Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 05/12/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου από την 1/1/2018 άφησε αρμόδια ευρωπαϊκή πηγή. Παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις επί του συγκεκριμένου θέματος συνεχίζονται με την κυβέρνηση, στις τάξεις των ευρωπαϊκών θεσμών φαίνεται να επικρατεί η άποψη ότι η διατήρηση διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, δεν είναι η κατάλληλη λύση για να ενισχυθεί η νησιωτική χώρα, καθώς δημιουργεί γραφειοκρατία και περιθώρια για αύξηση της φοροδιαφυγής.

-Αλλαγές που θα «διυλίσουν» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα λάβουν νομοθετική ισχύ μέσα στο επόμενο δίμηνο, το πολύ, επέρχονται στον νόμο Κατσέλη. Στόχος είναι το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» δανείων, ύψους 15 δισ. ευρώ, που έχουν βρει καταφύγιο στις διατάξεις του νόμου και στα οποία κρύβεται μεγάλη μερίδα στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση όσα συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς, το «ποιόν» των αιτούντων την προστασία του νόμου Κατσέλη θα «ξεσκονίζεται» εκ των προτέρων, ώστε στο δικαστήριο να φτάνουν οι αιτήσεις όσων πράγματι πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Όσοι παρακωλύουν τη δικάσιμο για την αίτησή τους, θα αποβάλλονται από το προστατευτικό πλαίσιο του νόμου. Για την αξιολόγηση της πραγματικής οικονομικής αδυναμίας του οφειλέτη θα επιβάλλεται άρση του τραπεζικού του απορρήτου. Ενώ η προστασία της πρώτης κατοικίας που παρέχει ο νόμος θα ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018, χωρίς να υπάρχει περίπτωση παράτασής της.

-Την αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε χθες, στη Βουλή. Ωστόσο, αργά το βράδυ αποσύρθηκε, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία κυβερνητικών στελεχών αλλά και βουλευτών θα βρίσκεται σήμερα στην Κέρκυρα για το αναπτυξιακό συνέδριο των Ιονίων Νήσων με αποτέλεσμα η κυβέρνηση δεν θα είχε την πλειοψηφία

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που κλείδωσε το περασμένο Σάββατο, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου κατέθεσε την επίμαχη τροπολογία που δυσχεραίνει τον τρόπο λήψης για απεργιακή απόφαση  στα πρωτοβάθμια σωματεία, κυρίως δε,  επιχειρήσεων με μεγάλη διασπορά υποκαταστημάτων ανά την Ελλάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη, θα απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, έναντι του 1/3 ή ακόμη και του 1/5 που κατά περίπτωση προβλέπεται με το ισχύον καθεστώς. 

-Θέμα ημερών είναι η δημοσιοποίηση των ονομάτων 8.803 μεγαλοοφειλετών των Ταμείων, με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, καθώς ήδη το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών έχει μεταβιβάσει τη σχετική λίστα προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, τα ονόματα με χρέη που αγγίζουν τα 9 δισ. ευρώ -5 δισ. ευρώ αρχικό κεφάλαιο και 4 δισ. ευρώ από πρόστιμα και προσαυξήσεις- θα έπρεπε να «κρεμαστούν» στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από τις 30 Νοεμβρίου.

 

Χρήσιμη ενημέρωση

-Κανονικά θα πραγματοποιηθούν η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κοραή στις 12:00 και η πορεία προς τη Βουλή, παρά το γεγονός ότι αποσύρθηκε για νομοτεχνικές βελτιώσεις η τροπολογία που αφορά τον τρόπο λήψης αποφάσεων για κήρυξη απεργίας.

-Εικόνα «αστυνομοκρατούμενης πόλης» θα έχει η Αθήνα από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή, καθώς η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Πέμπτη και Παρασκευή) συμπίπτει με τη συμπλήρωση -την Τετάρτη- εννέα ετών από τη δολοφονία του νεαρού μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια. Ο συνδυασμός αυτός έχει προκαλέσει πραγματικό συναγερμό στις αρμόδιες αρχές και σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια και θα θυμίζουν τα ανάλογα που είχαν ισχύσει πριν από έναν χρόνο κατά την επίσκεψη του τότε Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team