Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 10/08/2018
Επικαιρότητα

Τι άλλαξε η κρίση στην Ελλάδα - και τι όχι

Δήλωση του Προέδρου του Β.Ε.Α Παύλου Ραβάνη στους Financial Times

Για «οκτώ χαμένα χρόνια» τα οποία πέρασε η Ελλάδα, κάνουν λόγο σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, σημειώνοντας, πως από το 2010 η οικονομία της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά ένα τέταρτο και το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών κατά ένα τρίτο, τη στιγμή που περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό, με την ανεργία στο εσωτερικό να παραμένει στα επίπεδα του 20%. Καθώς η χώρα ετοιμάζεται να αφήσει πίσω της αυτή τη ζοφερή περίοδο, η βρετανική οικονομική εφημερίδα, διερωτάται εάν τα χρόνια της κρίσης «εξάγνισαν» την Ελλάδα από τραύματα του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση.

Στο δημοσίευμα τονίζεται πως, αν και οι αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα ήταν μεγαλύτερες, δεν ήταν και ανώδυνες. Όπως σημείωσε σχετικά στους FT ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης, «Από τις εταιρείες που τα πήγαιναν καλά πριν την κρίση, περίπου το 20% έχουν καινοτομήσει με επιτυχία και ακμάζουν και ένα άλλο 40% επιβιώνουν, εξυπηρετώντας το χρέος τους, αλλά χωρίς να βγάζουν χρήματα». Αυτό, αφήνει ένα 40% που ο κ. Ραβάνης το περιγράφει ως «ζόμπι». «Δεν πληρώνουν φόρο, ούτε τηρούν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες», πρόσθεσε.

«Λιγότερες από τις μισές από τις επιχειρήσεις αυτές μπορούν να σωθούν, ακόμα και αν εμφανιζόταν ένας επενδυτής διατεθειμένος να βάλει πολλά χρήματα». Ο κ. Ραβάνη, νιώθει ανακούφιση που είναι μεταξύ αυτών που επέζησαν. Μια επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πριν το ξέσπασμα της κρίσης, του δίνει ένα σταθερό εισόδημα, αν και είναι λιγότερο επικερδής τώρα. To οικογενειακό εργοστάσιο παραγωγής παιδικών καλτσών, που λειτουργεί εδώ και 60 χρόνια και το διαχειρίζεται πλέον η κόρη του, «ανήκει στην κατηγορία αυτών που απλά επιβιώνουν» σημείωσε. «Τα έσοδα είναι 60% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα».
Δράση Β.Ε. Α

«ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ Β.Ε.Α. ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ»

Συνάδελφοι,

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 23ηςΙουλίου, όλοι μας, δημόσιοι φορείς, κοινωνία, πολίτες, ενεργούμε υπό το κράτος της πρωτόγνωρης θλίψης και συμπαραστεκόμαστε, ο καθένας αναλόγως του ρόλου του, στους συνανθρώπους μας που έχουν απόλυτη και άμεση ανάγκη κάθε μορφής βοήθεια.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, μετά τις πρώτες διαδικαστικές αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών, βρίσκεται σε επικοινωνία με τους πληγέντες συναδέλφους και επιλέγει να βοηθήσει στοχευμένα και αναλόγως της ανάγκης του καθενός, στην επανεκκίνηση της δουλειάς τους. Με υλικά μέσα, βοηθήματα, συμβουλευτική, συνέργειες και κάθε μορφής εξυπηρέτηση, στο μέτρο των δυνατοτήτων του.

Η Διοίκηση του Β.Ε.Α. και οι βιοτέχνες της Αθήνας, γνωρίζουν καλά, δυστυχώς, από το παρελθόν, τις επώδυνες συνέπειες των φυσικών καταστροφών στη δουλειά και στην οικογένειά τους. Γι αυτό, είναι και θα είναι, αλληλέγγυοι.

Το Β.Ε.Α. ανταποκρινόμενο άμεσα, ξεκίνησε ήδη την έμπρακτη οικονομική ενίσχυση και υποστήριξη. Το ταμείο του, που αποτελείται αποκλειστικά από τις εισφορές των μελών του, λειτούργησε για άλλη μια φορά, ως ταμείο αλληλοβοήθειας, για τη στήριξη συναδέλφων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές στις επιχειρήσεις τους.

Δηλώνει το «παρών» και θα συνεχίσει μεθοδικά, να βρίσκεται στο πλευρό τους και το επόμενο διάστημα, με κάθε δυνατό τρόπο. Για να αντιμετωπίσουμε με ελπίδα, την επόμενη μέρα.Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Οικονομική ενημέρωση

-Έως και τα τέλη Οκτωβρίου 2018, φέρεται να μένει ανοικτή η χρηματοδοτική δράση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση».

Το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, που έχει ενεργοποιηθεί στο πλαίσιο του «ενδιάμεσου» Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ Ι) είναι προϊόν συνεπένδυσης του ΕΤΕΑΝ και των τραπεζών, παρέχει δάνεια κεφαλαίου κίνησης και επενδυτικού σκοπού με ευνοϊκό επιτόκιο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η διατήρηση του προγράμματος έως τον Οκτώβριο, οφείλεται στην πρόθεση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης να υπάρχει μία ροή χρηματοδότησης των ΜΜΕ, έως ότου ενεργοποιηθεί το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, που θα αποτελέσει και την αιχμή του δόρατος του νέου κύκλου χρηματοδότησης. Στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ πρόκειται να διατεθούν άνω των 900 εκατ. ευρώ για δάνεια και άνω των 100 εκατ. ευρώ για εγγυήσεις δανείων.

Μέχρι την ενεργοποίηση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν δάνειο (σ.σ. εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις) από το τρέχον πρόγραμμα «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση». Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 384 εκατ. ευρώ και προέρχεται κατά 192 εκατ. ευρώ από το ΕΤΕΑΝ και κατά 192 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες που συμμετέχουν.

-«Η μείωση της ανεργίας τον Μάιο του 2018 στο 19,5% αποτελεί αναμφίβολα, μια ενθαρρυντική και αισιόδοξη εξέλιξη» δηλώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με αφορμή την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την ανεργία.

Στο 19,5% διαμορφώθηκε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Μάιο του 2018 έναντι 21,7% ένα χρόνο νωρίτερα και 20% τον Απρίλιο. Η πτώση πάντως φαίνεται να οφείλεται σε έναν βαθμό, στο γεγονός ότι αυξήθηκε ο αριθμός των ατόμων που σταμάτησαν να αναζητούν εργασία. 

Το σύνολο των απασχολούμενων κατά τον Μάιο του 2018, εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.824.393 άτομα. Οι άνεργοι ήταν 924.941 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.230.269 άτομα. 

-Αύξηση 0,9% παρουσίασαν οι τιμές καταναλωτή τον Ιούλιο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η  ΕΛΣΤΑΤ. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, είναι ένας από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, την ώρα που συνολικά στη ζώνη του ευρώ έχει ανακάμψει κοντά στο 2%, εξαιτίας και των υψηλών τιμών ενέργειας. 

-Να επιβληθεί ανώτατη τιμή πώλησης (πλαφόν) στα υγρά καύσιμα σε 17 νομούς της χώρας έως τις 30 Σεπτεμβρίου προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Σύμφωνα με τη σχετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ, η οποία πάντως δεν συνεπάγεται και εφαρμογή του μέτρου, προτείνεται η επιβολή πλαφόν στα υγρά καύσιμα στους νομούς: Γρεβενών, Ευρυτανίας, Κεφαλονιάς, Φωκίδας, Ρεθύμνου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Κιλκίς, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Σάμου, Κυκλάδων, Χίου, Δωδεκανήσου, Αρκαδίας, Ροδόπης και Καστοριάς. 

-Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) το πληροφοριακό δελτίο για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας καζίνου στο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμμετάσχουν στην διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου.


Πολιτικές εξελίξεις

-Τους 16 άξονες για τη συγκρότηση της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών, την οποία εξήγγειλε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, παραθέτει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Μεταξύ άλλων, διευκρινίζεται ότι «η μετάβαση στο νέο σύστημα θα γίνει με τρόπο που δεν θα διαταράσσει την επιχειρησιακή ικανότητα και συνέχεια του υφιστάμενου συστήματος, και θα διασφαλίζει την κλιμακωτή μετεξέλιξη και επιχειρησιακή αναβάθμιση του συστήματος».


Χρήσιμη ενημέρωση

-Υπεγράφη από την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου η απόφαση για τα πρόστιμα στην αδήλωτη εργασία, που ψηφίστηκε τον Ιούλιο με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή.

Στην απόφαση καθορίζονται οι διαδικασίες για την εφαρμογή:

  • του προστίμου των 10.500 ευρώ για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο

  • της υποχρεωτικής αναδρομικής τρίμηνης ασφάλισης του αδήλωτου εργαζόμενου

  • της έκπτωσης του προστίμου, εφόσον ο εργοδότης προσλάβει τον αδήλωτο εργαζόμενο με σύμβαση πλήρους εργασίας:

- Για σύμβαση 3 μηνών το πρόστιμο μειώνεται στις 7.000 ευρώ

- Για σύμβαση 6 μηνών το πρόστιμο μειώνεται στις 5.000 ευρώ

- Για σύμβαση 1 έτους το πρόστιμο μειώνεται στις 3.000 ευρώ

  • των διαδικασιών αναίρεσης της έκπτωσης σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν διατηρήσει τον ίδιο αριθμό προσωπικού ή μεταβάλλει τους όρους εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού.

-Αυξημένη αναμένεται σήμερα η κίνηση από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενόψει της εξόδου των αδειούχων για τον Δεκαπενταύγουστο.Τα κατά τόπους λιμεναρχεία, καλούν τους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, να είναι τουλάχιστον μία ώρα νωρίτερα στην αποβάθρα του πλοίου, λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμους.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team