Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 05/07/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει ή αναμένεται να λάβουν φέτος πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2017 δεν θα εισπράξουν τελικά τις επιστροφές φόρου που θα αναγράφουν τα συγκεκριμένα σημειώματα. Ο λόγος είναι ότι οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα συμψηφίσουν τα ποσά των επιστροφών φόρου που δικαιούνται οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι με τις οφειλές τους από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που θα βεβαιωθούν εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Με τον τρόπο αυτό, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα εισπράξουν νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο ένα μέρος από τα 3,2 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ που θα καταλογίσουν και φέτος σε εκατομμύρια φορολογούμενους.

-Στις 12 Ιουλίου, όταν πραγματοποιείται και το Eurogroup, συνεδριάζει το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προκειμένου να εγκρίνει το επικαιροποιημένο μνημόνιο του ESM για την Ελλάδα.

-Μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2018 κατά 432 εκατ. ευρώ ή 4,2% έναντι του στόχου (10,29 δισ. ευρώ) οι πρωτογενείς δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού (συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης από τη μεταβολή των απλήρωτων υποχρεώσεων).

-Την ελπίδα οι φετινές θερινές εκπτώσεις, που αρχίζουν τη Δευτέρα 9 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι 31 Αυγούστου, να αφήσουν θετικό πρόσημο σε αγοραστική κίνηση και τζίρο στην αγορά, εκφράζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας εκτιμά ότι το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του λιανικού εμπορίου θα διαμορφωθεί στα 6,06 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση της τάξης του 0,6% - 0,7%.


Χρήσιμη ενημέρωση

-Στην κοινοποίηση των διατάξεων του άρθρου 144 του ν. 4537/2018 (84 Α΄) και την παροχή οδηγιών για την είσπραξη αναλογικών τελών κυκλοφορίας, εξαιρετικά για το 2018, στην περίπτωση άρσης εκούσιας ακινησίας ΙΧ οχήματος, αυτοκινήτου ή μοτοσυκλέτας, για έναν ή τρεις μήνες ή για το υπόλοιπο του έτους 2018 καθώς και στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας εντός του έτους αυτού, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team