Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 12/06/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-H Ελλάδα είναι πολύ κοντά στο να λάβει ένα συνολικό πακέτο στο Εurogroup της 21ης Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν ως εκείνη την ημερομηνία έχουν υλοποιηθεί τα 88 προαπαιτούμενα, τότε το Εurogroup θα αποφασίσει την εκταμίευση μιας μεγάλης δόσης, που θα βοηθήσει το χτίσιμο ενός δημοσιονομικού μαξιλαριού για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στις αγορές. Επιπλέον, θα λάβει ένα πακέτο για το χρέος και ένα πακέτο υποστήριξης της Ελλάδας, για την υποστήριξη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων μετά τις 20 Αυγούστου.

Κερδισμένους» και «χαμένους» έχουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, που θα ισχύσουν άμεσα και βάσει αυτών θα υπολογιστεί ο φετινός  ΕΝΦΙΑ,  στον οποίο επέρχονται τρεις αλλαγές προκειμένου να περιοριστούν οι όποιες επιβαρύνσεις προκύπτουν για 946.671 ιδιοκτήτες.

-Την ανάγκη μείωσης έως το 2022 των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων» (NPEs) σε ποσοστό κάτω του 10% επί του συνόλου των δανείων, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Νικόλαος Καραμούζης, από το βήμα της επετειακής εκδήλωσης για τα 90 χρόνια από την ίδρυση της ΕΕΤ.

Όπως εξήγησε, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί έναντι των μετόχων και των εποπτικών αρχών, για μείωση των NPEs κοντά στα 64 δισ. Ευρώ, μέχρι το τέλος του 2019, έναντι 91 δισ. ευρώ σήμερα και 107 δισ. ευρώ το 2016.

-Ένα σημαντικό ποσόν καταθέσεων, αναμένεται να φύγει από τις εμπορικές τράπεζες και να κατευθυνθεί προς την Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο προφανώς της ανάγκης δημιουργίας νέας ρευστότητας εν είδει buffer. Οι καταθέσεις που θα μεταφερθούν στο πλαίσιο των όσων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στις 14 Ιουνίου στη Βουλή, υπολογίζονται σε ποσό υψηλότερο των 7 δισ. ευρώ.

-Επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία είχαμε το Μάιο, έναν /μήνα κατά τον οποίο το οικονομικό κλίμα συνολικά βελτιώθηκε, χάρη στην ανάκαμψη υπηρεσιών και κατασκευών. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε στις 101,7 από 103,4  μονάδες τον Απρίλιο, αν και ήταν υψηλότερα σε σχέση με τον Μάιο του 2017 (92,8 μον.).


Χρήσιμη ενημέρωση

-Την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας από τις 6 το πρωί της Τετάρτης αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί.  Η ομοσπονδία έλαβε την απόφαση καθώς, όπως υποστηρίζουν μέλη της, οι Θεσμοί και ειδικότερα το ΔΝΤ, ζήτησαν την κατάργηση της υποχρέωσης της ελάχιστης διάρκειας σύμβασης τριών ωρών που έχουν οι εταιρίες ενοικιαζόμενων αυτοκίνητων με οδηγό.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team