Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 09/01/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Με τη διάταξη για την προκήρυξη απεργιών με αυξημένη πλειοψηφία να ανησυχεί την κυβέρνηση για ενδεχόμενες αντιδράσεις, καθώς έχει ήδη προκαλέσει σύγκρουση με τα συνδικάτα και αυτή για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο να αποτελεί μέχρι την τελευταία στιγμή σημείο τριβής με τους θεσμούς, κατατίθεται σήμερα το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Η διάταξη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς γραφόταν και σβηνόταν μέχρι την τελευταία στιγμή χθες, καθώς οι θεσμοί διαφωνούσαν με τη διατύπωσή της. Χθεσινοβραδινές πληροφορίες ανέφεραν, πάντως, ότι η διάταξη θα υπάρχει και θα προβλέπει τροποποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δίνοντας απλώς τη δυνατότητα «να γίνεται ηλεκτρονικά ό,τι γινόταν έως τώρα φυσικά».

-Δάνεια οι οφειλέτες των οποίων έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη περιλαμβάνονται πλέον στα πακέτα που βγάζουν προς πώληση οι τράπεζες. Σε χαρτοφυλάκιο ύψους 2,5 δισ. ευρώ που έχει βγάλει προς πώληση τράπεζα, το 35% είναι οφειλές δανειοληπτών που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο.

Το 2018 σηματοδοτεί την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των πωλήσεων κόκκινων δανείων, καθώς αίρεται και η τελευταία απαγόρευση για τη μεταβίβαση δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία.

-Στην πρώτη δεκάδα των χωρών που πωλείται ακριβότερα η βενζίνη συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, βάσει των τελευταίων στοιχείων που δημοσιεύει η ιστοσελίδα globalpetrolprices.com. Στην χώρα μας την τελευταία εβδομάδα η βενζίνη πωλείται κατά μέσο όρο στα 1,56 ευρώ, όσο και στην γειτονική Ιταλία.

Στην πρώτη θέση παγκοσμίως, με την ακριβότερη δηλαδή βενζίνη βρίσκεται το Χονγκ Κονγκ με 1,69 ευρώ, στην δεύτερη η Ισλανδία με 1,67, στην τρίτη η Νορβηγία με 1,65, στην τέταρτη το Μονακό με 1,59, στην πέμπτη η Ολλανδία με 1,58 και ακολουθούν Ελλάδα και Ιταλία με 1,56.

-Απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά αναπτερώνει το ηθικό περίπου 70.000 πολιτών που έχουν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Ειδικότερα ζευγάρι λογιστών στις αρχές του 2015 προσέφυγε στη Δικαιοσύνη λόγω της μεγάλης διολίσθησης του ελβετικού νομίσματος έναντι του ευρώ που είχε αντίκτυπο στο ύψος των δόσεών του και στο κεφάλαιο των δανείων.

Με την υπ’ αριθμόν 619/2016 απόφαση δικαιώθηκε αφού κρίθηκε ότι δεν είχε ενημερωθεί από τους υπαλλήλους της τράπεζας για τον κίνδυνο στη μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας, διότι το ίδιο δεν είχε γνώσεις για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ούτε περιουσία ή εισοδήματα σε ελβετικό φράγκο. Παρ’ όλα αυτά τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πως δεν δημιουργεί νομολογία και πως η τύχη των 70.000 δανειοληπτών θα κριθεί τελικά από τον Άρειο Πάγο.

-Πέντε κρίσιμες παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος έχει εντάξει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στο πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.

Οι παρεμβάσεις που έχουν εισαχθεί στο πολυνομοσχέδιο σχετίζονται με την παροχή επιπλέον κινήτρων για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα, τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), εισάγουν νέα κτηριοδομικά κριτήρια για τα αρτοποιεία, απλοποιείται το πλαίσιο για τις λατομικές δραστηριότητες και εισάγεται μια σειρά ρυθμίσεων για την επιτάχυνση υλοποίησης των δημοσίων έργων.

-Νέο κύμα κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων, καθώς και εντατικοποίηση των οχλήσεων προς τους φορολογουμένους για να πληρώνουν τους τρέχοντες φόρους, φέρνει από τις αρχές του 2018 το σαφάρι που ξεκινά ο ελεγκτικός μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Πρωταρχικός σκοπός η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο, που προβλέπουν την είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ από τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο πρώτο εξάμηνο, διενέργεια τουλάχιστον 9.000 ελέγχων από τις κινητές ομάδες ελέγχου της ΑΑΔΕ στο ίδιο διάστημα, αλλά και αύξηση του ποσοστού των οφειλετών που θα τελούν υπό αναγκαστικά μέτρα τουλάχιστον στο 54% 55%. 


Χρήσιμη ενημέρωση

-Νέα αρχιτεκτονική στο επίδομα παιδιού, με αναμόρφωση του ύψους της παροχής αλλά και των εισοδηματικών κριτηρίων που ισχύουν και στόχο τη στήριξη των οικογενειών με έως δύο παιδιά αλλά και των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, προβλέπει η τελική διάταξη νόμου που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Η εσωτερική αναδιανομή που επιτυγχάνεται, παράλληλα με την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 40% (στα 910 εκατ. ευρώ το 2018 από 650 εκατ. ευρώ το 2017), έχει ως αποτέλεσμα περίπου 698.800 οικογένειες να δουν τα επιδόματα που ήδη λαμβάνουν, από το 2018 να αυξάνονται.

Στον αντίποδα, ένα μικρό ποσοστό στο σύνολο των δικαιούχων, περίπου 14.529 οικογένειες κυρίως τρίτεκνες με εισόδημα άνω των 33.000 ευρώ, χάνουν τελείως την παροχή. 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team