Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 06/10/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για το 2017 θα έχουν οι φορολογούμενοι τις προσεχείς ημέρες ώστε να μειώσουν τις υπέρογκες υπερχρεώσεις στα εκκαθαριστικά που έχουν λάβει. Ωστόσο κατά την υποβολή των διορθωτικών δηλώσεων οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να καταβάλουν πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής ύψους 10 ευρώ. Η υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» στο Taxisnet.

-Στις αρχές Νοεμβρίου θα ξεκινήσει, τελικά, τη λειτουργία της η νέα ελεγκτική υπηρεσία που θα εποπτεύεται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, θα απαρτίζεται από 135 ελεγκτές και θα έχει την αρμοδιότητα να ερευνά εξονυχιστικά μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και άλλων οικονομικών εγκλημάτων ποινικού χαρακτήρα.

-Έως το τέλος του Οκτωβρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης και να έχει ξεκινήσει η διαδικασία ρύθμισης οφειλών για τις πρώτες επιχειρήσεις που αξιοποίησαν τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας για τις σχετικές ρυθμίσεις ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης ανέφερε ότι μέχρι και την Κυριακή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού θα έχουν ενταχθεί και όλα τα στοιχεία από τις εφορίες (ήδη υπάρχουν τα στοιχεία από τις τράπεζες και τον ΕΦΚΑ).

-Θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων κατά 17.128 νέες θέσεις εργασίας κατέγραψε για τον Σεπτέμβριο το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ στο πρώτο 9μηνο του έτους (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος) δημιουργήθηκαν 265.871 νέες θέσεις εργασίας αποτελώντας την υψηλότερη επίδοση πρώτου ενιαμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα. Επισημαίνεται ότι το ισοζύγιο μηνός Σεπτεμβρίου 2017, αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση μηνός Σεπτεμβρίου, από το 2001 μέχρι σήμερα.

Επίσης, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως στο 9μηνο του 2017 το 53,51% των νέων προσλήψεων αφορούσαν σε μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασίας, ενώ μόνο το 46,49% των νέων θέσεων ήταν για πλήρη εργασία.

-Μέχρι το φθινόπωρο του 2018 αναμένεται να υλοποιηθεί η δέσμευση που έχει αναλάβει το ελληνικό Δημόσιο για την κάλυψη των υποχρεώσεών του προς τους φορολογούμενους εντός 90 ημερών, όπως επεσήμανε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφων στο περιθώριο του 2ου Thessaloniki Summit.

-Καθαρά εικονικές είναι οι οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που ιδρύθηκαν σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου. Βάσει των όσων ανέφερε η υφυπουργός, πρόκειται για εταιρείες-σφραγίδες, που έχουν μόνο ΑΦΜ και στην πραγματικότητα δεν έχουν μεταφέρει έστω κι ένα μέρος της δραστηριότητάς τους στις γειτονικές χώρες, είναι «χωρίς προσωπικό και χωρίς καμία πραγματική δραστηριότητα».

-Ακόμη και το Σαββατοκύριακο ζητά με επιστολή της η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης να εργαστούν οι υπάλληλοι του ταμείου, προκειμένου να εκδοθούν όσες περισσότερες συντάξεις γίνεται μέχρι την ερχόμενη Τρίτη 10 Οκτωβρίου. Επιδίωξη του ΕΦΚΑ είναι να απορροφήσει την έκτακτη πληρωμή τη δόσης Σεπτεμβρίου που έλαβε η κυβέρνηση από το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

-Όχι μια αλλά δύο λίστες αναμένεται να έρθουν στο φως της δημοσιότητας το προσεχές χρονικό διάστημα. Η πρώτη λίστα αφορά τους φορολογουμένους με χρέη άνω των 150.000 ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο. Θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους αφού προηγουμένως τους ζητηθεί να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Η δεύτερη λίστα αφορά τους οφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων.

-Μόλις μερικές χιλιάδες πολύτεκνοι θα πληρώσουν τελικά μειωμένα Τέλη Κυκλοφορίας για το 2018 καθώς η τρόικα έθεσε πολύ αυστηρά κριτήρια για να δώσει το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση. Τελικά τα στελέχη των δανειστών περιόρισαν σε μερικές χιλιάδες πολύτεκνους μόνο την μείωση των Τελών Κυκλοφορίας καθώς θα αφορά μόνο εκείνους που έχουν από 4 ή 5 παιδιά και άνω και βέβαια το όχημά τους κινείται με κινητήρα από 1.929 κ.εκ. και άνω.

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team