Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 10/06/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Σε αύξηση της προσδοκώμενης απόδοσης των δημοσιονομικών μέτρων που προγραμματίζονται για το 2019 κατά 389 εκατ. ευρώ, με το επιπλέον ποσό να προέρχεται εξ ολοκλήρου από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς (κυρίως των συνταξιούχων του Δημοσίου), προχώρησε η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής σταθερότητας που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή. Από την άλλη, μειωμένος είναι ο λογαριασμός των «αντίμετρων».

Στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο που είχε κατατεθεί τον Μάιο του 2017 στη Βουλή προβλεπόταν ότι ο λογαριασμός των αντίμετρων θα ανέλθει στα 2,65 δισ. ευρώ. Με το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι ο λογαριασμός θα πέσει σε 1,99 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι «χάνονται» 660 εκατ. ευρώ από τα αντίμετρα.

Η κυβέρνηση ελπίζει, ότι αυτό το ποσό που «λείπει» πλέον από τα αντίμετρα θα μπορέσει να το επιστρέψει το 2019 υπό μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ. Για να δοθούν όμως αυτά τα χρήματα, θα πρέπει να παραχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,96% του ΑΕΠ αντί για τον επίσημο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που ορίζεται στο 3,5%.

-Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2019- 2022 που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με το πολυνομοσχέδιο.

Στο Μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνονται τα ήδη ψηφισμένα μέτρα, όπως η αναπροσαρμογή των συντάξεων το 2019 (ύψος 1,434 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή στις κύριες συντάξεις πλην Δημοσίου και 1,121 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων του Δημοσίου) και η μείωση του αφορολόγητου το 2020 (παρέμβαση ύψους 1,920 δισ. ευρώ). Το σύνολο των παρεμβάσεων στα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 3,020 δισ. ευρώ το 2019, αλλά σε καθαρή βάση το σύνολο των επικαιροποιημένων παρεμβάσεων περιορίζεται σε 2,156 δισ. ευρώ.

-Ξεκινάει σήμερα στις 12:00 στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, με τη διαδικασία του επείγοντος, η επεξεργασία του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης.

Αύριο Τρίτη, 12 Ιουνίου, θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στις επιτροπές.

Την Τετάρτη, 13 Ιουνίου, θα αρχίσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια, η οποία θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ και θα ολοκληρωθεί την επομένη ημέρα, Πέμπτη 14 Ιουνίου, μέχρι τις 15:00, με την ψήφισή του.

-Την επανάληψη των άκαρπων πλειστηριασμών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε οφειλέτες που πτώχευσαν προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τη δ΄ αξιολόγηση, το οποίο κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή.

Κατά την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, αποσκοπείται η επίσπευση της όλης διαδικασίας επανάληψης του πλειστηριασμού: Σήμερα προβλέπεται ότι αν δεν παρουσιαστούν πλειοδότες, το πράγμα που πλειστηριάζεται κατακυρώνεται στην τιμή της πρώτης προσφοράς σε εκείνον υπέρ του οποίου έγινε η εκτέλεση, αν το ζητήσει. Αν δεν υποβληθεί αίτηση, γίνεται νέος πλειστηριασμός μέσα σε 40 ημέρες και αν στο νέο πλειστηριασμό δεν γίνει και πάλι κατακύρωση, τότε το αρμόδιο δικαστήριο (μετά από σχετική διαδικασία) μπορεί να διατάξει νέο πλειστηριασμό μέσα σε 30 ημέρες με την ίδια ή κατώτερη τιμή.

-Την Παρασκευή, 15 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στην οποία το διοικητικό συμβούλιο του Μηχανισμού θα αποφασίσει εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η 15η Ιουνίου είναι η τελευταία ημέρα, κατά την οποία είναι διαθέσιμο προς εκταμίευση το ποσό.

-Λύση ανάγκης αποτελεί για 7 στους 10 εργαζόμενους στη χώρα μας η μερική απασχόληση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat) για το 2017. Συνολικά, εκτιμάται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε) ένας στους 5 εργαζόμενος, ήτοι τουλάχιστον 43 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 15 έως 64 εργάστηκαν με μερική απασχόληση τον προηγούμενο χρόνο (19,4%).

Αναλυτικά, η μερική απασχόληση ως ποσοστό της συνολικής απασχόλησης κυμάνθηκε μεταξύ 15,6% και 19,6% τα τελευταία 15 χρόνια στην ΕΕ. Το 2017, το ποσοστό αυτό εκτιμάται σε 19,4% στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. και 9,7% στην Ελλάδα.

-Σε αναμονή έως και τέσσερα χρόνια βρίσκονται 177.500 αιτήσεις για κύριες και επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν αποφάσεις για περίπου 77.500 κύριες συντάξεις και 100.000 για επικουρικές. Το εντυπωσιακό είναι ότι από τις 77.500 αιτήσεις περίπου 40.000 υποψήφιοι συνταξιούχοι βρίσκονται στον «αέρα», καθώς ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης δεν διαθέτει στοιχεία για να εκδώσει τις συνάξεις τους.

-Παρακράτηση φόρου 5% στα ημερομίσθια των αμειβομένων για λιγότερο από ένα έτος εργασιών (συμβασιούχων σε δημόσιο τομέα και δήμους) καθώς και των ξεναγών, επιβολή τεκμηρίου και στις δαπάνες για ασφαλιστικά προγράμματα επενδυτικού χαρακτήρα αλλά και μόνιμες φοροαπαλλαγές για όσους απασχολούνται περιστασιακά και όσους παραχωρούν δωρεάν τα σπίτια τους σε στενούς συγγενείς τους ή σε φορείς του δημοσίου τομέα προβλέπουν οι φορολογικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.

Παράλληλα καθιερώνονται φορολογικά κίνητρα για προσλήψεις νέων εργαζομένων με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και πλήρης απαλλαγή από τον ΦΠΑ κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας νέων επιχειρήσεων.

Πολιτικές εξελίξεις

-Ημέρα εξελίξεων στο Σκοπιανό είναι, όπως όλα δείχνουν, η σημερινή, ενώ πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στο Μαξίμου τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Τα σκοπιανά μέσα ενημέρωσης γράφουν από το πρωί ότι ο κ. Ζάεφ θα καλέσει σήμερα στο τηλέφωνο τον Πρωθυπουργό, δίνοντας κλίμα προώθησης της συμφωνίας. Στην Αθήνα ωστόσο, κυβερνητικές πηγές δεν διακινδυνεύουν οποιαδήποτε εκτίμηση, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι σήμερα αναμένεται το τηλεφώνημα Ζάεφ.

 

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team