Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 11/01/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Σε νέα γενιά «κόκκινων» δανείων και ανεξέλεγκτες καταστάσεις θα οδηγήσει η διαφαινόμενη ένταση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς το Δημόσιο, από τις 21 Φεβρουαρίου, που θεσμοθετεί η κυβέρνηση στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, εν δυνάμει εκτεθειμένοι στον κίνδυνο ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη στο Δημόσιο, είναι 1,7 εκατ. φορολογούμενοι που χρωστούν σήμερα στην Εφορία πάνω από 500 ευρώ και άγνωστος αριθμός από τα υπόλοιπα 3,5 εκατ. οφειλετών που μπορούν να περάσουν το όριο αυτό τους επόμενους μήνες.

-Οι 1.531 σελίδες του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή εκτός από το μπλόκο στις απεργίες, αλλαγές με μειώσεις στα επιδόματα για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς περιλαμβάνουν δεκάδες διατάξεις που αφορούν την καθημερινότητα όλων.

Ειδικότερα:

-Αυξημένα Τέλη για Κτηματολογικά έγγραφα: Το κόστος ανέρχεται από 12 έως και 33 ευρώ.

-Άτομα με αναπηρία: Από ηλεκτρονική αξιολόγηση θα περάσουν τα άτομα με αναπηρία που λαμβάνουν σήμερα προνοιακές παροχές σε χρήμα.

-Φαρμακοποιοί: Ελάχιστο ωράριο λειτουργίας 40 ώρες την εβδομάδα, υποχρεωτική συμμετοχή σε διημερεύσεις και εφημερεύσεις.

-Δάσκαλοι - καθηγητές: Υποχρεωτικά στις 30 ώρες την εβδομάδα το ωράριο εργασίας τους.

-Σχολές χορού: Νέα διαδικασία για τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας τους.

-Κομμωτές - Μανικιουρίστες: Καθιερώνονται νέα προσόντα και νέα διαδικασία για την άσκηση των συγκεκριμένων επαγγελμάτων.

-Αρτοποιεία: Αλλάζουν τα κριτήρια αδειοδότησης και ίδρυσης των αρτοποιείων με μείωση των απαιτούμενων τετραγωνικών μέτρων.

-Δωρεάν σίτιση - διαμονή υπαλλήλων σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

-Φορο-ρυθμίσεις: Η Εφορία θα ξεκινήσει μπαράζ ελέγχων. Για να μειωθούν οι πρόσθετοι φόροι και τα πρόστιμα κατά 40% θα πρέπει να υποβάλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις ακόμη και μετά την έναρξη του φορολογικού ελέγχου και να πληρώσουν το ποσό εντός 30 ημερών.

-Οδική βοήθεια: Κάθε εταιρεία οδικής βοήθειας υποχρεούται να πηγαίνει στο σημείο που καλεί ο πελάτης το αργότερο εντός μιας ώρας από τη στιγμή που θα ειδοποιηθεί. Μάλιστα σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 έως 20.000 ευρώ! Οι εταιρείες οδικής βοήθειας έχουν περιθώριο έξι μηνών για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

-Επιχειρήσεις: Αυστηρότερα πρόστιμα έως 1 εκατ. ευρώ αλλά και λουκέτο προβλέπει το νέο καθεστώς για την τήρηση της νομοθεσίας περί προστασίας καταναλωτών.

-Σε 13 δόσεις «κλειδώνει» η αποπληρωμή των εισφορών επικούρισης και εφάπαξ του 2017 για τους 200.000 επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΕΑΕΠ.

Οι εν λόγω ασφαλισμένοι δεν έχουν λάβει τα ειδοποιητήρια για τις εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης (7%) και πρόνοιας (4%) για το 12μηνο του 2017 με αποτέλεσμα να χρωστούν όλο το προηγούμενο έτος.

Τα πρώτα ειδοποιητήρια του ΕΤΕΑΕΠ αναμένεται να αποσταλούν μέσα Μαρτίου και θα είναι πληρωτέα μέχρι τέλη Μαρτίου.

Πρόκειται για :

1. Αρτοποιούς του πρ. ΟΑΕΕ - επικούριση 7%

2. Βενζινοπώλες του πρ. ΟΑΕΕ - επικούριση 7%

3. Δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές του πρ. ΕΤΑΑ - επικούριση 7% + πρόνοια 4%. Σύνολο εισφοράς 11%

4. Μηχανικούς του πρ. ΤΣΜΕΔΕ - επικούριση 7% + πρόνοια 4%. Σύνολο εισφοράς 11%

5. Γιατρούς, φαρμακοποιούς, υγειονομικούς του πρ. ΤΣΑΥ - πρόνοια 4%.-Για τις προμήθειες των τραπεζών αναφορικά με την πληρωμή φόρων από τις τράπεζες απαντά με επιστολή της στη Βουλή, η ΑΑΔΕ.

Η ΑΑΔΕ στο έγγραφό της, αναφέρει ότι δεν είναι δυνατή η παρέμβαση στην ακολουθούμενη τιμολογιακή πολιτική των πιστωτικών ιδρυμάτων προς τους πελάτες τους, ενώ υπενθυμίζει ταυτόχρονα ότι αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα να ενεργοποιηθεί και η σχετική εφαρμογή στο Taxisnet, παρέχοντας τη δυνατότητα εξόφλησης οφειλών με χρήση πιστωτικών, προπληρωμένων ή/και χρεωστικών καρτών μέσα από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ.

-Την υψηλότερη επίδοση από το Νοέμβριο του 2014 καταγράφει ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Δεκέμβριο, κινούμενος στις 101 μονάδες, ύστερα από υποχώρηση δύο μηνών, ενώ τον Νοέμβριο του 2017 κινούνταν στις 98,4 μονάδες, επισημαίνει στη μηνιαία έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας, το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

-Συνολική σταθεροποίηση στο ελληνικό λιανεμπόριο αλλά και πολλές ταχύτητες όσον αφορά τη διάρθρωση των επιχειρήσεων διαπιστώνει η Ετήσια Έκθεση του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ. Ειδικότερα, η βασική διαπίστωση της ετήσιας έρευνας -μετά τον έλεγχο ισολογισμών ΑΕ και ΕΠΕ αλλά και πολύ μικρών επιχειρήσεων με τζίρο κάτω των 200.000 ευρώ- είναι πως ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε το 2017 κατά 8,7%, την ίδια στιγμή που και η απασχόληση τονώθηκε με 33.000 νέες θέσεις εργασίας στο λιανεμπόριο.

Σε ό,τι αφορά στις μικρές επιχειρήσεις, καταγράφεται οριακή αύξηση του κύκλου εργασιών αφού ο μέσος κύκλος εργασιών αυξήθηκε από τις 130.000 ευρώ το 2016 στις 150.000 ευρώ το 2017.

Χρήσιμη ενημέρωση

-Χωρίς μετρό (γραμμές 2 και 3) θα μείνει η πρωτεύουσα την Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2017, λόγω της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων.

Αντιδράσεις και απεργίες φέρνει το πολυνομοσχέδιο που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα. Έτσι, αύριο, Παρασκευή, η Αθήνα θα μείνει χωρίς μετρό, τραμ και τρόλεϊ, ενώ 24ωρη απεργία έχει προκηρύξει και η ΠΝΟ με αποτέλεσμα τα πλοία να παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια.

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν αύριο και οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ στάση εργασίας αναμένεται να κάνουν οι υγειονομικοί.

-Επιχορήγηση έως και του 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για τη δημιουργία της «πρώτης» θέσης εργασίας σε επιχειρηματίες έως 35 ετών προβλέπει το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών. Πρόκειται για το πρόγραμμα της «πρώτης πρόσληψης» που θα υλοποιηθεί μέσω του ΟΑΕΔ, ο οποίος και είναι έτοιμος για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Το πρόγραμμα θα επιχορηγεί με έως και 500 ευρώ τον μήνα τον μικτό μισθό τουλάχιστον 20.000 ανέργων, οι οποίοι θα προσληφθούν από νέους αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις των οποίων μέλη είναι νέοι ηλικίας έως 35 ετών. Απευθύνεται σε νέους επιχειρηματίες, που δεν απασχολούν και δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν προσωπικό, για να προσλάβουν ανέργους με πλήρη απασχόληση. Ο ΟΑΕΔ θα επιχορηγεί το 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας για 12 ή 18 μήνες, ανάλογα με την ηλικία των ανέργων. Ανώτατο όριο επιχορήγησης, τίθενται τα 500 ευρώ μηνιαίως.

Δικαιούχοι είναι:

1. Ατομικοί επιχειρηματίες ηλικίας έως 35 ετών, που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό.

2. Επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής, που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό και στο εταιρικό ή μετοχικό τους κεφάλαιο συμμετέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών, με ποσοστό άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά).

3. Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο), που δεν απασχολούν και δεν απασχόλησαν οποτεδήποτε στο παρελθόν προσωπικό και στις οποίες την πλειοψηφία των μεριδίων, άνω του 50% (ατομικά ή αθροιστικά), κατέχουν νέοι ηλικίας έως 35 ετών.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενταχθούν, υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr). Το αρμόδιο ΚΠΑ2 προβαίνει εντός 30 εργάσιμων ημερών στην αξιολόγησή της και εκδίδει απόφαση ένταξης. Η επιχείρηση οφείλει να προβεί σε πρόσληψη ή προσλήψεις εντός 30 ημερών. Οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής αναζήτησης και επιλογής υποψηφίων μέσα από το μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, μέσω πρόσβασης στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team