Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 14/03/2019
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Σε δύσκολο αγώνα εξελίσσεται η διαδικασία της έγκρισης από τους θεσμούς, του νέου νόμου Κατσέλη, ειδικά όσον αφορά την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδιώξεις τις κυβέρνησης θα επιτευχθούν, όμως αυτό θα γίνει με τη συμπερίληψη στο σχετικό σχέδιο, σημαντικών παραμέτρων, που θα αποτελούν ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να περιοριστεί και ο αριθμός εκείνων που θα μπορούν να ενταχθούν.

Με βάση πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και Φρανκφούρτη, οι δανειστές ζητούν στο νέο πλαίσιο να ενταχθούν δάνεια που ήταν σε καθυστέρηση έως 3 μήνες όχι την 31η Δεκεμβρίου 2018 όπως προτείνει το σχέδιο που απέστειλε η κυβέρνηση αλλά δύο μήνες νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται, ότι η απόφαση για την τελική διαμόρφωση του πλαισίου του νέου νόμου Κατσέλη, τοποθετείται στο Euro Working Group της 25ης Μαρτίου, οπότε και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η όποια διαπραγμάτευση, που έχει ως επίκεντρο τα μικρά επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.

-Κύμα πλειστηριασμών χτυπάει τους οφειλέτες σε τράπεζες, εφορία, δήμους και ΕΦΚΑ αναμένεται το προσεχές διάστημα.

Τον τελευταίο χρόνο και συγκεκριμένα από τον Φεβρουάριο του 2018, όταν δηλ. οι πλειστηριασμοί άρχισαν να διενεργούνται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέχρι και σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 21.103 πλειστηριασμοί ακινήτων και κινητών στοιχείων.

Φέτος, το ηλεκτρονικό σφυρί αναμένεται να χτυπήσει για πάνω από 30.000 ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών, με τον κλοιό να σφίγγει για όσους δεν θα μπορέσουν να βρεθούν κάτω από την ομπρέλα προστασίας του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία.

-Έρχονται εντός των προσεχών ημερών, τα ραβασάκια με τα νέα χαράτσια σε 250.000 επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για εισφορές σε επικουρικές και εφάπαξ με αναδρομική ισχύ από το 2017. Τα σχετικά ειδοποιητήρια, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΤΕΑΕΠ. Την ίδια ώρα, καταγράφεται σημαντική επιβάρυνση, που φτάνει και τα 300 ευρώ ετησίως στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, από την αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Όσον αφορά τα χαράτσια για επικουρικές και εφάπαξ, επισημαίνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν λάβει ειδοποιητήρια για τις εισφορές επικούρησης και πρόνοιας από το 2017 μέχρι τώρα. Οι οφειλές για τα 24 μηνιάτικα του 2017 και του 2018 θα εξοφληθούν σε 36 δόσεις.

-Διαθέσιμη και για τη σύσταση Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) είναι από τις 4 Μαρτίου η πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας μιας Στάσης (e-ΥΜΣ), η οποία δίνει τη δυνατότητα σύστασης εταιρείας, ακόμη και σε λιγότερο από δέκα λεπτά. Εντός του επόμενου μήνα, η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη και για τη σύσταση της Ανώνυμης Εταιρείας (Α.Ε.).

Έτσι, θα ολοκληρωθεί η υλοποίηση της e-ΥΜΣ, που άρχισε να λειτουργεί από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς θα είναι, πλέον εφικτή, η εξ αποστάσεως σύσταση, με πρότυπο καταστατικό, για όλες οι νομικές μορφές εταιρειών.

Από την έως σήμερα λειτουργία της e-ΥΜΣ, προκύπτει η θετική ανταπόκριση των ενδιαφερομένων να συστήσουν εταιρεία, με τον αριθμό των συστάσεων να αυξάνονται με ταχύ ρυθμό.

-Υπενθύμιση προς όσους έχουν υποχρέωση υποβολής Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (ΔΠΚ) του ν. 3213/2003 ότι οι ετήσιες ΔΠΚ 2016 & 2017 (φορολογικό 2015 & 2016), καθώς και οι αρχικές ΔΠΚ για απόκτηση ιδιότητας εντός των ετών 2016, 2017 και 2018, υποβάλλονται ηλεκτρονικά (ή επιβεβαιώνονται από όσους είχαν υποβάλει μέχρι την 30-10-2018), στην αποκλειστική προθεσμία από 18 Φεβρουαρίου 2019 έως 31 Μαρτίου 2019, κάνει σήμερα η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου.

Μετά την 31η Μαρτίου 2019, η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων «πόθεν έσχες» θα επιτρέπεται μόνο μετά την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου (100-800 ευρώ), ενώ η μη εκπλήρωση της υποχρέωσης μετά την παρέλευση 30 ημερών από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, θα επιφέρει και ποινικές κυρώσεις.

Αναλυτικές οδηγίες και χρήσιμα αρχεία βρίσκονται στην αρχική σελίδα υποβολής δηλώσεων (www.pothen.gr).

-Σε πιλοτική εφαρμογή από τον Μάιο, με στόχο την πλήρη εφαρμογή τον ερχόμενο Οκτώβριο, θα τεθεί το νέο σύστημα ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων.

Η σημαντικότερη αλλαγή, έγκειται στο ότι η διαδικασία θα αρχίζει και θα ολοκληρώνεται από τον συμβολαιογράφο, χωρίς ο φορολογούμενος να χρειάζεται να επισκεφθεί την εφορία.

Μετά τον ηλεκτρονικό έλεγχο που θα διενεργεί το σύστημα, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής για την καταβολή του φόρου η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά.


Θέματα αγοράς

-Σημαντικές αλλαγές, επί τα βελτίω, στη νομοθεσία η οποία αφορά τα επιχειρηματικά πάρκα, επιφέρουν διατάξεις που κατατέθηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιτσιόρλα.

Εκτιμάται, πως θα υπάρξουν άμεσες ωφέλειες στο επιχειρηματικό περιβάλλον, σε όλη την επικράτεια, καθόσον εναρμονίζονται όλες οι διατάξεις κινήτρων και πλεονεκτημάτων των βιομηχανικών επιχειρήσεων εντός πάρκων και επεκτείνονται και για τις επιχειρήσεις της εφοδιαστικής. Ανοίγει, ταυτόχρονα, η διαδικασία για τον καθορισμό πλαισίου κοινών κανόνων και κατευθύνσεων, όσον αφορά τη δομή και τα περιεχόμενα των κανονισμών λειτουργίας, για το σύνολο των υποδοχέων της ελληνικής επικράτειας, τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και τη διοικητική αποτελεσματικότητα των φορέων διαχείρισης σε συνδυασμό με τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των επενδύσεων των Ε.Π.

-Σε απολύσεις προχώρησε μία στις πέντε επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εντός του 2018, ενώ μία στις τέσσερις έδωσε αυξήσεις μισθών σε όλους τους εργαζόμενους της, που κινήθηκαν πέριξ του 1,5%. Μάλιστα, για το 2019 εκτιμάται ότι οι αυξήσεις στους μισθούς θα κινηθούν γύρω από το 2% (διάμεσος). Αυτά είναι κάποια από τα συμπεράσματα της ετήσιας γενικής έρευνας αποδοχών και παροχών για το 2018, που διεξήγαγε για 25η συνεχή χρονιά η εταιρεία παροχής ελεγκτικών, φορολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών KPMG σε συνεργασία με ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της ελληνικής αγοράς.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team