Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 10/04/2019
Επικαιρότητα

Οικονομικά

Καταβολή εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ

Μέχρι την Παρασκευή 12 Απριλίου θα πρέπει να καταβάλουν τις τριπλές ασφαλιστικές εισφορές τους ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, για επικούρηση και εφάπαξ. Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλουν τις τρέχουσες εισφορές του 2019 για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, αλλά και την πρώτη δόση από τις 36 για το έτος 2017 και μια για το 2018. Προσοχή! οι εισφορές έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).

Πιο συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι λαμβάνουν τα εξής τρία ειδοποιητήρια:

-το πρώτο με τις εισφορές του Φεβρουαρίου 2019 και  αναδρομικά τις εισφορές του Ιανουάριου του 2019,

-το δεύτερο για την αναδρομική πληρωμή των εισφορών επικουρικής σύνταξης που έχει την πρώτη από τις 36 δόσεις για το διάστημα από 1ης/1/2017 έως 31/12/2017 και

-το τρίτο με την πρώτη δόση από τις 36 δόσεις για το εφάπαξ που αφορά στο διάστημα από 1ης/1/2017 έως 31/12/2018.

-Με πολλούς «κόφτες» επανασχεδιάζεται η ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τις γιορτές του Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ρύθμιση που αφορά τα χρέη στην εφορία, θα εξαιρούνται, για παράδειγμα, όσοι φορολογούμενοι έχουν δεύτερες ή εξοχικές κατοικίες, τις οποίες θα μπορούσαν να εκποιήσουν για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, ενώ θα ισχύσουν και εισοδηματικά όρια τα οποία θα προσαυξάνονται ανάλογα με το ύψος της οφειλής. Οι δανειστές δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση, τη θεσμοθέτηση ρύθμισης χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως αρχικώς σχεδίαζε η κυβέρνηση, η οποία πλέον χρησιμοποιεί ως «μπούσουλα» τη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

-Δραματικές εξελίξεις στο ασφαλιστικό, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού θα αντιμετωπίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια. Η αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων ατόμων στο σύνολο του πληθυσμού ως αποτέλεσμα δύο μεταβλητών, του προσδόκιμου ζωής και του δείκτη γονιμότητας, αναμένεται να φέρει αναπόφευκτα τόσο τις χώρες της Ε.Ε όσο και την Ελλάδα, μέχρι το 2070 αντιμέτωπες με δραματικές εξελίξεις και άμεσες συνέπειες στα ασφαλιστικά τους συστήματα.

Η δημογραφική βόμβα αναμένεται να πυροδοτηθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια, καθώς εκτιμάται ότι μόνο από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής το σύστημα θα επιβαρυνθεί κατά 37,3 δισ. ευρώ σε παρούσες αξίες. Η συνολική αυτή επιβάρυνση, μεταφράζεται σε 1,3 δις ευρώ ανά έτος για την περίοδο 2017- 2057 ή σε μείωση των παροχών σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους κατά το αντίστοιχο αυτό ποσό.

-Πάνω από το επίπεδο των 190 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε στο τέλος του 2018 το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο. Το γεγονός αυτό, αποκαλύπτεται από τα στοιχεία των αρμόδιων για την είσπραξη των δημόσιων εσόδων υπηρεσιών της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης και έχει ήδη αποτυπωθεί σε επίσημες ανακοινώσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ουσιαστικά τα απλήρωτα χρέη προς το Δημόσιο, υπερβαίνουν πλέον το 100% του ΑΕΠ.

-Το ύψος του εισοδήματος του δανειολήπτη και τα μέλη του νοικοκυριού, είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν το ύψος της επιδότησης δόσης δανείου για την πρώτη κατοικία. Το ποσοστό επιδότησης για στεγαστικά είναι από 20%- 50% της δόσης και για τα επιχειρηματικά 30%.

Κρίσιμη προϋπόθεση για την πλήρωση του κριτηρίου της επιλεξιμότητας, θα είναι οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προσαυξημένες κατά 70%. Όσον αφορά το ύψος του εισοδήματος, για άγαμο ορίζεται στα 12.500 ευρώ, για ζευγάρι στα 21.000 ευρώ και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί με ανώτατη κάλυψη τα 36.000 ευρώ. Άρα ανάλογα με το εισόδημα διαμορφώνονται τέσσερις κατηγορίες επιδότησης.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team