Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 05/02/2019
Επικαιρότητα

Οικονομικά

-Στις αρχές Μαρτίου, λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα ληφθεί και η απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης των κερδών από τα ANFAs και τα SMPs -την οποία και χθες ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προσδιόρισε στα 750 εκατ. ευρώ-, θα ανακοινωθεί η πορεία του ελληνικού ΑΕΠ για το 4ο τρίμηνο του 2018 και ολόκληρη την περσινή χρονιά. Με τον προβληματισμό για την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών να χτυπάει «κόκκινο», η ελληνική κυβέρνηση θέλει ένα καλό αποτέλεσμα εντός των προβλέψεων, ώστε να στείλει μήνυμα «ανθεκτικότητας» της ελληνικής οικονομίας.

-Στο ποσόν των 3,9 δισ. ευρώ ανέρχεται ο λογαριασμός των αναδρομικών από τα κομμένα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό, αποκαλύπτει έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, που κατατέθηκε στην πρόσφατη συζήτηση της Ολομέλειας του ΣτΕ για το θέμα. Στο έγγραφο, αποτυπώνονται τα ποσά που αναλογούν σε καθεμία από τις 11 κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων. Το μεγαλύτερο ποσόν επιστροφών, αφορά στους εργαζόμενους που αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο (2,8 δισ. ευρώ).

-Πτώση δύο μονάδων, στις 99,6, κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την καθιερωμένη μελέτη του ΙΟΒΕ. Η υποχώρηση του δείκτη, ήρθε παρά τη βελτίωση του κλίματος στη βιομηχανία, τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο και ως αποτέλεσμα της ραγδαίας επιδείνωσης των συνθηκών στις υπηρεσίες.

-Πρόστιμα συνολικού ύψους 404.600 ευρώ επέβαλε το 2018 η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, είτε κατόπιν εκτεταμένης αυτεπάγγελτης έρευνας, είτε κατόπιν καταγγελιών καταναλωτών και εισήγησης της αρμόδιας Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή.

-Μνημόνιο Συνεργασίας για την ανάπτυξη του προγράμματος προετοιμασίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) με στόχο την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο («SME Pre-Listing Support Programme») θα υπογράψουν το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ETAA) και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Το Μνημόνιο Συνεργασίας θα υπογραφεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου, στις 10 πμ στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Λεωφ. Αθηνών 110), την οποία θα ανοίξει ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης.

 

Θέματα αγοράς

-Σε ακινητοποίηση οχημάτων, θα προχωρούν στο εξής τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ εφόσον διαπιστώσουν επικίνδυνες ελλείψεις για την οδική ασφάλεια. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ την 1η Φεβρουαρίου, καθορίζεται διαδικασία ακινητοποίησης οχημάτων στα Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων σε περίπτωση διαπίστωσης επικίνδυνων ελλείψεων κατά τη διενέργεια του ελέγχου. Μέχρι σήμερα στα ιδιωτικά ΚΤΕΟ ήταν εξαιρετικά σπάνιες οι ακινητοποιήσεις επικίνδυνων οχημάτων, παρά το ότι υπήρχε τέτοια πρόβλεψη από το 2013.

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team