.

-Περιορισμένες ήταν οι πληρωμές σε 94,5 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, 54,4 εκατ. ευρώ για τη διευθέτηση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και μόλις 3,3 εκατ. ευρώ για επιστροφές φόρου έκαναν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης τον Αύγουστο, όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team