Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 09/11/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Τελεσίγραφο για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29 Νοεμβρίου απευθύνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι, παρά τα θετικά μηνύματα από την Αθήνα, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον για την πρόοδο της αξιολόγησης και την αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το τέλος του έτους, τονίζουν ότι το θέμα των πλειστηριασμών και της ασφάλειας των συμβολαιογράφων μπορεί να δυναμιτίσει την αξιολόγηση.

Οι ίδιοι οι αξιωματούχοι τονίζουν πως αναμένουν να δουν τους πλειστηριασμούς «να συμβαίνουν σε όλες τις τράπεζες και σε όλη τη χώρα και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις», ενώ συγχρόνως επισημαίνουν ότι, «αν η ελληνική κυβέρνηση έχει τη βούληση να προστατεύσει τους συμβολαιογράφους, θα βρει τον τρόπο να το πετύχει. Αν θέλουν να σταματήσουν τη βία μπορούν να τη σταματήσουν», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

-Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους θα επιτρέψει στους θεσμούς να ξεκινήσουν την προετοιμασία εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα (Αύγουστος 2018), ενώ βασική παράμετρος που θα κρίνει και την επιτυχία του εγχειρήματος, είναι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται ότι βασικό ρόλο θα παίξει η γαλλική πρόταση για εισαγωγή ενός μηχανισμού, που θα συνδέει τον ρυθμό αποπληρωμής του χρέους προς τους Ευρωπαίους δανειστές, με την ανάπτυξη. Η πρόταση αυτή, ενσωματώθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο «πακέτο» των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα μπορούσαν να ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους.

-Η αναλυτική διαδικασία για την υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό καταγράφεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ τεύχος Β’ Αρ. Φύλλου 3909) των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών Δημήτρη Παπαδημητρίου και Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η ΚΥΑ καθοδηγεί βήμα προς βήμα τους οφειλέτες που μπορούν να υπαχθούν στον μηχανισμό, τους όρους και τις προϋποθέσεις, ενώ παρατίθενται όλα τα δικαιολογητικά των οφειλετών και των συνοφειλετών που θα πρέπει να καταχωρηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμαΑναλυτικά τι προβλέπει η ΚΥΑ στη Χρήσιμη Ενημέρωση του ΒΕΑ.

-Χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και μετά την άρση των capital controls, θα κάνει η πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) για τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και στη μεταφορά κεφαλαίων. Συγκεκριμένα, μετά την άρση των περιορισμών, το 83% των ερωτηθέντων από το ευρύ κοινό εκτιμά ότι θα συνέχιζε να χρησιμοποιεί πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες με την ίδια ή και υψηλότερη συχνότητα. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 93% στην ομάδα των εύπορων καταναλωτών.

-Με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνεται πλέον ο αριθμός των φυσικών προσώπων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εταιρειών που υπερχρεώνονται στην εφορία, εξαιτίας της υπερφορολόγησης, την οποία υφίστανται από την εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι υπέρμετρες αυξήσεις φόρων στα εισοδήματα, τις περιουσίες και τις συναλλαγές των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και η ταυτόχρονη συσσώρευση των αυξημένων αυτών φορολογικών υποχρεώσεων κατά τους τελευταίους μήνες, είχαν ως συνέπεια εντός του περασμένου Σεπτεμβρίου οι οφειλέτες του Δημοσίου να αυξηθούν κατά 410.000 περίπου και να υπερβούν σε συνολικό αριθμό τα 4,2 εκατομμύρια.

Συγκεκριμένα, εντός του Σεπτεμβρίου του 2017, 410.322 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να πληρώσουν εμπρόθεσμα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους βεβαιωθέντα ποσά φόρων εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ συνολικού ύψους άνω των 705 εκατ. ευρώ.

Επιβλήθηκαν συνολικά 19.884 μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, σε βάρος ισάριθμων οφειλετών του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των οφειλετών σε βάρος των οποίων ελήφθησαν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, ανερχόταν σε 991.392 στο τέλος Σεπτεμβρίου έναντι 971.508 στο τέλος Αυγούστου. Συνολικά, στο εννεάμηνο -από την 1η-1-2017 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου- του τρέχοντος έτους είχαν επιβληθεί 152.336 κατασχέσεις σε βάρος ισάριθμων οφειλετών του Δημοσίου.

-Με πρόστιμο από 100 ευρώ έως και μερικές χιλιάδες ευρώ, κινδυνεύουν Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, Σωματεία, Πολιτιστικοί Σύλλογοι κ.λπ., που δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα ΑΦΜ, καθώς ουδέποτε προσήλθαν, ως όφειλαν, στην αρμόδια ΔΟΥ προκειμένου να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να εγγραφούν στο Φορολογικό Μητρώο. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, καθώς και οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να λάβουν ΑΦΜ οι ανωτέρω Σύλλογοι και Σωματεία καθορίζονται με την υπ' αριθμ. ΠΟΛ. ll68/ 6.ll.2017 εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. 

-Ξεμπλοκάρουν 15.000 οριστικές συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι είχαν αποχωρήσει με το καθεστώς του νόμου Κατρούγκαλου και εισέπρατταν, ορισμένοι εξ αυτών, προσωρινή σύνταξη. Σύμφωνα με πληροφορίες το πληροφοριακό σύστημα για την έκδοση οριστικών συνταξιοδοτικών πράξεων με τον τρόπο υπολογισμού του νόμου 4387/2016 είναι έτοιμο και τέθηκε σε εφαρμογή στις υπηρεσίες που έχουν επιφορτιστεί με τις συντάξεις Δημοσίου.

Παίρνοντας την σκυτάλη από το πρ. ΙΚΑ, το τμήμα του ΕΦΚΑ που έχει διαδεχθεί το ΓΛΚ εξέδωσε τις πρώτες συνταξιοδοτικές αποφάσεις για υπαλλήλους που είχαν υποβάλει αίτηση παραίτησης μετά τις 13 Μαΐου 2016. Συνολικά εκκρεμούν 15.000 αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων από τον Μάιο του 2016 και στόχος είναι να εκδοθούν 10.000 συνταξιοδοτικές αποφάσεις μέχρι τέλος του έτους. Οι νέες συντάξεις εκδίδονται στη βάση του τρόπου υπολογισμού που ισχύει για όλους από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά.

-Πάνω από 8.000 εφάπαξ πληρώνονται μέχρι το τέλος του χρόνου σε συνταξιούχους δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Η διοίκηση του ΕΤΕΑΕΠ είναι απαραίτητο να απορροφήσει το σύνολο των 127,79 εκατομμυρίων ευρώ που θα εισρεύσουν στα ταμεία του από τα κονδύλια για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβρη. Συνολικά στο Ταμείο εκκρεμούν 52.500 εφάπαξ, εκ των οποίων τα 12.000 αφορούν σε υπαλλήλους συνταξιοδοτηθέντες από το στενό δημόσιο τομέα (ΤΠΔΥ). Τον Οκτώβρη πληρώθηκαν 3.411 εφάπαξ βοηθήματα, ενώ από την αρχή του 2017 – μέσα στο 10μηνο – εξοφλήθηκαν 19.011 εφάπαξ τα οποία εκκρεμούσαν από το 2015, το 2014 ή και παλαιότερα.

-Πανελλαδική εικοσιτετράωρη απεργία, συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11π.μ. και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποιούν σήμερα, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, οι νοσοκομειακοί γιατροί.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team