Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 08/08/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Μείωση δηλωθέντων εισοδημάτων από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες αποτυπώνουν -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- τα στοιχεία από την επεξεργασία των φετινών εκκαθαριστικών σημειωμάτων. Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου με πλήρη γνώση των δεδομένων αναγνωρίζει ότι υπάρχει πτώση στα δηλωθέντα εισοδήματα αν και συμπληρώνει ότι ο ρυθμός ήταν φέτος μικρότερος σε σχέση με πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση, στη διετία 2017-2018 -δηλαδή κατά τη διετία εφαρμογής του νέου συστήματος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών- η μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων των αυτοαπασχολούμενων ξεπερνά το 1,4-1,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 0,8% του ΑΕΠ. Το «στατιστικό εύρημα» προκαλεί κινητοποίηση στο οικονομικό επιτελείο, καθώς σε αυτή ακριβώς τη συρρίκνωση των δηλωθέντων εισοδημάτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και ο περιορισμός του ποσού που βεβαιώθηκε φέτος στα φυσικά πρόσωπα κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

-Εντός Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ρύθμιση που αναμένουν εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες δύο υπουργικές αποφάσεις θα αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους δημοσιογράφους. Στόχος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι ένα σημαντικό μέρος των χρεών να έχουν “σβηστεί” πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, βάσει της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

-Οι φορολογούμενοι που άφησαν απλήρωτες τις φορολογικές του οφειλές έρχονται αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως τις κατασχέσεις σε μισθούς και συντάξεις. Κάθε μήνα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καταφέρνει, με την βοήθεια των ηλεκτρονικών συστημάτων που διαθέτει, να κάνει έως και 17.000 δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών ταυτόχρονα. Το πρώτο εξάμηνο του έτους τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη άγγιξαν τα 5,2 δισ. ευρώ ενώ ο ΕΝΦΙΑ είναι προ των πυλών.

-Έντονα πτωτικές τάσεις κατέγραψαν τον Ιούλιο οι πληρωμές φόρων μέσω πιστωτικών καρτών όσο και στα γκισέ των τραπεζών. Στην πρώτη περίπτωση, σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο, η μείωση φτάνει το 15% στη δεύτερη περιορίζεται σε 10%.

 

Πολιτικές εξελίξεις

-Είκοσι άμεσες παρεμβάσεις, για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, τόσο στην Αττική, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης για τις πυρκαγιές στο Λαύριο. Όπως είπε, οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν την επιτάχυνση της εφαρμογής των διατάξεων του σχετικού νόμου που έφερε η κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά και σειρά νέων δράσεων.

Άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η κατεδάφιση 3.200 αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών, για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης. Με ευθύνη της αποκεντρωμένης διοίκησης, θα κατεδαφισθούν κτίσματα που αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ το ίδιο θα γίνει και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Κάθε αυθαίρετο που θα εντοπίζεται σε φάση κατασκευής θα κατεδαφίζεται, επίσης, άμεσα.


Χρήσιμη ενημέρωση

-Καταβλήθηκαν χθες τα αναδρομικά ποσά επιδομάτων παιδιού του 2017 και παλαιότερων ετών για εκκρεμούσες αιτήσεις που ελέγχθηκαν και εκκαθαρίστηκαν, όπως είχε αναγγελθεί. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), καταβλήθηκαν 2.610.128 ευρώ σε 4.297 δικαιούχους.  Υπενθυμίζεται πως, στις 25-27 Σεπτεμβρίου, θα καταβληθεί η Δ' δόση 2018, καθώς και αναδρομικά αιτήσεων παλαιότερων ετών που θα έχουν ελεγχτεί και εκκαθαριστεί.

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team