Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 14/11/2017
Επικαιρότητα


Οικονομική ενημέρωση

-Το μέρισμα από την δημοσιονομική υπεραπόδοση που επέτυχε η κυβέρνηση θα είναι για φέτος ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, υπερδιπλάσιο δηλαδή, σε σχέση με πέρυσι, όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας με διάγγελμά του.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, από το κοινωνικό μέρισμα θα επωφεληθούν σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες. Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης, με προτεραιότητα στους άνεργους, τους νέους, τους χαμηλοσυνταξιούχους.

-Από τα 1,4 δισεκατομμύρια, 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Ο σχετικός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα και έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι πέραν αυτής της ενίσχυσης, μέρος του συνολικού ποσού θα διατεθεί και για δύο ακόμα πολύ σημαντικές δράσεις:

- 315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων, πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Έτσι, επιστρέφονται άμεσα τα ποσά που αναλογούν στους συνταξιούχους, για το διάστημα από 1 Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου του 2016. Η επιστροφή θα υλοποιηθεί τη μέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

-Τέλος, από το συνολικό ποσό των 1,4 δισ. θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Έτσι, διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

-Τρία κριτήρια θα πρέπει να ισχύουν σωρευτικά προκειμένου μια επιχείρηση με οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ να ενταχθεί στην αυτοματοποιημένη διαδικασία της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, χωρίς δηλαδή να απαιτείται έκθεση βιωσιμότητας. Αυτά είναι:

1. Να έχει θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά την τελευταία χρήση ή σε δύο από τις τρεις τελευταίες χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης.

2. Ο λόγος του συνόλου των οφειλών προς το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων να μην είναι μεγαλύτερος από οκτώ. Με άλλα λόγια για να θεωρηθεί κάποια επιχείρηση βιώσιμη δεν μπορεί να χρωστάει πάνω από 8 φορές το EBITDA. Οι οφειλές θα υπολογίζονται μετά την αφαίρεση των τόκων υπερημερίας, των προστίμων και των προσαυξήσεων. Ως καθαρό αποτέλεσμα θα λαμβάνεται είτε το καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τελευταίας χρήσης είτε ο μέσος όρος των καθαρών αποτελεσμάτων προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων των δύο καλύτερων από τις τρεις τελευταίες χρήσεις, όποιο από αυτά τα δύο ποσά είναι μεγαλύτερο.

3. Η συνολική οφειλή προς ρύθμιση, όταν πρόκειται στην αναδιάρθρωση των οφειλών να συμμετάσχει το Δημόσιο και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης να είναι μικρότερη από το 4% της συνολικής αξίας της περιουσίας του οφειλέτη. Δηλαδή θα μένουν εκτός ρύθμισης όσοι έχουν συνολική περιουσία με αξία που υπερβαίνει την οφειλή 25 φορές και άνω.

-Στην αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων θα προχωρήσει η εφορία για να υπενθυμίσει στους φορολογούμενους την αποπληρωμή των υποχρεώσεων τους. Συγκεκριμένα όταν δείτε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σας την περίφημη διεύθυνση no.reply taxisnet.gr, πρόκειται για την εφορία.

Κάθε μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποστέλλει εκατομμύρια ηλεκτρονικά μηνύματα με στόχο να υπενθυμίσει τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων και να προλάβει την καθίζηση των φορολογικών εσόδων. Η no.reply taxisnet.gr είναι ηλεκτρονική διεύθυνση, που χρησιμοποιείται από το Τμήμα Α' Δράσεων Προληπτικής Συμμόρφωσης της Διεύθυνσης Φορολογικής Συμμόρφωσης, με στόχο την άμεση οικειοθελή ανταπόκριση των φορολογουμένων έναντι των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

-Το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου θα έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet τα Τέλη Κυκλοφορίας 2018 τα οποία θα οριστικοποιηθούν τελικά μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στα Τέλη Κυκλοφορίας 2018 θα είναι ελάχιστες και αυτές θα πρέπει να τις εγκρίνει η τρόικα με αποτέλεσμα τα ποσά εξόφλησης για τους περισσότερους ιδιοκτήτες να παραμείνουν τα ίδια με εκείνα που κατέβαλαν για το 2017.

-Στην AirBnb πετάει η κυβέρνηση το… γάντι των ευθυνών για τυχόν καθυστερήσεις στην επιβολή φόρου στους Έλληνες ιδιοκτήτες, οι οποίοι «ανεβάζουν» ακίνητα στην πλατφόρμα της. Η επίμαχη ρύθμιση που αποτέλεσε σημείο-κλειδί στο αφήγημα της συγκυβέρνησης περί καταπολέμησης της «γκρίζας» οικονομίας, είναι να εφαρμοστεί από τις αρχές του χρόνου.

Όπως τονίζουν πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομικών, η αμερικανική εταιρεία, φέρεται να δημιουργεί προσκόμματα στη διαδικασία, αρνούμενη να αποδεχθεί το αίτημα περί καταχώρισης του ΑΦΜ σε κάθε εγγραφή ακινήτου, το οποίο τίθεται προς ενοικίαση στην Ελλάδα.

-Με βάση το εισόδημα του 2015 και χωρίς τις εισφορές επικούρησης και εφάπαξ για όσους προβλέπεται θα πληρωθούν και αυτόν τον μήνα οι εισφορές προς τον ΕΦΚΑ από χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες. Ήδη τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές Οκτωβρίου 2017 του 1,4 εκατ. μη μισθωτών έχουν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του υπερφορέα. Καθώς οδεύουμε προς το τέλος του έτους, μάχη με τον χρόνο δίνεται για την ολοκλήρωση των συμψηφισμών, ενώ οι εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ θα βαρύνουν διπλά τους ασφαλισμένους από το 2018 και μετά... 


© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team