Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 08/03/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Το «υπερόπλο» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατά των οφειλετών ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει η κυβέρνηση και για χρέη άνω των 31 δις. ευρώ που προέρχονται αμιγώς από τις καθυστερούμενες και ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι το τέλος του 2017 στα Ταμεία.

Από αυτά, τα 2 δις. ευρώ έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» από το Κέντρο Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Μένουν τα υπόλοιπα 29 δις. ευρώ που είναι άγνωστο αν θα επιστρέψουν, δεδομένου ότι εγκαταλείπουν τις ρυθμίσεις ακόμη και όσοι έχουν δόσεις των 100 ευρώ το μήνα.

Από τους 270.000 οφειλέτες που είχαν ρύθμιση ως 100 δόσεις εγκατέλειψαν περίπου οι 160.000, ενώ ολοκλήρωσαν τη ρύθμιση περίπου 26.000 οφειλέτες.


-Άλλη μια «βόμβα» στα κρατικά ταμεία βάζει μετά το ΣτΕ (αποφάσεις για ένστολους, καθηγητές, κ.α) και το Μισθοδικείο. Το δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις δικαστών και εισαγγελέων οι οποίες ,σύμφωνα με την απόφαση του ,πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012.


-Την έκδοση τριών διαφορετικών εκθέσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τη λήψη οριστικής απόφασης για το περιεχόμενο του «κουμπαρά ασφαλείας» για την ασφαλή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά τον Αύγουστο, την οριστικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και τη «σύνδεσή» τους τόσο με την πορεία του ΑΕΠ όσο και με τις δεσμεύσεις που θα πρέπει να υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση,όπως επίσης και τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος περιλαμβάνει η ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Η συμφωνία θα πρέπει να επέλθει μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Ουσιαστικά η διαπραγμάτευση -η οποία προς το παρόν προετοιμάζεται σε τεχνικό επίπεδο- θα ξεκινήσει στις 22 Απριλίου στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θα πρέπει να ολοκληρωθεί λίγες ημέρες πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου που θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο. Μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια δεν μπορούν να υπάρξουν, καθώς η υπόθεση του ελληνικού χρέους συνδέεται με τους αδιάθετους πόρους της 3ης δανειακής σύμβασης της χώρας, η οποία «κλείνει» στις 20 Αυγούστου.


-Υιοθετήθηκε οριστικά ο νέος κανονισμός της Ε.Ε., ο οποίος από το τέλος του 2018 θα άρει όλα τα εμπόδια στο διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο εντός της κοινοτικής επικράτειας. Οι νέοι κανόνες θα αποτρέπουν τις διακρίσεις για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις όσον αφορά την πρόσβαση σε τιμές, πωλήσεις ή όρους πληρωμής κατά την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών σε άλλο κράτος-μέλος. Σήμερα, ο γεωγραφικός αποκλεισμός αφαιρεί από πελάτες του διαδικτύου τη δυνατότητα πρόσβασης και αγοράς προϊόντων ή υπηρεσιών από δικτυακό τόπο που εδρεύει σε άλλο κράτος-μέλος. Ο νέος κανονισμός θα άρει τα εμπόδια και τις διακρίσεις λόγω τόπου διαμονής ή τόπου εγκατάστασης των πελατών.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team