Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 03/06/2019
Επικαιρότητα

Πολιτικές εξελίξεις

Με την αδιαμφισβήτητη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας σε επίπεδο Περιφερειών, έκλεισε ο δεύτερος εκλογικός γύρος, ενώ σε επίπεδο μεγάλων δήμων, μόνο η Θεσσαλονίκη έκανε την έκπληξη σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή.

Σε επίπεδο Περιφερειών, με εξαίρεση την Κρήτη που είχε κριθεί από την προηγούμενη εβδομάδα, ο χάρτης είχε μπλε χρώμα. Στον δεύτερο γύρο, σε έξι από τις επτά Περιφέρειες επικράτησαν οι επίσημοι υποψήφιοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στο Βόρειο Αιγαίο μπορεί ο νέος περιφερειάρχης να μην έχει το επίσημο χρίσμα, ωστόσο προέρχεται από τον ίδιο χώρο. Ξεκάθαρη ήταν η επικράτηση στην Αττική του Γιώργου Πατούλη και στον Δήμο Αθηναίων του Κώστα Μπακογιάννη.

Με το βλέμμα στον Ιούλιο
Μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στρέφουν το βλέμμα τους στις εθνικές εκλογές.

Ο πρωθυπουργός, που βρέθηκε στο Σύνταγμα μαζί με τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου και Νάσο Ηλιόπουλο, σημείωσε πως «τώρα θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να δώσουμε τη μάχη των μαχών, που είναι οι εθνικές εκλογές».

«Ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε γαλάζιος. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, το γαλάζιο δεν είναι το χρώμα της παράταξής μας, αλλά το χρώμα της πατρίδας μας», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. 


-Η απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής να οδηγήσει εκτός του Κινήματος Αλλαγής τον Ευ. Βενιζέλο, δεν σχετίζεται – σε αυτή τη φάση τουλάχιστον – με σενάρια συνεργασίας του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ ή αξιοποίησής του από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επόμενη περίοδο, εφόσον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνει πρωθυπουργός.

 Αφορά την επόμενη ημέρα των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής και την προσπάθεια της κ. Γεννηματά, να αποδυναμώσει από τώρα, ενδεχόμενο μέτωπο αμφισβήτησής της, αν το Κίνημα Αλλαγής δεν πάει καλά στις εθνικές εκλογές. Οι ίδιοι λόγοι οδήγησαν και στην άσκηση πίεσης στον πρώτο σε σταυρούς ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, να αφήσει την ευρωβουλή για να γίνει ευρωβουλευτής ο Νίκος Παπανδρέου και να κατέβει με σταυρό στις εθνικές εκλογές «για να βοηθήσει το Κίνημα».

 

Οικονομικά

-Σοβαρότατα προβλήματα στην εκτέλεση των προαπαιτούμενων του τριμήνου και σοβαρότατους κινδύνους σε σχέση με τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας με απώλεια στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, καταγράφει η έκθεση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Για πρώτη φορά μάλιστα εδώ και χρόνια, θέτει ξανά το ζήτημα μείωσης των θέσεων εργασίας στο δημόσιο κατά 1550 άτομα, καθώς η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια που είχαν τεθεί από τη δανειακή συμφωνία, προσλαμβάνοντας προσωρινούς και μετακλητούς υπαλλήλους. Όσο για τα σχέδια μείωσης των πλεονασμάτων, παραπέμπει στο Eurogroup, το οποίο τα έχει ήδη απορρίψει.

Σημειώνεται, ότι η έκθεση καταγράφει πως “τα μέτρα της 15ης Μάη θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019 και επέκεινα”. Ωστόσο παραπέμπουν στη έκθεση του φθινοπώρου για τον ακριβή προσδιορισμό του ύψους της απόκλισης.

Σε ό,τι αφορά τη 13η σύνταξη και τις συντάξεις χηρείας αναφέρει ότι “θα αυξήσουν την δημόσια δαπάνη για συντάξεις που είναι ήδη η υψηλότερη ως προς το ΑΕΠ στην ΕΕ” και πως “τα μέτρα για το ΦΠΑ και τις συντάξεις, είναι προσανατολισμένα στην κατανάλωση και θα εξανεμίσουν σημαντικό δημοσιονομικό χώρο, ο οποίος προβλεπόταν στην νομοθεσία του 2017 για ωφέλιμες προς την ανάπτυξη μειώσεις σε φόρους επί της εργασίας και εταιρικούς φόρους”.

-Στο στόχαστρο των ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) βρίσκονται και φέτος οι φορολογούμενοι που εκμεταλλεύονται τις κατοικίες τους με βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb, Booking, HomeAway ή άλλων ηλεκτρονικών δικτύων, αλλά δεν δηλώνουν στην εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν. Οι φορολογικοί έλεγχοι διενεργούνται σε περιοχές όπου κυριαρχεί το φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εφοριακοί προσεγγίζουν τους ιδιοκτήτες ή τους διαχειριστές των κατοικιών, παριστάνοντας τους πελάτες.

-Περισσότεροι από 36.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι υπέβαλαν μέχρι το πρωί της Παρασκευής ηλεκτρονική αίτηση για τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε έως 120 δόσεις, ενώ πάνω από 185.000 άτομα έχουν επισκεφθεί την πλατφόρμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Επιπλέον, έγιναν περισσότερες από 9.000 ρυθμίσεις εργοδοτών.


Θέματα αγοράς

-Σήμερα Δευτέρα, 3 Ιουνίου, από τις 8.00 το πρωί, αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για εργαζόμενους και ανέργους του ΟΑΕΔ.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις, μπορούν να υποβάλλονται από όλους τους ενδιαφερόμενους – δικαιούχους και παρόχους- μέχρι την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 και ώρα 23:59. Η υποβολή αιτήσεων γίνεται από πιστοποιημένους χρήστες, αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

-Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα Δευτέρα οι εργαζόμενοι στο μετρό (γραμμές 2 & 3) και στο τραμ από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό (ΣΕΛΜΑ) και ο Σύλλογος Εργαζομένων Τραμ (ΣΕΤ) με ανακοίνωσή τους διαμαρτύρονται «για τη συνεχιζόμενη μεθόδευση απαξίωσης των δομών και των μέσων της ΣΤΑΣΥ, όπως αυτές προκύπτουν από την τραγική έλλειψη υλικών, ανταλλακτικών, αναλώσιμων και προσωπικού».

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team