Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 15/05/2019
Επικαιρότητα

Οικονομικά 
-Σε ευνοϊκότερο, αλλά όχι απόλυτα ικανοποιητικό για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, τρόπο ρύθμισης των οφειλών των νομικών προσώπων προς το Δημόσιο, προχώρησε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αυξάνοντας των αριθμό των δόσεων εξόφλησης των χρεών.

Ειδικότερα, με νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή, ο ελάχιστος αριθμός των μηνιαίων δόσεων για τις τακτικές οφειλές (π.χ. εισόδημα, ΦΠΑ,  ΕΝΦΙΑ  κ.ά.) αυξάνεται από 18 σε 24, ενώ για τις έκτακτες οφειλές (π.χ. φόροι κληρονομιάς) ο αριθμός των δόσεων αυξάνεται από τις 30 στις 36 μηνιαίες δόσεις.

Θα πρέπει να αναφερθεί, ότι σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις για επιχειρήσεις οι οποίες ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε έως και 24 δόσεις παρέχεται απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό:
-100% εφόσον εξοφλούνται εφάπαξ
-70% για εξόφληση σε 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις
-40% για εξόφληση από 13 έως και 18 μηνιαίες δόσεις και
-20% για εξόφληση από 19 έως και 22 μηνιαίες δόσεις.

Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωση φόρων από έκτακτη αιτία, η δυνατότητα εξόφλησης σε έως 36 δόσεις, συνοδεύεται από απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό:
-100% για εφάπαξ εξόφληση
-85% για 2 έως 6 δόσεις
-70% για 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις
-60% για 13 έως 18 δόσεις
-40% για εξόφληση σε 19 έως 24 μηνιαίες δόσεις και
-20% για 25 έως και 30 μηνιαίες δόσεις.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση όπου υφίστανται οφειλές τους ίδιου οφειλέτη που μπορούν να ρυθμίζονται άλλες σε έως 24 και άλλες σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, αυτές ρυθμίζονται διακριτά. Επισημαίνεται ότι για τα μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα οι δόσεις φτάνουν έως και τις 120, όπως και για τα φυσικά πρόσωπα.

Ολοκληρώνεται σήμερα, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, στο οποίο έχουν κατατεθεί τόσο τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την 13η σύνταξη, όσο και η μείωση του ΦΠΑ. Με την ολοκλήρωση της συζήτησης, θα ακολουθήσει η ψηφοφορία, όπως ανακοίνωσε χθες ο προεδρεύων στη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης.

Και οι συνταξιούχοι που αποπληρώνουν παλαιές οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, με παρακράτηση σήμερα από τη σύνταξή τους σε 40 δόσεις, θα ενταχθούν τελικά στο σχήμα των 120 δόσεων. Στόχος είναι, να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του υπολοίπου της οφειλής, να πέσει το ύψος της μηνιαίας δόσης και να αυξηθεί έτσι το ποσόν της σύνταξης που μένει στην τσέπη του συνταξιούχου. Η ρύθμιση αναμένεται να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο με νομοτεχνική βελτίωση, ώστε να δώσει ανάσα σε χιλιάδες συνταξιούχους που θα μπορέσουν να "αποχωρήσουν" από ένα σφιχτό πλάνο δόσεων και να... απλώσουν την εξόφληση της οφειλής τους σε έως και 10 χρόνια.

Τη σοβαρή ανησυχία μιας σειράς κρατών-μελών της Ευρωζώνης σε σχέση με τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για παροχές από το υπολογιζόμενο κομμάτι της υπεραπόδοσης των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, μετέφερε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, κοινοτικός αξιωματούχος, που ενημέρωσε για την ατζέντα του επερχόμενου Eurogroup, προειδοποιώντας πως ενδεχομένως κράτη-μέλη να συνδέσουν το ζήτημα της τήρησης των δεσμεύσεων με την έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος προειδοποίησε μάλιστα ότι η κυβερνητική πρόταση για τη διαφοροποίηση της χρήσης ποσών από το δημοσιονομικό μαξιλάρι για "εγγύηση του πρωτογενούς πλεονάσματος", είναι "μπερδεμένη" και "έχει μπερδέψει τους θεσμούς - δεν βγάζει κανείς εύκολα νόημα".

Παράθυρο για νέες θετικές παρεμβάσεις αφήνει ανοικτό η κυβέρνηση, βάζοντας στο επίκεντρο την επαναφορά του ΕΚΑΣ σε μια πιο στοχευμένη μορφή και την αύξηση του ορίου του ακατάσχετου λογαριασμού για επαγγελματίες, όπως και την επαναφορά της έκπτωσης για την εφάπαξ καταβολή φόρων από τους οφειλέτες, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

 
Θέματα αγοράς 
Ένα νέο εργαλείο για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών σχεδιάζει να θέσει δοκιμαστικά σε εφαρμογή το φθινόπωρο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο λόγος για τις δημοπρασίες ενεργειακής αποδοτικότητας, ένα μοντέλο ενεργειακών παρεμβάσεων το οποίο χρησιμοποιείται ήδη σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, καθώς δίνει τη δυνατότητα με τα κονδύλια που διαθέτει κάθε φορά η πολιτεία να αναβαθμίζονται πολύ περισσότερα κτήρια, συγκριτικά με άλλες μεθόδους - όπως η επιδότηση των ιδιοκτήτων, μέσω προγραμμάτων σαν το «Εξοικονομώ κατ' Οίκον».

Θαρραλέα μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, ζητεί από την κυβέρνηση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ)  εν όψει της ψήφισης των ρυθμίσεων για τη μείωση του  ΦΠΑ  στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο. Επισημαίνοντας ότι αποτελεί σοβαρή παράλειψη η εξαίρεση των υγρών καυσίμων από το πακέτο των μειώσεων στη φορολογία, η ΠΟΠΕΚ τονίζει ότι θα αποκαθιστούσε την αδικία, οι Έλληνες καταναλωτές να πληρώνουν από τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις στην Ευρώπη εν μέσω κρίσης.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team