Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 15/04/2019
Επικαιρότητα

Οικονομικά

-Μεγαλύτερη ευχέρεια στον εντοπισμό επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή ή έχουν υποπέσει στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αποκτούν από φέτος οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Με τα πληροφοριακά στοιχεία που θα έχουν στη διάθεσή τους, μέσω του νέου εντύπου Ε3, για το σύνολο των φορολογουμένων οι οποίοι ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, θα προβαίνουν σε πλήθος νέων διασταυρώσεων και σε πιο στοχευμένες επιλογές υποθέσεων για τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων.

-Την έναρξη των διαδικασιών της πρόωρης αποπληρωμής τμήματος των δανείων του ΔΝΤ δρομολογεί τις αμέσως επόμενες μέρες η κυβέρνηση, μετά τη θετική στάση τόσο των Ευρωπαίων εταίρων όσο και του Ταμείου, όπως διαφάνηκε από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Επιφυλάξεις όμως διατυπώνουν ορισμένα κράτη, όπως είναι η Γερμανία και η Ολλανδία, που φοβούνται ότι με την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ εξασθενεί ο εποπτικός ρόλος του Ταμείου στη μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, σχετικά με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

-Η νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, είναι «ανοιχτή» σε όλους όσοι χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία, με μοναδική εξαίρεση τις περιπτώσεις των οφειλετών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης της οφειλής τους και στον νόμο 3869/2010, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Για τους οφειλέτες εργοδότες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση, προβλέπεται έκπτωση 100% στις προσαυξήσεις, σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της κύριας οφειλής και έκπτωση 50% σε περίπτωση τμηματικής καταβολής σε έως 120 δόσεις, με κατώτατη μηνιαία δόση 50 ευρώ. 

-Εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και το είδος του χρέους, θα λαμβάνονται υπόψη για την ένταξη στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων για οφειλές στις Δ.Ο.Υ., σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Οικονομικών  Κατερίνας Παπανάτσιου.  Συγκεκριμένα, για το νομοσχέδιο που αφορά τις 120 δόσεις για οφειλές στις Δ.Ο.Υ. εξήγησε ότι αυτό θα έρθει στη Βουλή, το προσεχές χρονικό διάστημα, ότι θα υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια και θα αφορά οφειλές ως το τέλος του 2018, καθώς και ότι οι 120 δόσεις θα αφορούν τα χαμηλά εισοδήματα.

-Αύξηση 8,7% σημείωσαν οι συμβολαιογραφικές πράξεις το 2017, καθώς ανήλθαν σε 599.159 έναντι 551.076 το 2016. Ωστόσο, από την ανάλυση των στοιχείων της τελευταίας δεκαετίας, παρατηρείται πτώση εργασιών από 1.184.879 πράξεις το 2008 σε 599.159 πράξεις το 2017 (μείωση 49,4%).

-Μείωση κατά 10,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 18,0% στην επιφάνεια και κατά 12,5% στον όγκο καταγράφηκε τον πρώτο μήνα του 2019 στην συνολική οικοδομική δραστηριότητα. Οι εκδοθείσες άδειες Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας τον Ιανουάριο 2019 ανήλθαν σε 847, που αντιστοιχούν σε 168,6 χιλιάδες τ.μ. και 719,3 χιλιάδες κ.μ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,6% στον αριθμό των αδειών, κατά 14,2% στην επιφάνεια και κατά 9,1% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

-Απαλλαγμένο από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου είναι το επίδομα στέγασης, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας. Η εν λόγω οικονομική ενίσχυση δεν κατάσχεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ δεν συνυπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και του επιδόματος παιδιού.

 

Θέματα αγοράς

-Με δύο δράσεις του ΕΣΠΑ συνολικού προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ, θα επιχειρηθεί στο επόμενο διάστημα να «θωρακιστούν» ενεργειακά οι επιχειρήσεις. Οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο των δύο προγραμμάτων, σχετίζονται με την ενσωμάτωση στις επιχειρήσεις  εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, καθώς και με ενέργειες  που αποσκοπούν στην αναβάθμιση των  εγκαταστάσεων τους για την εξοικονόμηση ενέργεια, δηλαδή για τη βελτίωση της ενεργειακή τους απόδοση.

Η προκήρυξη των δράσεων, αναμένεται στα μέσα Μαΐου και αφορά όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, ανεξαρτήτου μεγέθους. Το ύψος της επιδότησης, μπορεί να κυμαίνεται από 35% έως και 80% και καθορίζεται από το είδος των επιλέξιμων δαπανών, την περιοχή  που δραστηριοποιείται η επιχείρηση και το μέγεθός της.

-Σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπως το Παγκράτι, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, το Σύνταγμα, οι Αμπελόκηποι, σε λαϊκές γειτονιές της Νίκαιας, του Κερατσινίου και του Κορυδαλλού, στο παραλιακό μέτωπο του Λεκανοπεδίου αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και στα νησιά των Κυκλάδων αναμένεται να χτυπήσει το νέο κύμα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Ένα κύμα που θα φέρει περισσότερους φόρους σε εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι περιοχές στις οποίες η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών παραμένει ανοιχτή είναι και οι «υποψήφιες» για αύξηση των τιμών ζώνης.

-Το ποσό των 305,84 ευρώ δαπανούν κατά μέσο όρο μηνιαίως τα νοικοκυριά στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Μάρκετινγκ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ αναφορικά με την οικονομική κατάσταση των καταναλωτών, 37,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έγινε χειρότερη εντός του 2018, 53,4% ότι παρέμεινε αμετάβλητη και 8,8% δήλωσε ότι βελτιώθηκε.

-Αντίστροφη μέτρηση για το διευρυμένο ωράριο στα εμπορικά καταστήματα λόγω του Πάσχα. Συγκεκριμένα, το πασχαλινό ωράριο τίθεται σε ισχύ στις 18 Απριλίου.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team