Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 13/05/2019
Επικαιρότητα

Οικονομικά

-Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει και την 13η σύνταξη αλλά και τις μειώσεις του ΦΠΑ. Η 13η σύνταξη αφορά σε περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχους, ενώ θα καταβληθεί όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαΐου.

-Μεγάλη πανελλαδική επιχείρηση έχει ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στα αστικά κέντρα της χώρας με στοχευμένους μερικούς επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις εμπορίας ενδυμάτων μαζικής κατανάλωσης, τα οποία διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές έναντι των αντίστοιχων επιχειρήσεων του ιδίου κλάδου.

Οι πρώτοι έλεγχοι, όπως αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ, έγιναν ταυτόχρονα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία, την Αλεξανδρούπολη, την Πάτρα, την Κόρινθο, τα Ιωάννινα, την Καλαμάτα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τον Άγιο Νικόλαο και τη Ρόδο.

Για την επιλογή των προς έλεγχο επιχειρήσεων χρησιμοποιήθηκαν κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, στα οποία - μεταξύ άλλων - περιλαμβάνονταν η σχετικά χαμηλή δηλούμενη κερδοφορία και η χαμηλή απόδοση Φ.Π.Α.

-Αποδέκτης των πρώτων σχολίων από τους Ευρωπαίους ομολόγους του σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για τα ευνοϊκά μέτρα, αλλά και τη χρηματοδότησή τους με «εγγύηση» από το μαξιλάρι ασφαλείας αναμένεται να γίνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνεδρίαση του Eurogroup την προσεχή Πέμπτη.

Επισήμως, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα ασχοληθούν με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο στο περιθώριο της συνεδρίασης της 16ης Μαΐου, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν συζητήσεις επί των εξαγγελιών Τσίπρα. Δεδομένου ότι θα βρισκόμαστε πλέον μόλις 10 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, όλες οι πλευρές αναμένεται να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους.

-Στις αρχές του φθινοπώρου εκτιμούν οι τράπεζες ότι θα λειτουργήσει πλήρως η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων από τους δανειολήπτες, με στόχο την ένταξη στη ρύθμιση, παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι θα είναι έτοιμη τέλος Ιουνίου.

Σε κίνδυνο βρίσκονται 150.000 δανειολήπτες μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων με εγγύηση την πρώτη κατοικία, οι οποίοι, ακόμα κι αν θέλουν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας, δεν μπορούν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς η πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων δεν είναι έτοιμη και το σύστημα αδυνατεί να τους εξυπηρετήσει, ενώ οι Βρυξέλλες δεν έχουν δώσει ακόμη την έγκρισή τους για την κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης.

-Νέα αύξηση για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα κατέγραψε κατά τον μήνα Μάρτιο το υπουργείο Οικονομικών. Τα ληξιπρόθεσμα έφτασαν στα 1,79 δισ. ευρώ από 1,665 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Αντίθετα, οι εκκρεμείς υποχρεώσεις από φόρους, περιορίστηκαν στα 417 εκατ. ευρώ από 480 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Έτσι, το άθροισμα διαμορφώνεται στα 2,2 δισ. ευρώ.

-Στο 1% επιταχύνθηκε τον Απρίλιο ο εναρμονισμένος πληθωρισμός, από 0,9% του Μαρτίου, αν και παραμένει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των χωρών-μελών, ενώ αποκλίνει σημαντικά από το μέσο όρο 1,7% της ευρύτερης Ευρωζώνης.

-Δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες και πολλοί είναι εκείνοι που θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους πριν από τις εκλογές.

Καταρχάς, όπως έχει δηλώσει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, η καταβολή της 13ης σύνταξης που αφορά σε περισσότερους από 2,5 εκατ. συνταξιούχους έχει "κλειδώσει" για τις 20 Μαΐου.

Από εκεί και έπειτα, η πληρωμή της δεύτερης δόσης του επιδόματος παιδιού, αναμένεται να πραγματοποιηθεί το διήμερο 23-24 Μαΐου.

Την εβδομάδα πριν από τις ευρωεκλογές θα πληρωθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος ενοικίου εφόσον οι αιτήσεις τους εγκρίθηκαν εντός του Απριλίου. Από την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019 ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Ιουνίου 2019. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 4 Ιουνίου.

-Το υψηλό κόστος των ταξί και ευρύτερα των υπηρεσιών μπήκε, μεταξύ άλλων, στο στόχαστρο του επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Κατά την χθεσινή του ομιλία στο 3ο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ο  Πίτερ Ντόλμαν σχολίασε πως οι Έλληνες καταναλωτές εξακολουθούν να πληρώνουν υπερβολικά για υπηρεσίες και έφερε ως παράδειγμα τις τιμές των ταξί, οι οποίες όπως είπε αυξήθηκαν κατά 17% την περίοδο 2010-16, παρά τον σταθερό πληθωρισμό σε γενικές γραμμές την ίδια περίοδο.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team