Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 30/06/2015
ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

Το Δ.Σ του ΒΕΑ χαρακτηρίζει καταστροφικό για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το κλείσιμο των Τραπεζών και την επιβολή capitalcontrols, στις συναλλαγές των επιχειρηματιών. Η εξέλιξη αυτή, θα πυροδοτήσει έναν κύκλο αθέτησης υποχρεώσεων και οφειλών, ενώ με δεδομένο ότι το ημερήσιο όριο αναλήψεων είναι στα 60 ευρώ, είναι βέβαιο ότι θα καταστήσει την αγορά κλινικά «νεκρή».
Δυστυχώς, η ελληνική οικονομία, εισέρχεται σε μία πρωτόγνωρη φάση, όπου κανείς δεν θα πληρώνει κανέναν και όλες οι υποχρεώσεις ετεροχρονίζονται για το μέλλον.
Την ίδια στιγμή, οι επιχειρηματίες, δεν μπορούν να καταβάλουν τη μισθοδοσία του ιδιωτικού τομέα, καθώς είναι άγνωστο ακόμα πώς θα καταβληθούν οι μισθοί στις 30 Ιουνίου, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι ακόμη και εάν πληρωθούν, δεν θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους. Δραματική θα είναι η «βουτιά» και στις λιανικές πωλήσεις και γενικότερα στην κατανάλωση, αφού οι ειδικές συνθήκες θα προκαλέσουν επιφυλακτικότητα αλλά και πραγματική αδυναμία στους καταναλωτές να προβούν σε πάσης φύσεως συναλλαγές.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν αντικειμενικά λιγότερες δυνατότητες, βρίσκονται ευθέως εκτεθειμένες και πολλές από αυτές θα αναγκαστούν, προσωρινά τουλάχιστον, να διακόψουν τη λειτουργία τους. Μάλιστα, ήδη αρκετές, θέτουν σε υποχρεωτική άδεια, τους εργαζόμενούς τους, αναμένοντας τις πολιτικές εξελίξεις.
Το κλείσιμο των Τραπεζών, δίνει τη χαριστική βολή σε κάθε επιχειρηματική κίνηση και υπονομεύει με δραματικό τρόπο την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και της οικονομίας της.
Δυστυχώς ακόμη, δεν γνωρίζουμε αν αυτό το καταστροφικό γεγονός είναι αποτέλεσμα της άκαμπτης στάσης των Ευρωπαίων απέναντι στην χώρα μας και στα δίκαια αιτήματα της κυβέρνησης, ή είναι αποτέλεσμα ατυχών χειρισμών της.  
Η Κυβέρνηση λοιπόν, θα πρέπει άμεσα και πριν συμβούν μη αναστρέψιμα αρνητικά γεγονότα για την χώρα και την οικονομία της, για τα οποία όλοι οι φορείς της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας προειδοποιούσαν εδώ και πέντε μήνες και τους οποίους η Κυβέρνηση αγνοούσε να αλλάξει ριζικά στρατηγική.

Πρέπει να ζητήσει τη βοήθεια των υπολοίπων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της Ελληνικής Βουλής, για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους Εταίρους - Δανειστές μας και να προσπαθήσει πραγματικά να σώσει έστω και την τελευταία στιγμή τη χώρα, από την οριστική, ασύντακτη και καταστροφική για όλους και όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες χρεωκοπία, την έξοδο από το κοινό Ευρωπαϊκό Νόμισμα και κατά την συνέπεια και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η επιχειρηματική κοινότητα, σήμερα, απαιτεί μία υπεύθυνη Κυβέρνηση που δεν θα μηδενίσει τις προσπάθειες και τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες και οι Ελληνικές Επιχειρήσεις τα τελευταία πέντε χρόνια, για να σταθούν στα πόδια τους και να επιβιώσουν.

Μία Κυβέρνηση που θα λέει ΝΑΙ στην Ευρώπη με κοινά αποδεκτούς κανόνες.
Μία Κυβέρνηση που θα λέει ανοιχτά και υπεύθυνα ΝΑΙ στο ΕΥΡΩ, χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους.
Μία Κυβέρνηση που θα λέει ΝΑΙ στο μέλλον.
Μία Κυβέρνηση που θα λέει ΟΧΙ στην αλλαγή νομίσματος.
Μία Κυβέρνηση που θα λέει ΟΧΙ στην επερχόμενη καταστροφή του επιχειρηματικό κόσμου της χώρας και της κοινωνίας συνολικά.
Μία Κυβέρνηση που θα λέει ΟΧΙ στην περιθωριοποίηση και απομόνωση της χώρας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team