Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 12/04/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, καλεί τους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, να συνεχίσουν να καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους, με αφορμή δημοσιεύματα ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει δικαιώσει προσφυγές κατά του νόμου Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό. Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση αυτή και σε κάθε περίπτωση παραμένει σταθερή στη θέση της σχετικά με τον υπολογισμό των εισφορών επί των κερδών, η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τους Επαγγελματίες Βιοτέχνες Εμπόρους (ΕΒΕ) που εκπροσωπεί, να συνεχίσουν να καταβάλουν κανονικά τις εισφορές τους.

-Μια πρώτη συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά την έξοδο από το μνημόνιο, θα διεξαχθεί στο EuroWorking Group (EWG), που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι επικεφαλής των θεσμών, έχουν ήδη στα χέρια τους το προσχέδιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη που κατήρτισε η κυβέρνηση και το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο άτυπο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μέτρα για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, «φιλική» φορολογία για να τονωθεί η ανάπτυξη, αλλά και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

-Αναδρομικά τριών… ταχυτήτων «κλειδώνουν» για επικουρικές και κύριες συντάξεις, λίγους μήνες πριν έρθει το μεγάλο «ψαλίδι» έως 18% τον Δεκέμβριο του 2018.

Επιστροφές από τις παράνομες μειώσεις επικουρικών, με το νόμο 3986, έχουν λαμβάνειν πάνω από 220.000 συνταξιούχοι με ποσά από 207 ευρώ έως 1.035 ευρώ.

Στις κύριες συντάξεις επιστροφές κρατήσεων με το νόμο 4093 καθώς και διακοπή της κράτησης ΕΑΣ από εδώ και πέρα, αξιώνουν και δικαιούνται πάνω από 600.000 συνταξιούχοι.

Τα αναδρομικά από το νόμο 4093, φτάνουν στα 1.840 ευρώ, ενώ η διακοπή της κράτησης ΕΑΣ βγάζει κέρδος από 44 έως 447 ευρώ στη μηνιαία σύνταξη.

-Η Πολιτεία θα πρέπει να προσαρμοσθεί άμεσα στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μόλις αυτή εκδοθεί, ώστε να ελαφρυνθούν οι ασφαλισμένοι από τις υπέρογκες εισφορές, δήλωσε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, σχολιάζοντας τις πληροφορίες που φαίνεται να δικαιώνουν τις προσφυγές που έγιναν κατά του ΕΦΚΑ. «Αν η Πολιτεία δεν εφαρμόσει άμεσα την απόφαση του ΣτΕ, θα τη διεκδικήσουμε εμείς δικαστικά», πρόσθεσε.

-Δεν υπάρχει τίποτε που να με ανησυχεί για τον ΕΦΚΑ, ο οποίος είναι ασφαλής, δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, με αφορμή τις πληροφορίες για υπό έκδοση απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που δικαιώνει προσφυγές κατά του νόμου Κατρούγκαλου, ενώ προανήγγειλε επανεξέταση των εισφορών για επιχειρήσεις με εισοδήματα από 40 έως 70 χιλιάδες ευρώ.

Δεν είναι στον αέρα ο ΕΦΚΑ, είναι ασφαλής και τίποτα δεν με ανησυχεί, δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή GPS ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Τάσος Πετρόπουλος σχετικά με την «υπό έκδοση» απόφαση του ΣτΕ για τις εισφορές των μη μισθωτών και τον ΕΦΚΑ.

-Προστασία από τα τεκμήρια θα έχουν και για τα εισοδήματα του 2017, που θα δηλωθούν φέτος, φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, όπως άνεργοι, φοιτητές, νοικοκυρές κ.ά.

Η σχετική ρύθμιση που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2016, επεκτείνεται και για τα εισοδήματα του 2017 με διάταξη στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2015/2366/ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι, θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων, που προβλέπει έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και εφόσον πληρούνται τα εξής κριτήρια: το πραγματικό τους εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ, το τεκμαρτό τους εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και να μην ασκούν επιχειρηματική ή ατομική αγροτική δραστηριότητα.

-Αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ σε «μικρομεσαίες» περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως το Μετς, το Κουκάκι, τα Πετράλωνα, το Παγκράτι, το Μεταξουργείο και ο Κεραμικός, φέρνει η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης.

Αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ της τάξεως του 3,5% προκύπτουν για τις λεγόμενες λαϊκές περιοχές. Το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις περιοχές όπου η τιμή ζώνης από 1.100-1.200 ανεβαίνει στα 1.500-1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο αυξάνοντας τον ΕΝΦΙΑ κατά 21,6%.

-Μια πρώτη συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά την έξοδο από το μνημόνιο θα διεξαχθεί στο EuroWorking Group (EWG), που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι επικεφαλής των θεσμών έχουν ήδη στα χέρια τους το προσχέδιο της στρατηγικής για την ανάπτυξη της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο άτυπο Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team