Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 10/11/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Όλους τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς καλούνται να δηλώσουν στο Taxisnet οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες. Αυτό προβλέπει απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου και η υφυπουργός Οικονομιών κα Κ. Παπανάτσιου. Οι επαγγελματικοί λογαριασμοί θα δηλωθούν από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, προκειμένου να αντλούνται από αυτούς τα στοιχεία για τις ηλεκτρονικές πληρωμές που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι, έτσι ώστε να τους χορηγείται η έκπτωση φόρου που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο. Παράλληλα, τα στοιχεία των πληρωμών θα μπορούν να αξιοποιούνται από την ΑΑΔΕ και για λόγους διασταυρώσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. 

Οι δικαιούχοι πληρωμής μέσω POS υποχρεούνται να δηλώσουν ηλεκτρονικά τον ή τους επαγγελματικούς λογαριασμούς στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) με τη χρήση των διαπιστευτηρίων που διαθέτουν οι χρήστες, για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

-Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα είναι φέτος μικρότερη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο το 2018 και 2019 η ανάκαμψη θα είναι ισχυρή, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και υποχώρηση της ανεργίας. Η διαπίστωση αυτή, προκύπτει από την φθινοπωρινή έκθεση, που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καλύπτει τη χρονική περίοδο μέχρι το τέλος του 2019.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί απέδωσε την επιβράδυνση της ανάπτυξης το 2017 στην καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία όπως είπε, είχε σαν αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών και των επενδύσεων, λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε. 

-Μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις του πρώην ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), του Δημοσίου και των πρώην ευγενών ταμείων (ΔΕΚΟ - Τραπεζών) δείχνουν τα αποτελέσματα από τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων. Μάλιστα, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας στους εκπροσώπους των δανειστών, κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα, έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός του 75% των συντάξεων, με στόχο έως το τέλος του έτους να έχει καλυφθεί το 100%. Οι περικοπές θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2019, όμως εντός του 2018 οι 2,6 εκατ. ήδη συνταξιούχοι πρέπει να γνωρίζουν το ύψος της προσωπικής τους διαφοράς και κατά συνέπεια, το μέγεθος των επερχόμενων μειώσεων. Σύμφωνα με το νόμο, οι μειώσεις δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν το 18%, ακόμη κι αν η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη.

-Σοκ έρχεται για το ΕΚΑΣ με τη νέα απόφαση του υπουργείου Εργασίας, καθώς με τα νέα κριτήρια μένουν εκτός για το 2018, περίπου 140.000 δικαιούχοι οι οποίοι θα λάβουν για τελευταία φορά το επίδομα αυτό με τη σύνταξη Δεκεμβρίου που πληρώνεται στο τέλος Νοεμβρίου. Οι δικαιούχοι σήμερα είναι 220.000 και θα μείνουν για το 2018 οι 80.000. Το ποσό που θα δοθεί το 2018 για το ΕΚΑΣ, έχει κλειδώσει στο νέο προϋπολογισμό του υπουργείου και περιορίζεται σε μόλις 81 εκατ. ευρώ. Το 2017 δόθηκαν 319 εκατ. ευρώ.

-Η υπερφορολόγηση μεγεθύνει τη φοροδιαφυγή και σκοτώνει την ανάπτυξη και την απασχόληση, τονίζει ο ΣΕΒ στην εβδομαδιαία ανάλυσή του. Όπως καταγράφει, η Ελλάδα...

* Έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, ΦΠΑ 24%, έναντι 20,1% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων 29%, έναντι 19,5%, φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (ανώτατος οριακός συντελεστής) 45%, έναντι 34,9%, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης 16% για τον εργαζόμενο και 24,1% για τον εργοδότη, έναντι 12,8% και 21,7% αντιστοίχως.
* Έχει, επίσης, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη φορολογικούς συντελεστές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, με τα έσοδα αφενός από τον καπνό και το αλκοόλ, και, αφετέρου από τα καύσιμα, να ανέρχονται σε 1,6% και 3,0% του ΑΕΠ, έναντι 0,8% και 1,9% του ΑΕΠ στην Ευρώπη, αντιστοίχως.

-Στο 20,6% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Αύγουστο, έναντι του αναθεωρημένου προς τα πάνω 23,4% τον Αύγουστο 2016 και του αναθεωρημένου προς τα κάτω 20,9% τον Ιούλιο 2017, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Οι άνεργοι μειώθηκαν σε 984.483 άτομα και, σύμφωνα με τη έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 141.342 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2016 (μείωση 12,6%) και κατά 16.769 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2017 (μείωση 1,7%).

-Άνοδο 0,7% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, από αύξηση 1% τον Σεπτέμβριο 2017 και έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε τον Οκτώβριο πέρυσι.

Πολιτικές εξελίξεις

Πολύ θετικές χαρακτήρισε τις εξελίξεις για την Ελλάδα, ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην κατάθεσή του ενώπιον του ευρωκοινοβουλίου για το ελληνικό πρόγραμμα. Όπως ανέφερε, οι εξελίξεις αυτές, έχουν αποτυπωθεί στο βελτιωμένο κλίμα στην αγορά, κάτι που επέτρεψε στην Ελλάδα να βγει στις αγορές για πρώτη φορά από το 2014. Στην παραδοχή ότι χρησιμοποιήθηκαν, με λάθος τρόπο, πολλά χρήματα των φορολογούμενων για τη διάσωση των τραπεζών, καθώς και ότι ο κόσμος που επέκρινε τα πρώτα χρόνια της κρίσης λέγοντας πως όλα έγιναν για τις τράπεζες, «έχει κάποιο δίκαιο», προχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Για το χρέος: «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βγαίνει στις αγορές, για να χτίσει καμπύλη επιτοκίων, εκτίμησε ο κ. Ντάισελμπλουμ. Έχουμε ήδη κάνει δουλειά στη διαχειρισιμότητα του χρέους. Είναι σημάδι εμπιστοσύνης η έξοδος στις αγορές, αλλά δεν θα χρειαστεί να βγει πολλές φορές στις αγορές, είναι διαχειρίσιμες οι ανάγκες τα επόμενα χρόνια» τόνισε.

Για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις: «Το πάγωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, έχει να κάνει με την αναγκαιότητα διόρθωσης των πολύ μεγάλων αυξήσεων στους μισθούς πριν την κρίση, που κατέστρεψαν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι προτεραιότητα, θα μπορεί να συμβεί με τη λήξη του προγράμματος», σημείωσε.

Για τη μείωση των φόρων: «Οι φόροι είναι πολύ υψηλοί στην Ελλάδα -κάτι που θα μπορούσε να έχει και αντίστροφο αποτέλεσμα, οδηγώντας σε περισσότερη φοροδιαφυγή, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει σταδιακά η επίσημη οικονομία να γίνει πιο ελκυστική για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους». 

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team