Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 13/06/2017
Επικαιρότητα

Πολιτικές εξελίξεις

-Με το χρέος και την ένταξη της Ελλάδας στο QE να βγαίνουν χθες «εκτός διαπραγμάτευσης» από τα πιο επίσημα χείλη, πλέον η Ελλάδα οδεύει σε ένα Eurogroup, όπου είναι μάλλον σίγουρο ότι θα εξασφαλίσει -μόνο- μια μεγάλη δόση.

Η πρώτη διάψευση ήρθε από την πλευρά Σόϊμπλε και αφορούσε το χρέος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ από το Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ακύρωνε τη γαλλική πρόταση για το χρέος πριν καλά - καλά ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, κ. Μπρουνό Λεμέρ αποχωρήσει από την Αθήνα.

-Τις λεπτομέρειες της γαλλικής συμβιβαστικής πρότασης για σύνδεση των μέτρων διευθέτησης του ελληνικού χρέους -ουσιαστικά της επιμήκυνσης στη διάρκεια αποπληρωμής του- με την πορεία του ΑΕΠ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν στην Αθήνα τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Η επίσκεψη του κ. Λεμέρ, έγινε εν μέσω συνεχών παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, με κοινό στόχο να βρεθεί λύση στο Eurogroup της Πέμπτης και να μη χρειαστεί η παραπομπή του θέματος στη Σύνοδο Κορυφής.

-Απίθανη θεωρεί το πρακτορείο Bloomberg την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, καθώς οι Ευρωπαίοι πιστωτές εμφανίζονται απρόθυμοι να προχωρήσουν στην περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση της Πέμπτης, αναμένεται να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση του προγράμματος, προλειαίνοντας το έδαφος για την εκταμίευση τουλάχιστον 7,4 δισ. ευρώ.

Οικονομική ενημέρωση

-Πάνω από 7,4 εκατομμύρια φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα κληθούν να καταβάλουν και φέτος στο Δημόσιο, τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Η κυβέρνηση θα επιβάλει και κατά το τρέχον έτος τον φόρο αυτό, χωρίς αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του σε σύγκριση με πέρυσι.

Ως εκ τούτου, τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα στείλει στους λογαριασμούς που τηρούν στο σύστημα ΤΑΧΙSnet περίπου 7,35 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 55.000 νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2017.

-Τη «φόρμουλα» η οποία θα συγκεντρώνει τα στοιχεία από τις τράπεζες για τις αγορές που πραγματοποιούν με πλαστικό χρήμα οι φορολογούμενοι, αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει την εφαρμογή στο Taxisnet που θα ενημερώνει τους υπόχρεους για το ποσό του αφορολόγητου που έχουν καλύψει.

-Τριακόσιες χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις λιγότερες συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, έχουν υποβληθεί στην εφορία ηλεκτρονικά.

Από τις δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

-955.052 δηλώσεις είναι χρεωστικές και αποτελούν το 36,89% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι ισάριθμοι φορολογούμενοι θα πληρώσουν φόρο συνολικού ύψους 811,32 εκατ. ευρώ. Κάθε ένας από αυτούς θα καταβάλει στο Δημόσιο κατά μέσον όρο το ποσό των 849 ευρώ.

-422.501 δηλώσεις είναι πιστωτικές και αποτελούν το 16,32% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί. Δηλαδή ισάριθμοι φορολογούμενοι θα έχουν επιστροφή φόρου 136,46 εκατ. ευρώ. Κατά μέσον όρο ο κάθε ένας θα λάβει 323 ευρώ. Ωστόσο το συγκεκριμένο ποσό είναι πιθανό να συμψηφιστεί με πιθανή μελλοντική οφειλή όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ.

-Οι 211.043 δηλώσεις είναι μηδενικές.

-Νέοι, έως 49 ετών και κατά κύριο λόγο χαμηλά αμειβόμενοι είναι οι Έλληνες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που κατατέθηκαν στον ΕΦΚΑ από τους εργοδότες. Η πλειοψηφία τους δε, εργάζεται στο εμπόριο ή στον τουρισμό.

Η ακτινογραφία της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, όπως τα επεξεργάστηκε η στατιστική υπηρεσία του ταμείου, μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που υποβλήθηκαν από 248.513 κοινές επιχειρήσεις και 9.918 οικοδομοτεχνικά έργα. Ο αριθμός ασφαλισμένων οι οποίοι τον Αύγουστο του 2016 είχαν δηλωθεί στις ΑΠΔ ήταν 1.981.501 άτομα. Και οι μισθοί τους, μέσα σε ένα χρόνο μειώθηκαν κατά 2,07%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο μέσος μισθός να διαμορφωθεί στα 974,66 ευρώ τον μήνα.

-Σημαντική βελτίωση εμφάνισε τον Μάρτιο του 2017 ο οικοδομικός κλάδος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑT. Συγκεκριμένα, οι εκδοθείσες οικοδομικές άδειες (ιδιωτικές - δημόσιες) ανήλθαν σε 1.344, αντιστοιχώντας σε 268.900 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) επιφάνειας και 1.181.100 κυβικά μέτρα (κ.μ.) όγκου.

-Νέα μείωση μισθών κατά 2,07% στο σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα κατέγραψαν οι υπηρεσίες του ΙΚΑ για τον Αύγουστο του 2016. Από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των επιχειρήσεων, προκύπτει ότι στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανέρχεται σε 49,96 ευρώ και ο μέσος μισθός σε 1.182,76 ευρώ (ήταν στα 1.189,35 ευρώ το Αύγουστο του 2015).

-Στο 1,5% του ΑΕΠ «κατεβάζει» την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2017, σε συνέντευξη στη «Ναυτεμπορική», ο πρόεδρος του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου Παναγιώτης Κορλίρας. Αρχικά, η ανεξάρτητη αρχή θεωρούσε «επιτεύξιμο» τον στόχο του 2,7% και στη συνέχεια αξιολογούσε ως «ρεαλιστικότερη» την αναθεώρηση στο 1,8%.

-Το αρμόδιο υπουργείο, μετά και από οχλήσεις αρμόδιου συνδικαλιστικού φορέα εξέδωσε σχετική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία επειδή οι ανωτέρω επαγγελματίες δεν πωλούν ηλεκτρική ενέργεια απευθείας σε καταναλωτές/πληρωτές, εξαιρούνται της χρήσης pos για την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος.

-Στασιμότητα του ποσοστού των κλειστών επιχειρήσεων στο 28%, σταθεροποίηση της εστίασης και ανάσχεση της τάσης επέκτασής της σε βάρος του λιανικού εμπορίου και των υπόλοιπων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενώ συμπληρώνεται ήδη το πρώτο μισό του έτους, καταγράφει η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, στο πλαίσιο της διαρκούς απογραφής της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της καταγραφής των κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αθήνας. 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team