Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 08/02/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Στις αγορές βγήκε η Ελλάδα με νέο επταετές ομόλογο, αφού άνοιξε το βιβλίο προσφορών. Σύμφωνα με το Reuters, το μέγεθος της έκδοσης θα το καθιστά τίτλο αναφοράς, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι άνω των 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς προβλέπουν ότι η απόδοση του ομολόγου θα κυμανθεί στο 3,75%.

Πέντε τράπεζες θα διαχειριστούν την έκδοση με το Ελληνικό Δημόσιο, που στοχεύει στην άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι αυξημένο, σε μία στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχουν ελκυστικότερα χρεόγραφα στην Ευρώπη.

-Ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και οφειλέτες που αποκτούν έστω και μέρος του εισοδήματός τους από «μπλοκάκια», μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη έως και 50.000 ευρώ. Η ανωτέρω διευκρίνιση, περιέχεται σε νεότερο αναλυτικό οδηγό, με ερωτήσεις και απαντήσεις, για την εν λόγω ρύθμιση οφειλών σε εφορίες και Ταμεία, που δημοσιοποίησε χθες η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ).

-Με την καταβολή έξτρα φόρου έως και 67,5% κινδυνεύουν για το 2018 περίπου 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες, γιατρούς, αγρότες, μηχανικούς και δικηγόρους που είτε δεν έλαβαν είτε δεν πλήρωσαν ποτέ τις εισφορές του ΕΦΚΑ για το 2017!

Όσοι δεν έλαβαν όλες τις εισφορές από αδυναμία του ΕΦΚΑ, όπως συνέβη με τους γιατρούς, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς και αρτοποιούς , θα επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο διότι από το εισόδημα του 2017 που θα δηλώσουν το 2018 θα εκπέσουν μόνο τα ποσά εισφορών που κατέβαλαν για κύρια σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη.

Δηλαδή εκπίπτει του φορολογητέου εισοδήματος το ποσό εισφορών που αντιστοιχεί στο 26,95%, ενώ ο ΕΦΚΑ όφειλε να τους στείλει άλλο ένα 4% ως 11% εισφορών για εφάπαξ και επικουρικό το οποίο όμως επειδή δεν το έλαβαν και δεν το πλήρωσαν δεν θα εκπέσει του εισοδήματος με αποτέλεσμα να μην έχουν όλη τη έκπτωση εισφορών από το εισόδημα αλλά μόνο ένα τμήμα αυτών.

-Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον καθορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών, βάσει των οποίων θα προσδιοριστεί και ο φετινός ΕΝΦΙΑ, καθώς και άλλοι 17 φόροι και τέλη που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα. Εκτός απροόπτου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η εκτίμηση των τιμών των ακινήτων σε όλες τις περιοχές της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το «θρίλερ» της αναζήτησης εκτιμητών, έπειτα από δύο διαδοχικές προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τελείωσε με επιτυχία, αφού για το 65% των 10.000 περιοχών έχουν επιλεγεί τρεις εκτιμητές και για το υπόλοιπο δύο.

-Σε πυλώνα της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύονται, για άλλη μια φορά, οι εξαγωγές που πέτυχαν νέο ιστορικό ρεκόρ το 2017. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν, κυρίως, στο πρώτο μισό του περασμένου έτους, η συνολική αξία τους ανήλθε στα 28,83 δισ. από 25,46 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Ακόμη και χωρίς τα πετρελαιοειδή ενισχύθηκαν κατά 7,1% ή 1,32 δισ., φτάνοντας στα 19,98 από 18,65 δισ.

Πολιτικές εξελίξεις

-«Έρχομαι σε σημαντική στιγμή για την Ελλάδα», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Επεσήμανε, ότι η ελληνική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης και πως διαφαίνεται η έξοδος από το πρόγραμμα και μάλιστα κάτω από πάρα πολύ καλές συνθήκες.

Στις 15.00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επισκέπτεται την Αθήνα.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team