Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 13/05/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Διπλές εισφορές θα κληθούν να πληρώσουν από τον μήνα Μάιο μέχρι και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο 532.023 αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και αγρότες, καθώς θα πρέπει να καταβάλουν εκτός από τις τρέχουσες μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές και τις χρεωστικές εισφορές για την ασφαλιστική κάλυψη του έτους 2017. Συνολικά αναρτήθηκαν 1.155.354 ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σχεδόν ένας στους δύο αυτοαπασχολούμενους, δηλαδή το 47,7% αυτών που έλαβαν τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ με την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του 2017, έχει χρεωστικό υπόλοιπο. Να σημειωθεί πως το 28,6% των ασφαλισμένων, ήτοι 330.341 άτομα, έχουν πιστωτικά εκκαθαριστικά, ενώ το 23,7% των μη μισθωτών, δηλαδή 273.818 ασφαλισμένοι, έχουν μηδενικό υπόλοιπο.

-Με «καυτή ατζέντα» προαπαιτουμένων, προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, θεσμοί και κυβέρνηση.

Από σήμερα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ενώ από αύριο ή το αργότερο την Τετάρτη, αναμένεται να ξεκινήσουν οι επαφές σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των θεσμών. H αφετηρία των διαπραγματεύσεων, βρίσκει τους θεσμούς να πιέζουν για ταχεία εκπλήρωση των άνω των 90 προαπαιτουμένων για την τέταρτη αξιολόγηση.

Μεταξύ άλλων, στην ατζέντα περιλαμβάνονται:

-Η ολοκλήρωση της διαδικασίας επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες.

-Η εκπόνηση μελέτης για αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης.

-Ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων προκειμένου να διαπιστωθεί σε κάθε σύνταξη ποιο είναι το ύψος της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς».

-Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

-Η έναρξη της επένδυσης στο Ελληνικό.

-Εκκαθάριση και πληρωμή 100.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

-Παρεμβάσεις αυστηροποίησης στο θεσμικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

-Ολοκλήρωση του προγραμματισμού της χαρτογράφησης για το Κτηματολόγιο.

-Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων, προβλέπονται η προκήρυξη διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνου στο Ελληνικό, η έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών και του 65% της ΔΕΠΑ.

-Δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων για ληξιπρόθεσμα χρέη σε Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία.

-Περιορισμός των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες με στόχο τον μηδενισμό τους έως το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο.

-Επανεξέταση των κοινωνικών επιδομάτων (π.χ. φοιτητικό επίδομα στέγασης).

-Το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και η επικείμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με έκδοση 10ετούς ομολόγου, αναμένεται να οδηγήσουν αμέσως μετά την 21η Ιουνίου, σε πιο γενναίες αποφάσεις, με απώτερο στόχο την πλήρη άρση των capital controls, η οποία τοποθετείται χρονικά στους πρώτους μήνες του 2019. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Realnews” τα βήματα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο -σε συνεργασία με τους θεσμούς – για το χρονικό διάστημα μετά τον Ιούνιο είναι τα  εξής:

-Η περαιτέρω χαλάρωση των πιστωτικών ορίων που εγκρίνονται απευθείας από τις τράπεζες για τις επιχειρήσεις χωρίς αίτημα στην Επιτροπή Εγκρίσεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

-Πέραν των επιχειρήσεων, που προβλέπονται παρεμβάσεις χαλάρωσης ανά 3 με 5 μήνες, αναμένεται να αποφασιστούν και για το μηνιαίο όριο ανάληψης μετρητών.

-Ακόμη εξετάζεται η αύξηση του μηνιαίου ορίου μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό, το οποίο σήμερα είναι 2.000 ευρώ το δίμηνο. 

-Στην ενίσχυση περισσότερων από 150.000 οικογενειών με έως 175 ευρώ τον μήνα, οι οποίες ανήκαν πριν από την κρίση στη μεσαία εισοδηματικά τάξη και σήμερα έχουν μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, προσανατολίζονται κυβέρνηση και δανειστές μέσω της καταβολής του επιδόματος ενοικίου στέγασης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Realnews, οι δύο πλευρές έχουν ανταλλάξει πλήθος σεναρίων και εναλλακτικών προτάσεων για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα εισοδηματικά κριτήρια καταβολής του επιδόματος.

Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, όσο και η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, υποστηρίζουν ότι τα 600 εκατ. ευρώ θα πρέπει να διοχετευτούν με την καταβολή περίπου 1.000-1.100 ευρώ τον χρόνο σε 600.000 οικογένειες, εκ των οποίων 450.000 διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία και 150.000 επιβαρύνονται με το κόστος στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας.

Το ΔΝΤ βλέπει θετικά την πρόταση αυτή, καθώς εξυπηρετεί μια από τις πάγιες θέσεις του, που δεν είναι άλλη από τη μείωση του «βουνού» των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, τα οποία προσεγγίζουν τα 27 δισ. ευρώ.

-Μειώσεις πάνω και από 18% φέρνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων για 1,2 εκατ. συνταξιούχους σε Δημόσιο, ΙΚΑ, ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Στο Δημόσιο, η κύρια σύνταξη για όσους αποχώρησαν με 35ετία διαμορφώνεται στα 868 ευρώ από 1.050 ευρώ σήμερα.

Στο ΙΚΑ, η μέση κύρια σύνταξη λόγω γήρατος με 10.500-10.800 ένσημα και αποδοχές 28ης (και υψηλότερης ασφαλιστικής κλάσης) πηγαίνει στα 1.100 ευρώ από 1.350 ευρώ σήμερα.
Στον ΟΑΕΕ και, κυρίως, στους συνταξιούχους του πρώην ΤΕΒΕ, όλες οι συντάξεις θα έχουν μείωση στο 18%. Τα 1.100 ευρώ δηλαδή σήμερα γίνονται 902 ευρώ τον Δεκέμβριο. Η μείωση των 198 ευρώ (1.100-902=198) σημαίνει απώλεια 2 και κάτι σημερινών συντάξεων, μέσα στο 2019.
Ψαλίδι έως 12% έρχεται για συνταξιούχους ΔΕΗ, ΟΤΕ, τραπεζών. 

Οι προβλεπόμενες περικοπές των συντάξεων από τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όταν δηλαδή θα εκδοθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου του 2019, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Εργασίας Αναστάσιο Πετρόπουλο, «θα αγγίξουν το πολύ έως και το 30% των συνταξιούχων».

-Την προσφυγή των συνταξιούχων εναντίον του νόμου Κατρούγκαλου απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως ανακοίνωσε η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ). Συγκεκριμένα, με οριακή πλειοψηφία 13 υπέρ – 12 κατά, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ως συνταγματικές τις διατάξεις τόσο για τον επανυπολογισμό των συντάξεων, όσο και για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς.

-Στην Τράπεζα της Ελλάδος θα βρεθεί σήμερα η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί, η οποία θα παραμείνει στη χώρα μας μέχρι και την Τρίτη. Η επίσκεψη της κ. Νουί γίνεται λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests των ελληνικών τραπεζών και μοιραία τα αποτελέσματα αυτά θα απασχολήσουν τις διμερείς συναντήσεις της κ. Νουί με τους τραπεζίτες.


Χρήσιμη ενημέρωση

-Ακινητοποιημένοι θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα οι συρμοί του Μετρό λόγω της 24ωρης απεργίας που προκήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ). Για την 24ωρη απεργία στο Μετρό, το ΣΕΛΜΑ σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει ελλείψεις σε προσωπικό, ανταλλακτικά και αναλώσιμα υλικά και κάνει λόγο για ξεπούλημα των συγκοινωνιών.


  

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team