Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 14/05/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Αύριο ξεκινούν οι εντατικές συζητήσεις για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της κυβέρνησης στην Αθήνα, ενώ ο στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας και η πολιτική επικύρωση στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Αυτό ανέφερε χθες στις Βρυξέλλες κοινοτική πηγή με αφορμή την τελική φάση των συζητήσεων για την αξιολόγηση στην Ελλάδα, αλλά και τη συνεδρίαση του ΕWG στη βελγική πρωτεύουσα.

-Την ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών και των χρεών που έχουν δημιουργηθεί το 2017, ζητούν οι τράπεζες στο πλαίσιο των συζητήσεων που ξεκίνησαν με τα τεχνητά κλιμάκια των θεσμών.

Σήμερα, ο νόμος προβλέπει την ένταξη στην εξωδικαστική διαδικασία των χρεών που έχουν οι επιχειρήσεις έως το τέλος του 2016 και η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του νόμου για τα χρέη της προηγούμενης οικονομικής χρήσης είναι ουσιαστικής σημασίας για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του θεσμού που αντιμετωπίζει άλλωστε πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις περίπου 30.000 επιχειρήσεις που έχουν μπει έστω διερευνητικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι 5.500 έχουν πάρει εισιτήριο επιλεξιμότητας,  δηλαδή πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος αλλά μόλις οι 850 έχουν συμπληρώσει αίτηση.

Οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού, είναι μέχρι σήμερα ελάχιστες –δεν ξεπερνούν τις 30- και σε μια προσπάθεια να υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι θα αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

-Ηλεκτρονικά θα εκδίδονται από το προσεχές φθινόπωρο οι οικοδομικές άδειες καθώς εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη. Παράλληλα, σχεδόν σε ένα εκατομμύριο ανέρχονται τα αυθαίρετα που έχουν δηλωθεί προς τακτοποίηση με το σύνολο των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.

Ήδη το ΤΕΕ βρίσκεται σε ετοιμότητα, ώστε σε διάστημα δύο μηνών από την υπογραφή της σχετικής απόφασης για τις ηλεκτρονικές αδειοδοτήσεις, να μπορέσει μέσω της ειδικής πλατφόρμας να συνδράμει στη διεκπεραίωσή τους, κάτι το οποίο θα μειώσει και τα λειτουργικά έξοδα έως και κατά 90%.

-Φραγμούς και όρια στις καταχρηστικές τακτικές των δικηγορικών γραφείων που λειτουργούν ως «εισπρακτικές εταιρείες», στοχεύει να θέσει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, τους δικηγορικούς συλλόγους, τον Συνήγορο του Καταναλωτή και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης νομοθετικής πρωτοβουλίας, που πέραν της αυστηροποίησης των όρων λειτουργίας των εισπρακτικών εταιρειών, θα ενσωματώσει ρυθμίσεις και για τον έλεγχο των δικηγορικών γραφείων, που σήμερα εκμεταλλευόμενα το νομικό κενό, λειτουργούν ως αμιγώς εισπρακτικές εταιρείες, χωρίς ωστόσο να μπορούν να ελεγχθούν από τις εποπτικές αρχές.

Ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο και δεν σκοπεύουμε να ζητήσουμε μια προληπτική γραμμή στήριξης. Μετά τον Αύγουστο του 2018, δεν θα υπάρξουν πια άλλες πιστώσεις στην Ελλάδα από τον ΕΜΣ», δηλώνει με σαφήνεια ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε εκτενή συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

-Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρέθηκε στην ατζέντα των επαφών της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) Ντανιέλ Νουί με τους τραπεζίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, δόθηκαν εύσημα από πλευράς της κ. Νούι προς τους τραπεζίτες, για αντιμετώπιση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων καθώς επιτεύχθηκαν οι στόχοι των τραπεζών για το 2017, ενώ επισημάνθηκε ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς.

-Πρωτογενές πλεόνασμα 2,334 δις. ευρώ εμφάνισε ο προϋπολογισμός στο πρώτο τετράμηνο του έτους, υπερβαίνοντας το στόχο που έχει τεθεί, σχεδόν κατά 2 δις. ευρώ. Η υπέρβαση αυτή, αποδίδεται στην υπερσυγκράτηση δαπανών κυρίως του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στην υπέρβαση των στόχων για έσοδα σε κρατικό και τακτικό προϋπολογισμό. 


Διεθνείς εξελίξεις

-Μήνυμα στην Αθήνα να ανεβάσει ταχύτητα σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων έστειλε τη Δευτέρα το EuroWorking Group (EWG), καθώς και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αν και στις Βρυξέλλες επικρατεί αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας εντός στόχων.

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, στον σχεδιασμό είναι να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση (πιθανώς τηλεδιάσκεψη) του EWG για να προετοιμαστούν τα τελικά κείμενα, ώστε στο Εurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρξει πολιτική επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας για τη δ΄ αξιολόγηση.

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team