Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 08/11/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Άμεση εκτόνωση των πιέσεων τόσο στο μέτωπο της αξιολόγησης όσο και απευθείας στο τραπεζικό σύστημα επιδιώκει η κυβέρνηση, με νομοθετικές παρεμβάσεις ικανές να οδηγήσουν σε λήξη της αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Κυβέρνηση και συμβολαιογράφοι, έχουν ήδη έρθει σε επαφή και σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συνάντηση των συλλόγων με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή. Το αρχικό σενάριο προσέγγισης το οποίο προέβλεπε διενέργεια των πλειστηριασμών ηλεκτρονικών και μη, μόνο στα ειρηνοδικεία φαίνεται να τροποποιείται, καθώς σύμφωνα με πηγές από τους συμβολαιογράφους κρίνεται δύσκολο να εφαρμοστεί στην πράξη στην περιφέρεια της χώρας, όπου οι έδρες των ειρηνοδικείων απαιτούν μετακινήσεις πολλών χιλιομέτρων σε αρκετές περιοχές.

Η λύση, φαίνεται να αναζητείται σε νομοθετικές παρεμβάσεις με τις οποίες θα εξασφαλίζεται ότι τυχόν απόπειρες ακύρωσης πλειστηριασμών από συλλογικότητες, θα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά από τα όργανα της τάξης.

-Το χαμηλότερο επίπεδο αποταμίευσης μεταξύ των 28 ευρωπαϊκών χωρών καταγράφεται στην Ελλάδα, καθώς τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λυγίζουν υπό το βάρος της μείωσης των μισθών, των υπέρογκων φόρων αλλά και των επιβαρύνσεων που συνεπάγεται η λειτουργία ενός αναποτελεσματικού κράτους σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία και η παιδεία. Ειδικά μάλιστα τα νοικοκυριά, εμφανίζουν το δεύτερο τρίμηνο του 2017, αρνητική αποταμίευση ύψους 11,6 δις. ευρώ, δηλαδή καταναλώνουν περισσότερα από ότι παράγουν.

-Διπλά βιβλία υπερωριών. Εργαζόμενοι που δηλώνονται για 2ωρα, 4ωρα, 5ωρα, με αποτέλεσμα να φαίνονται ως μερικώς απασχολούμενοι, ενώ δουλεύουν στα κρυφά οκτώ ή και περισσότερες ώρες. Απολύσεις που βαφτίζονται παραιτήσεις. Μισθοί που καθυστερούν. Όλα τα παραπάνω είναι παραβάσεις που εντόπισε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, προκειμένου να αποφύγουν υπέρογκα πρόστιμα.

Ένας στους 10 εργαζομένους (10,19%) βρέθηκαν αδήλωτοι ή υποδηλωμένοι. Από αυτούς πλήρως αδήλωτοι ήταν μόνο το 30%, ενώ το υπόλοιπο 70% συνελήφθησαν μερικώς δηλωμένοι, εκ των οποίων μάλιστα η συντριπτική πλειονότητα το 84% δούλευαν με μερική ή εκ περιτροπής εργασία. Επιβλήθηκαν 508 πρόστιμα, ύψους 4,1 εκατομμυρίων ευρώ.

-Μείωση σημείωσε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τον Σεπτέμβριο, λόγω κυρίως της συρρίκνωσης των εισαγωγών και της αύξησης για ακόμη έναν μήνα των εξαγωγών. Σε επίπεδα εννεάμηνου, ωστόσο, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου παραμένει σε σημαντικό υψηλά επίπεδα, στα 16,13 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 18,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Με βάση τη θετική πορεία των εξαγωγών, ο εξαγωγικός κόσμος της χώρας κάνει λόγο για τη μεγάλη ευκαιρία του κλάδου να κάνει άλμα προς τα εμπρός, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, της άρσης των capital controls, της ενίσχυσης της ρευστότητας και της ελάφρυνσης των φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων.

Χρήσιμη ενημέρωση

-Άνεργοι αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί πτυχιούχοι Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να υποβάλουν από σήμερα έως και τις 13 Δεκεμβρίου τις αιτήσεις τους σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία, οργάνωση, υποστήριξη και λειτουργία επιχείρηση σχετικής με τις σπουδές τους. Οι δικαιούχοι θα επιδοτηθούν σε ποσοστό 100%.

Το πρόγραμμα «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» αφορά τόσο σε νέες όσο και σε υφιστάμενες επιχειρήσεις. Ειδικότερα για μία ατομική επιχείρηση η επιδότηση κυμαίνεται από 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ, 40.000 ευρώ είναι το «ταβάνι» για τα συνεργατικά σχήματα δύο ατόμων και 50.000 ευρώ για τις συνεργασίες τριών ή περισσοτέρων.

-Κλείδωσαν αναδρομικά για 382.973 συνταξιούχους Δημοσίου και ως την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν «περαστεί» στην ΗΔΙΚΑ όλα τα ποσά από την αναδρομική επιστροφή των «λάθος» κρατήσεων στην εισφορά ασθενείας, τόσο για τους 382.973 του Δημοσίου όσο και για 900.000 με 1 εκατ. συνταξιούχους που τα δικαιούνται από τα Ταμεία του Ιδιωτικού τομέα δηλαδή, ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καθώς και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο σύνολο τα αναδρομικά αφορούν πάνω από 1,3 εκατ. συνταξιούχους με κύρια σύνταξη ή και με άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.000 ευρώ. Στα αναδρομικά αναλογεί φόρος 20% σύμφωνα με την ΗΔΙΚΑ. 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team