Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 04/07/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Ευνοϊκότερο καθίσταται το καθεστώς για την ένταξη στον νόμο Κατσέλη όσων έχουν βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές προς το Δημόσιο και υπέρ τρίτων. Με βάση τις νέες διατάξεις που ισχύουν, όχι μόνο μειώνεται η γραφειοκρατία, αλλά κυρίως υπάρχει δυνατότητα «αδρανοποίησης» κατασχέσεων και απαιτήσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων, ενώ κρίσιμη ημερομηνία βεβαίωσης για την ένταξη στον νόμο των οφειλών προς το Δημόσιο και υπέρ τρίτων βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση, είναι πλέον η 31η Δεκεμβρίου 2017, αντί της 31ης Δεκεμβρίου 2016. 

Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τη νέα διευκρινιστική εγκύκλιο (υπ’ αριθμ. ΠΟΛ.1126/3.7.2018) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Με βάση το νέο πλαίσιο, επεκτείνεται η αυτοδίκαιη αναστολή για τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και σε «κάθε διοικητικό μέτρο, το οποίο επιβάλλεται, αυτοδικαίως ή με πράξη της Διοίκησης, ως συνέπεια της μη εξόφλησης υποχρεώσεων, των οποίων ζητείται η ρύθμιση και το οποίο συνεπάγεται την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης».

-Τα ξίφη τους αναμένεται να διασταυρώσουν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σημερινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, που θα ξεκινήσει στις 12.00 το μεσημέρι στη Βουλή, με θέμα την οικονομία, τις αποφάσεις του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση. Η διεξαγωγή της συζήτησης, γίνεται κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη. 

-Την Τετάρτη 11 Ιουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ασχοληθεί και θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες που αφορούν τη μεταμνημονιακή εποπτεία της χώρας, καθώς η Κομισιόν αναλαμβάνει τον ρόλο του επικεφαλής επόπτη των θεσμών, στο διάστημα που θα ακολουθήσει από τις 21 Αυγούστου και μέχρι το 2022. Το θέμα αυτό απασχόλησε έντονα την ατζέντα των συζητήσεων του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με την κυβέρνηση κατά τη σύντομη προχθεσινή επίσκεψή του στη χώρα μας.

-Εισφορές και φόρους θα κληθούν να καταβάλουν πάνω από 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά πέντε ραβασάκια της Εφορίας και του ΕΦΚΑ, ζητούν πληρωμή ως το τέλος του μήνα. Η αρχή γίνεται αύριο, με την καταβολή των εισφορών του Μαΐου, ενώ την τελευταία ημέρα του Ιουλίου οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, τον ΦΠΑ του δεύτερου τριμήνου του έτους, τις εισφορές του Ιουνίου και την τρίτη δόση των αναδρομικών για τις εισφορές του 2017 που επανυπολογίστηκαν.

-Μιάμιση βιοτεχνική επιχείρηση, κατά μέσο όρο, έβαζε καθημερινά «λουκέτο» στη Θεσσαλονίκη τους πρώτους έξι μήνες του 2018. Επίσης, ασύμφορες κρίθηκαν, κατά το ίδιο διάστημα, 170 επιχειρήσεις, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε διαγραφή από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) ήταν 337 και οι ασύμφορες επιχειρήσεις 237.

-Από την αρχή του έτους, το ΕΤΕΑΕΠ εξέδωσε 18.500 αποφάσεις εφάπαξ παροχών, συνολικής δαπάνης 303 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του να σημειώσουν ποσοστιαία μείωση της τάξης του 35%.

«Μέχρι το τέλος του έτους, ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων παροχής εφάπαξ, θα έχει μηδενιστεί. Από το νέο έτος, το εφάπαξ θα καταβάλλεται εντός τριμήνου από την έκδοση της συνταξιοδοτικής πράξης» ανέφερε ο αναπληρωτής διοικητής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) Μάρκος Μπασιούκας.

 

Χρήσιμη ενημέρωση

-Σε διευκρινίσεις για την πληρωμή δόσεων από ρυθμίσεις για οφειλέτες του τέως ΟΑΕΕ προχώρησε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Συγκεκριμένα, όπως ενημερώνει όσους καταβάλλουν τις δόσεις μέσω παγίων εντολών, οι δόσεις Ιουνίου και Ιουλίου 2018 θα εισπραχθούν ως εξής:

-Στις 23 Ιουλίου για όσους βρίσκονται στη ρύθμιση Ν. 4305/2014.

-Στις 31 Ιουλίου, τελευταία εργάσιμη ημέρα, για όσους βρίσκονται στις λοιπές ρυθμίσεις (Ν. 4152/13-Πάγια Ρύθμιση, Νέα Αρχή και 4321/15).

Ο ΕΦΚΑ σημειώνει, ότι οι οφειλέτες θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να υπάρχει επαρκές ποσό στον λογαριασμό τους για την είσπραξη δύο δόσεων μαζί στις ημερομηνίες αυτές.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team