Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 13/04/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Τον δεύτερο κύκλο των προγραμμάτων - καθεστώτων «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» και «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016 ενεργοποίησε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο προγραμμάτων για το τρέχον έτος ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ (από 150 εκατ. ευρώ το κάθε πρόγραμμα) και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τις «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ» ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2018, ενώ για τις «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» στις 15 Δεκεμβρίου 2018, εκτός και αν ο διαθέσιμος προϋπολογισμός εξαντληθεί νωρίτερα.

-Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για το μέλλον των εισφορών των αυτοτελώς απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, ετοιμάζονται πυρετωδώς τα νέα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ, στα οποία θα περιλαμβάνονται για πρώτη φορά οι συμψηφισμοί των εισφορών του 2017 παράλληλα με τις τρέχουσες εισφορές του 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα ειδοποιητήρια για τους περίπου 1,4 εκατ. ασφαλισμένους μη μισθωτούς, δεν θα είναι έτοιμα πριν από το τέλος της επόμενης εβδομάδας και θα περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα των συμψηφισμών των εισφορών του 2017.

Στους μεγάλους χαμένους, συγκαταλέγονται όσοι επαγγελματίες δήλωσαν το 2016 υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με το 2015, καθώς θα κληθούν να καταβάλουν από τον τρέχοντα μήνα επιπλέον εισφορές. Και συγκεκριμένα, την 1η από τις συνολικά 5 μηνιαίες δόσεις που προβλέπονται για την εξόφληση του χρεωστικού υπολοίπου που προκύπτει από τους συμψηφισμούς των εισφορών του 2017. Όσοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο, θα λάβουν εφάπαξ επιστροφή χρημάτων στον τραπεζικό τους λογαριασμό, εφόσον δεν έχουν άλλες οφειλές στον ΕΦΚΑ.

-Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο του 2018 ανήλθε σε 20,6% έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 23,2% τον Ιανουάριο του 2017 και 20,8% τον Δεκέμβριο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 977.222 άτομα ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.261.186 άτομα.

-Στη συμβολή των τεχνολογιών ψηφιακής χαρτογράφησης στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σε χώρες όπως η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρεται η έκθεση «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στο κεφάλαιο «Ψηφιακή Διακυβέρνηση» της έκθεσης γίνεται αναφορά στις νέες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία για τη φορολόγηση των ακινήτων, στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

-Τη μεταφορά ασφαλισμένων από το Β’ & Ε’ Περιφερειακό Τμήμα Μη Μισθωτών Αττικής- Αθηνών- Βορείου Τομέα (τ. ΟΑΕΕ Αγ. Παρασκευής) στο Α’ Περιφερειακό Τμήμα Μη Μισθωτών Αττικής– Αθηνών– Νοτίου Τομέα (τ. ΟΑΕΕ Γλυφάδας), προβλέπει απόφαση του ΕΦΚA και του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιου Πετρόπουλου, για την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών και τη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας.

-Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης απευθύνει δύο ξεχωριστές προσκλήσεις: α) προς ιδιώτες και β) προς νομικά πρόσωπα κοινωφελούς ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τους ενδιαφερόμενους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, προκειμένου να υποβάλλουν προτάσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για τα ακίνητα του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του, στα όρια του Δήμου Αθηναίων.

-Διόρθωση σύνταξης για 20.000 χαμηλοσυνταξιούχους που αποχώρησαν μετά τον Ιούλιο του 2015 και πριν τον Μάιο του 2016, δηλαδή μετά το τρίτο μνημόνιο και πριν το νόμο Κατρούγκαλου, έρχεται με έγγραφο του ΕΦΚΑ.

Ευνοημένοι είναι γυναίκες-μητέρες αλλά και άνδρες κυρίως μισθωτοί του ΙΚΑ, που αποχώρησαν πριν από τα 67, με λίγα χρόνια πληρωμένων εισφορών και χαμηλές συντάξιμες αποδοχές.

Πρόκειται για τους χαμηλοσυνταξιούχους που έπεσαν χωρίς δίχτυ ασφαλείας στη «μαύρη τρύπα» που δημιουργήθηκε μετά την κατάργηση των κατώτατων ορίων στις πρόωρες συντάξεις και πριν από τη θέσπιση της εθνικής σύνταξης του νόμου Κατρούγκαλου.

Το έγγραφο του ΕΦΚΑ, τους δίνει τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ώστε να επανυπολογιστεί προς το ευνοϊκότερο η σύνταξή τους.

Αυτό σημαίνει, πως μπορούν να λάβουν αναδρομικά από 13 Μαΐου 2016 την εθνική σύνταξη των 345-384 ευρώ και την ανταποδοτική που αντιστοιχεί στις εισφορές που είχαν καταβάλει.

-Κατάργηση τριών επιδομάτων για τις επικουρικές συντάξεις έρχεται να βάλει εγκύκλιος του ΕΤΕΑΕΠ που κοινοποιήθηκε από τον ΕΦΚΑ.

Με αίτηση από 1/1/2015 και από 13/5/2016 παύουν να καταβάλλονται:

Το επίδομα συζύγου ή τέκνων (ήταν 10% και 5% της επικουρικής σύνταξης).

Το επίδομα αναπηρίας (ήταν ίσο με το 50% της σύνταξης).

Τα έξοδα κηδείας (που έδιναν με διαφορετικά ποσά τα Ταμεία).

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team