Ελληνικά    English
Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών Διαύγεια
VEAVEA

- 12/03/2018
Επικαιρότητα

Οικονομική ενημέρωση

-Σε θρίλερ για γερά νεύρα αναμένεται να εξελιχθεί η διαπραγμάτευση για το ελληνικό ζήτημα,καθώς βασικά «κεφάλαια» -μεταξύ των οποίων και το δημοσιονομικό, από το οποίο εξαρτάται το ποια μέτρα θα εφαρμοστούν από την 1/1/2019 και ποια όχι- θα παραμείνουν ανοικτά και μετά το Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργου. Ωστόσο, περιθώρια να μην κλείσει η συνολική συμφωνία μέχρι τον Αύγουστο, δεν φαίνεται να υπάρχουν με βάση τα όσα υποστηρίζουν πηγές, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση, όσο και στις τάξεις των ευρωπαϊκών θεσμών.

-Ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί εν όψει των δύσκολων συζητήσεων με τους δανειστές για το δημοσιονομικό, ελπίζει να πάρει στα χέρια της η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στις 23 Απριλίου, ημερομηνία ανακοίνωσης των δημοσιονομικών επιδόσεων της χώρας για το 2017 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τη Eurostat.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2017, προβλέπεται πλέον ότι θα κινηθεί στην περιοχή του 3,4-3,5% ακόμη και αν συνυπολογιστεί η δαπάνη για το «κοινωνικό μέρισμα» του Δεκεμβρίου, η οποία μαζί με τις επιστροφές κρατήσεων στους συνταξιούχους και τους πόρους που μεταφέρθηκαν στη ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ.

-Σταδιακή άρση των αδικιών, ενίσχυση των κατώτερων στρωμάτων, αλλά και της μεσαίας τάξης προαναγγέλλει από τον Αύγουστο με τη λήξη του προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, λόγω «των περισσότερων βαθμών ελευθερίας, που θα έχουμε».  

Σε συνέντευξή του, που θα δημοσιευθεί στη "Realnews" της Κυριακής, ο υπουργός προειδοποιεί πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να εκτροχιάσει δημοσιονομικά τη χώρα, «ώστε να επιστρέψουμε στο στρεβλό περιβάλλον που υπήρχε πριν από το 2008».

Κάνει επίσης λόγο για ελαφρύνσεις, εντός του 2018, σε ελεύθερους επαγγελματίες και απασχολούμενους, ενώ τάσσεται υπέρ του να συμπεριληφθεί στο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο η αύξηση του κατώτατου μισθού.

-Σφίγγει ο κλοιός για 400.000 δανειολήπτες και για μία στις τρεις επιχειρήσεις, των οποίων τα δάνεια έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, καθώς με τις αλλαγές που θα νομοθετηθούν σε περίπου έναν μήνα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης τα πιστωτικά ιδρύματα θα αποκτήσουν πρόσβαση στις καταθέσεις, στα αμοιβαία κεφάλαια, στις μετοχές και στα ασφαλιστήρια συμβόλαια που διατηρούν οι εν λόγω δανειολήπτες στην Ελλάδα.

-Το ακριβές ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών, θα αποκαλυφθεί στην πορεία του χρόνου, δείχνει όμως να είναι μεγαλύτερο από ότι οι αρχικές εκτιμήσεις το υπολόγιζαν στο 15-20% του συνολικού χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων, σύμφωνα με δήλωση επιτελικού τραπεζικού στελέχους, με συνολική γνώση της αγοράς, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ.  

-Προθεσμία μέχρι 31 Μαρτίου για υποβολή συμπληρωματικής αίτησης συνταξιοδότησης, έχουν οι ασφαλισμένοι σε δύο Ταμεία.

Η νέα εγκύκλιος με συμπληρωματικές οδηγίες που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ αφορά μόνο όσους ασφαλισμένους υπάγονταν στην κύρια ασφάλιση δύο Ταμείων και είχαν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση στο χρονικό διάστημα από τις 13/5/2016 έως τις 31/12/2016, στους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης που υπάγονταν ή στο Δημόσιο, δηλαδή μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου 4387/16 και από την 1/1/2017 έως 31/12/2017 στον ΕΦΚΑ.

-Καθηλωμένος κάτω από το όριο των 360 ευρώ το μήνα που είναι η τακτική επιδότηση της ανεργίας, εξακολουθεί να παραμένει ο μέσος μηνιαίος μισθός για 607.906 εργαζόμενους με μερική απασχόληση, ο οποίος ανέρχεται σε 349,53 ευρώ καθαρά, δηλαδή σε 416,09 ευρώ μικτά μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του μηνός Αυγούστου 2017 του ΕΦΚΑ στο σύνολο των κοινών επιχειρήσεων, σε ασφαλισμένους με πλήρη απασχόληση, το μέσο ημερομίσθιο ανέρχεται σε 48,94 ευρώ και ο μέσος μισθός σε 1.161,72 ευρώ, αντίστοιχα στη μερική απασχόληση ανέρχονται σε 23,45 ευρώ και 416,09 ευρώ. Στα οικοδομοτεχνικά έργα το μέσο ημερομίσθιο είναι 39,92 ευρώ και ο μέσος μισθός 532,93 ευρώ.

-Στις 12 το μεσημέρι ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ' οίκον», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα exoikonomisi.ypen.gr,που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης από την περασμένη Πέμπτη για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Υπενθυμίζεται ότι για την αξιολόγηση των αιτήσεων υπαγωγής στο πρόγραμμα, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για το λόγο αυτό, «κρίθηκε χρήσιμο οι ενδιαφερόμενοι (πρωτίστως οι ιδιώτες που δεν επιλέγουν να αξιοποιήσουν τις υπηρεσίες κάποιου επαγγελματία συμβούλου) να έχουν στη διάθεσή τους το Σαββατοκύριακο για να εξοικειωθούν με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας» αναφέρεται.

Το πρόγραμμα ενισχύει επενδύσεις για βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατοικιών (μονώσεις, αντικατάσταση καυστήρα, κουφώματα, κ.ά.).

© 2014 Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών. All rights reserved. Implemented by TEΛΕΝΕΤ ΒΕΑ development team