Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 08/09/2017
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Σημαντική μείωση κατά 5 δισ. ευρώ στο ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, προχώρησε η ΕΚΤ, μετά από αίτημα της ΤτΕ, γεγονός που αποτελεί αναγνώριση της βελτίωσης της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λόγω κυρίως της αύξησης της ροής των καταθέσεων.

-Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για φοροελαφρύνσεις μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, με δηλώσεις του από το Κιλκίς, όπου επισκέφθηκε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ).

-Την έναρξη του προγράμματος για τη διαμόρφωση Ελληνικού Σήματος στα προϊόντα αγροδιατροφής, προϋπολογισμού 34,5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Εnterprise Greece. Το πρόγραμμα «Ανάπτυξη, Προώθηση και Αξιοποίηση της Ενιαίας Ταυτότητας-Σήματος Ποιότητας Προϊόντων και Υπηρεσιών του Αγροδιατροφικού Τομέα» στοχεύει στην ανάπτυξη συστήματος πιστοποίησης της ποιότητας αυτών των προϊόντων με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, αλλά και στην προώθηση τους σε διεθνείς αγορές. 

-Η διαμόρφωση σύγχρονου και με αναπτυξιακό προσανατολισμό θεσμικού πλαισίου για την επαναλειτουργία υπό πτώχευση, πτωχευμένων και εγκαταλελειμμένων επιχειρήσεων αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκη. Ομάδα Εργασίας θα ετοιμάσει ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο που θα παρέχει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να αναλάβουν επιχειρήσεις που βρίσκονται σε προ-πτωχευτικό ή πτωχευτικό στάδιο, ή έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους.

-Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιχειρηματική συμφωνία υπογράφτηκε σήμερα στην Αθήνα. Συγκεκριμένα οι επικεφαλής της ΔΕΗ και της γαλλικής ENGIE συμφώνησαν να συστήσουν ένα joint venture, το οποίο θα έχει ως αντικείμενο κοινές πρωτοβουλίες, στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων, σε ό,τι αφορά στην ενέργεια.

-Επενδύσεις 1,7 δισ. ευρώ σε υποδομές και ενεργητικό στον εξορυκτικό κλάδο προγραμματίζουν τα μέλη του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων μέχρι το 2019. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του συνδέσμου Αθ. Κεφαλάς, η ελληνική εξορυκτική βιομηχανία μπορεί να φτάσει ακόμα και σε διπλασιασμό της συμμετοχής της στο ΑΕΠ, εάν ξεπεραστούν οι σημερινές αγκυλώσεις.

-Ημέρα-ορόσημο αποτελεί η 28η Σεπτεμβρίου για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, καθώς τότε θα εκδικασθεί η έφεση της τράπεζας Eurobank κατά της πρωτόδικης απόφασης επί της συλλογικής αγωγής, που είχε δικαιώσει πλήρως απελπισμένους πολίτες που σύναψαν σύμβαση χορήγησης δανείου σε ελβετικό φράγκο με το εν λόγω πιστωτικό ίδρυμα.

Η δίκη-σταθμός για χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο θα στρέψει όλα τα βλέμματα στο Εφετείο Αθηνών σε τρεις εβδομάδες.

Πολιτικές εξελίξεις

-Μετά από επτά χρόνια κρίσης που ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης και δημιούργησε μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τη χώρα, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η χώρα γυρίζει σελίδα, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Η Ελλάδα είναι μια πραγματική ευκαιρία», είπε. Δεν έχει υπάρξει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η οποία ωστόσο είχε κοινωνικό κόστος. Τόνισε μάλιστα ότι ο ίδιος τίθεται επικεφαλής task force, για να διευκολύνει υποθέσεις μεγάλων επενδύσεων.

-Μήνυμα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θέλησε να στείλει από την Αθήνα ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο του πολιτικού του σχεδίου για τη θεσμική εμβάθυνση της Ευρώπης και ενίσχυση της παρουσίας της, με τη Γαλλία να διαδραματίζει στην προσπάθεια αυτή κεντρικό ρόλο. Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε: «Δεν νομίζω ότι είναι σωστό το ΔΝΤ να παρεμβαίνει στα ευρωπαϊκά πράγματα και να εποπτεύει ευρωπαϊκές χώρες και τις οικονομίες τους. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και κυβερνήσεων».

-Η δική μας πρόκληση για την επόμενη μέρα, είναι να προτείνουμε ένα νέο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, το οποίο θα αντιμετωπίζει και τις τρεις πτυχές του διαλόγου που και εσείς πάντα τονίζετε στα δικά σας έντυπα: την ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με μέλη της ΟΚΕ.

-Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γαλλικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Nicolas Dufourq, υπέγραψαν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Μνημόνιο Συνεργασίας για την ίδρυση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team